FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sea the Moon
Quiz about Sea the Moon

"Sea" the Moon Trivia Quiz


Although the moon is entirely devoid of water, it still has many seas, oceans, bays, marshes and lakes. This quiz will test how well you know these 'water' bodies. I'll give you their official Latin names and you choose their correct English names.

A multiple-choice quiz by Agent_Beron. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Our Solar System
  8. »
  9. Moons

Author
Agent_Beron
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
184,236
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
1885
- -
Question 1 of 20
1. Located at 36N 16W is Mare Imbrium, what is it also known as in English?
(All locations are taken from Rand McNally's Official Map of the Moon)
Hint


Question 2 of 20
2. Located at 30N 17E, is Mare Serenitatis. What is its very well known English name? Hint


Question 3 of 20
3. Located at 18N 50E is Mare Crisium, or in English, better known as which of the following? Hint


Question 4 of 20
4. Lacus Somniorum is located at 37N 35E, but what is it called in English? Hint


Question 5 of 20
5. Sinus Aestuum, located at 12N 9W, is sometimes known by which of these names in English? Hint


Question 6 of 20
6. Mare Fecunditatis is located at 4S 51E and is known as which of the following in English? Hint


Question 7 of 20
7. Located at 44N 27E is Lacus Mortis and can be translated in English as which of the following? Hint


Question 8 of 20
8. Oceanus Procellarum is located at 10N 47W and is otherwise known as the Ocean of what? Hint


Question 9 of 20
9. Sinus Iridium is located at 45N 32W and is known as which of the following in English? Hint


Question 10 of 20
10. Located at 19S 14W is Mare Nubium also known as which of the following in English? Hint


Question 11 of 20
11. The Palus Epidemiarum, located at 32S 29W is better known in English as? Hint


Question 12 of 20
12. Located at 54N 46W is the Sinus Roris, which is known in English as which of the following? Hint


Question 13 of 20
13. Mare Humorum, located at 23S 38W, is better known in English which of the following? Hint


Question 14 of 20
14. Located at 14S 34E is Mare Nectaris, and it has what English name? Hint


Question 15 of 20
15. Palus Somni is located at 15N 46E and in English is known as? Hint


Question 16 of 20
16. Mare Frigoris is located at 56N 4E. What is it known as in English? Hint


Question 17 of 20
17. A slightly different format for this question. Located at 6N 67E, is the Sea of Waves, but what is it known as in Latin? Hint


Question 18 of 20
18. Mare Spumans, located at 1N 65S, is known as what in English? Hint


Question 19 of 20
19. Located at 27N 1W is Palus Putredinis, and is translated as what in English? Hint


Question 20 of 20
20. Mare Vaporum, located at 14N 5E is better known in English as? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Located at 36N 16W is Mare Imbrium, what is it also known as in English? (All locations are taken from Rand McNally's Official Map of the Moon)

Answer: Sea of Rain

The Sea of Rain is the biggest "sea" on the moon. It can be seen in the upper left hand corner of the moon and is directly attached to the Bay of Rainbows which sits on its top left hand side.
2. Located at 30N 17E, is Mare Serenitatis. What is its very well known English name?

Answer: Sea of Serenity

The Sea of Serenity is the third largest "sea" on the moon. It's next door to the Sea of Rain and the two are separated by a collection of smaller lakes and two mountain ranges, including the Apennine Mountains.
3. Located at 18N 50E is Mare Crisium, or in English, better known as which of the following?

Answer: Sea of Crises

The Sea of Crises is a large sea on the right hand side of the Moon. It is entirely surrounded by mountains and craters but its inside surface is relatively smooth compared to the other seas.
4. Lacus Somniorum is located at 37N 35E, but what is it called in English?

Answer: Lake of Dreams

Not far from the Lake of Death and just above the Sea of Serenity is the home of the Lake of Dreams. It's also surrounded by craters and mountain ranges, including a large crater called Posidonius and the Taurus Mountains.
5. Sinus Aestuum, located at 12N 9W, is sometimes known by which of these names in English?

Answer: Seething Bay

The Seething Bay, or Bay of Billows, is directly below the Sea of Rainbows. The two are separated from each other by the Apennine Mountain range. After the Sea of Rainbows, the Seething Bay is the closest body of 'water' to the famous crater Copernicus.
6. Mare Fecunditatis is located at 4S 51E and is known as which of the following in English?

Answer: Sea of Fertility

The Sea of Fertility is another giant sea on the Moon. Slightly longer but not as wide as the other major three, the Sea of Fertlity is probably one of the most noticeable 'grey' spots on the moon when seeing it from Earth. It flows from just above to well below the Moon's equator and is surrounded by several other seas including the Sea of Clouds and the Sea of Tranquility.
7. Located at 44N 27E is Lacus Mortis and can be translated in English as which of the following?

Answer: Lake of Death

The Lake of Death is a small lake high up in the northern hemisphere located at the end of the Sea of Cold. It has a medium sized crater above it called Burg.
8. Oceanus Procellarum is located at 10N 47W and is otherwise known as the Ocean of what?

Answer: Storms

The Ocean of Storms can be found on the far western side of the Moon. It is the only named ocean on the moon, all other bodies are bays, lakes, marshes and seas. "The craters on the moon were caused by asteroids that slammed into it between 4.1 and 3.8 billion years ago." (Fact is from: http://www.space.com/scienceastronomy/top_10_cool_moon_facts-1.html)
9. Sinus Iridium is located at 45N 32W and is known as which of the following in English?

Answer: Bay of Rainbows

The Bay of Rainbows sits on top of the Sea of Rain and if you picture it as Mickey Mouse, the Sea of Rain is the head and the Bay of Rainbows is the left ear. The Bay of Rainbows is surrounded by a mountain range called Montes Jura.
10. Located at 19S 14W is Mare Nubium also known as which of the following in English?

Answer: Sea of Clouds

The Sea of Clouds is the largest sea in the Moon's southern hemisphere. Unlike the other large seas that are roughly circular in shape, the Sea of Clouds is shaped very irregularly, jutting out at odd angles. It's surrounded by fairly large craters.
11. The Palus Epidemiarum, located at 32S 29W is better known in English as?

Answer: Marsh of Diseases

The Marsh of Diseases is the southern most Marsh on the moon. It sits between and below the Sea of Moisture and the Sea of Clouds in the Moon's southern hemisphere.
12. Located at 54N 46W is the Sinus Roris, which is known in English as which of the following?

Answer: Bay of Dew

The Bay of Dew is a long and thin stretch of land that sits directly above the Bay of Rainbows, nearing the Moon's Northern Highlands.
13. Mare Humorum, located at 23S 38W, is better known in English which of the following?

Answer: Sea of Moisture

The Sea of Moisture is directly to the left of the Sea of Clouds. Above and to the right of it is Mare Cognitum, and below and to the right lies the Marsh of Disease. "Every year, the moon steals some of the Earth's rotational energy in order to push itself around 3.8 centimetres higher in its orbit. Currently the moon is about 384,000 miles away from the Earth but researchers believe that when it was first formed, the moon was only about 14,000 miles away." (Fact is from: http://www.space.com/scienceastronomy/top_10_cool_moon_facts-1.html)
14. Located at 14S 34E is Mare Nectaris, and it has what English name?

Answer: Sea of Nectar

The Sea of Nectar is the second largest sea in the southern hemisphere. It lies next to the Sea of Fertility. The two are separated by the Pyrenaeus Mountains on the eastern edge of the Sea of Nectar as well as craters on the western edge of the Sea of Fertility. "It took Apollo 11, 66 hours to make the trip from the Earth to the moon, which means that it would take a person approximately 10 years to get there on foot." (Fact is from: http://www.lpb.org/education/classroom/MoonMania/facts.htm)
15. Palus Somni is located at 15N 46E and in English is known as?

Answer: Marsh of Sleep

The Marsh of Sleep is shaped sort of like a kidney bean. It sits, almost lost, between several giant seas; Crises, Tranquility and Serenity.
16. Mare Frigoris is located at 56N 4E. What is it known as in English?

Answer: Sea of Cold

The Sea of Cold continues from the Bay of Dew. Like the Bay of Dew, it's also long and thin but stretches over a much larger amount of land, bending around several craters so that it's shaped like a stretched and inverted letter 'S'.
17. A slightly different format for this question. Located at 6N 67E, is the Sea of Waves, but what is it known as in Latin?

Answer: Mare Undarum

The Sea of Waves continues from the Foaming Sea. Together the two resemble a candy cane and are two of the smallest bodies of 'water' on the moon. "A "Lunar Halo" or what we see as a 'ring around the moon' is caused by refracted light through the ice crystals in cirrus clouds.

A ring around the moon usually means that there's a good chance of precipitation in about 24 hours." (Fact is from: http://starryskies.com/The_sky/events/lunar-2003/eclipse6.html)
18. Mare Spumans, located at 1N 65S, is known as what in English?

Answer: Foaming Sea

The Foaming Sea is a small and straight sea that sits below the Sea of Crises and next to the Sea of Fertility.
19. Located at 27N 1W is Palus Putredinis, and is translated as what in English?

Answer: Marsh of Decay

The Marsh of Decay is a small lake found in between the Sea of Rainbows and the Sea of Serenity. It is surrounded by other small bays and marshes, like the Sinus Lunicus and Palus Nebularum, as well as several mountain ranges.
20. Mare Vaporum, located at 14N 5E is better known in English as?

Answer: Sea of Vapours

The Sea of Vapours is below and in between the Sea of Rain and the Sea of Serenity, separated from the Sea of Rain by the Apennine Mountains and from the Sea of Serenity by the Haemus Mountains. To the left of the Sea of Vapours is the Seething Bay and they are separated from each other by a patch of raised land. As you can see, the moon has many lakes, bays, marshes and oceans, but it also has many mountain ranges, basins, lowlands, highlands and valleys that weren't covered in this quiz. The most common features, however, are obviously the craters, but, did you know that a crater within a crater is called a 'craterlet'?
Source: Author Agent_Beron

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/10/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us