Quiz about Biology Mix
Quiz about Biology Mix

Biology Mix Trivia Quiz


This quiz has random biology questions from biochemistry, evolution, genetics, and other areas.

A multiple-choice quiz by Bloodninja. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology

Author
Bloodninja
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
349,179
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1737
Last 3 plays: Guest 69 (9/10), Guest 117 (6/10), Asees4 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Charles Darwin's process of natural selection is often described as being equivalent to which type of process, although he never used it himself? Hint

Descent without modification
Survival of the fittest
Artificial selection
None of these answers is correct

2. What's the cure for Down syndrome? Hint

Get a chromosome removed
Eat a lot of fruits and vegetables
Get a chromosome added
There is no cure for Down syndrome

3. Which structure in mollusks contains internal organs below the mantle? Hint

Radula
Shell
Siphon
Visceral mass

4. Which phase of mitosis occurs when chromosomes disperse into chromatin and when two new nuclei form? Hint

Anaphase
Prophase
Metaphase
Telophase

5. Which organelle is a packaging center for proteins in a cell? Hint

Golgi apparatus
Vacuole
Lysosome
Mitochondria

6. Which of these states is when the concentration of a solute in a system is equal on both sides of a cell membrane? Hint

Diffusion
Concentration system
Osmosis
Equilibrium

7. What, with the addition of light, is the formula for photosynthesis? Hint

C6H12O6+6O2 -> 6H20+6CO2
6H20+6CO2 -> C6H12O6+6O2
6H+6C+12O -> 24HCO
None of these

8. Here's a biochemistry question. If water sticks to glass, which process is this an example of? Hint

Adhesion
Van Der Waals Forces
Cohesion
Gravitational Pull

9. Which famous scientist laid the foundations for what became genetics by using his pea plants? Hint

Ernest Rutherford
Marie Curie
Albert Einstein
Gregor Mendel

10. How was Darwin's theory of evolution related to Charles Lyell's book "Principles of Geology?" Hint

Reproductive success will depend on the fitness of a species, just as some land forms are more fit than others
Lyell's book argued that organisms compete for resources that they need
Lyell's geological processes inspired Darwin to believe that biodiversity accumulates slowly, over long time scales
Biodiversity in the tropics is based on habitat variation, and Lyell listed all possible types of habitats


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Charles Darwin's process of natural selection is often described as being equivalent to which type of process, although he never used it himself?

Answer: Survival of the fittest

Natural selection and survival of the fittest are ways of saying the same thing: individuals that are better suited to their environment reproduce and survive successfully in that environment. Artificial selection is similar but humans breed useful traits from natural variations among the many organisms that survive.
2. What's the cure for Down syndrome?

Answer: There is no cure for Down syndrome

Down syndrome is not curable because it's a genetic disorder. It's impossible to get a chromosome added or taken away from your DNA after you're conceived. Someone who has Down syndrome has a trisomy (three copies) of chromosome 21.
3. Which structure in mollusks contains internal organs below the mantle?

Answer: Visceral mass

The radula of a mollusk is the tongue-shaped structure in which they feed off of other organisms (common in snails and slugs). The siphon is the tubelike structure where water starts to enter the body and then leaves it. The shell of a mollusks secretes calcium carbonate.
4. Which phase of mitosis occurs when chromosomes disperse into chromatin and when two new nuclei form?

Answer: Telophase

Telophase also occurs at the same time as cytokinesis. Once telophase is complete, mitosis is also complete but cell division isn't complete yet. Cytokinesis must finish in order for cells to divide.
5. Which organelle is a packaging center for proteins in a cell?

Answer: Golgi apparatus

The Golgi Apparatus also modifies and sorts proteins. If you picture the Golgi Apparatus, think about a stack of pancakes. Lysosomes are where most enzymes are, Vacuoles are saclike structures that store water, salts, carbohydrates and proteins, and mitochondria convert chemical energy into compounds that are useful for a cell.
6. Which of these states is when the concentration of a solute in a system is equal on both sides of a cell membrane?

Answer: Equilibrium

Even when the concentration of a solute reaches an equilibrium point, particles will still move across the membrane.
7. What, with the addition of light, is the formula for photosynthesis?

Answer: 6H20+6CO2 -> C6H12O6+6O2

The reactants in photosynthesis, the process by which plants get energy, are water and carbon dioxide while the products are sugar and oxygen. The reactants of cellular respiration are sugar and oxygen while the products of cellular respiration are water and carbon dioxide.
8. Here's a biochemistry question. If water sticks to glass, which process is this an example of?

Answer: Adhesion

Water is cohesive since it has many molecules that attract to each other but it is also adhesive because it can stick to other surfaces, like glass. Understanding the behavior of water is very important for biochemistry.
9. Which famous scientist laid the foundations for what became genetics by using his pea plants?

Answer: Gregor Mendel

Gregor Mendel didn't only experiment with pea plants, but he also used probability to see outcomes for crosses between the pea plants. His studies were the basis of modern genetics.
10. How was Darwin's theory of evolution related to Charles Lyell's book "Principles of Geology?"

Answer: Lyell's geological processes inspired Darwin to believe that biodiversity accumulates slowly, over long time scales

It can take a lot of time for a species to respond and survive in their environment, and to adapt via evolution. Lyell's book was published in the 1830s and the long time scales he proposed for geological processes helped inspire Darwin's insights.
Source: Author Bloodninja

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 69: 9/10
Jan 21 2023 : Guest 117: 6/10
Dec 29 2022 : Asees4: 2/10
Dec 11 2022 : Guest 47: 2/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Water in Biology Average
2. Another Biology Quiz Tough
3. The Beauty of Bio Average
4. Biology-- Just for Fun Average
5. Major Biological Breakthroughs Very Difficult
6. Tongue in Cheek Average
7. Biology Tough
8. Heart! Average
9. Biology Difficult
10. Biology Test Average
11. Taxonomy Difficult
12. Freshmen Biology Tough

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us