Quiz about Carbon  the basis of life
Quiz about Carbon  the basis of life

Carbon - the basis of life Trivia Quiz


The element carbon and associated facts.

A multiple-choice quiz by reenarage. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry
  8. »
  9. Specific Elements

Author
reenarage
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
281,063
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1860
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Carbon was discovered by Marie Curie.

True
False

2. Carbon is which of these? Hint

tetravalent
bivalent
univalent
trivalent

3. Carbon-12, Carbon-13 and Carbon-14 are _______ of carbon. Hint

isotopes
allotropes
isomers
isotones

4. In carbon compounds, catenation is _____? Hint

the process of converting carbon to graphite.
the property of carbon to form very long chains with interlinking C-C bonds
the process of obtaining carbon form carbon compounds.
the property of carbon to combine with hydrogen forming hydrocarbons.

5. The movement of the various forms of carbon in the environment is described by which of these? Hint

the Kreb's cycle.
the carbon exchange cycle.
the Calvin cycle.
the carbon cycle

6. Carbon allotropes consisting of 60 carbon atoms called fullerenes, are arranged in which of these? Hint

pentagons.
hexagons.
octagons.
pentagons and hexagons.

7. Plastics made up of synthetic carbon polymers also may contain which of the following element(s): Hint

Oxygen
All of these
Nitrogen
Chlorine

8. Which is the most stable form of pure carbon?

Answer: (Pencil)
9. From which element is Carbon-14 formed in nature? Hint

Oxygen
Nitrogen
Carbon-12
Boron

10. Diamond is a good thermal conductor.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Carbon was discovered by Marie Curie.

Answer: False

Carbon is one of the most common elements found in nature. It has been known to humans since prehistoric times in the form of its allotropes - charcoal, diamond and graphite.
2. Carbon is which of these?

Answer: tetravalent

The atomic number of carbon is 6. The resulting electronic configuration of carbon is 1s2, 2s2, 2p2 with four electrons in the valence shell. Hence, carbon is capable of forming four covalent bonds, making it tetravalent. This tetravalence makes carbon capable of forming covalent bonds with many different elements, giving rise to a variety of complex molecules.
3. Carbon-12, Carbon-13 and Carbon-14 are _______ of carbon.

Answer: isotopes

Isotopes are different forms of an element with the same atomic number but different atomic mass number. This is because while the isotopes have the same number of protons, they have different number of neutrons. Carbon has three isotopes, of which Carbon-12 is the most abundant (more than 98%), while Carbon-13 is around 1%. Carbon-14 is only found in traces.
4. In carbon compounds, catenation is _____?

Answer: the property of carbon to form very long chains with interlinking C-C bonds

Catenation is the property of an element to form covalent bonds with other atoms of the same element. It is preferred by atoms where the atom-atom covalent bond is strong i.e. bond energy is high.

As carbon is tetravalent, a single carbon atom can bond with two, three or four carbon atoms by forming single or multiple bonds. This leads to the formation of linear, branched or cyclic structures.
5. The movement of the various forms of carbon in the environment is described by which of these?

Answer: the carbon cycle

The carbon cycle is a biogeochemical cycle. It is the pathway by which carbon travels through the atmosphere, hydrosphere, geosphere and biosphere in its various forms. Other biogeochemical cycles include- the nitrogen cycle, the oxygen cycle, the phosphorous cycle, the sulfur cycle, the water cycle and the hydrogen cycle.
6. Carbon allotropes consisting of 60 carbon atoms called fullerenes, are arranged in which of these?

Answer: pentagons and hexagons.

Fullerenes are a group of carbon allotropes. They contain 60 or more carbon atoms which could be arranged in the shape of a sphere, an ellipse or a tube.
Fullerenes were named after the the famous American architect - Richard Buckminster Fuller, because the structure of the carbon fullerenes closely resembled the structure of Richard Fuller's design of a geodesic dome. Hence, spherical fullerenes are sometimes also referred to as buckyballs.
7. Plastics made up of synthetic carbon polymers also may contain which of the following element(s):

Answer: All of these

Plastics are synthetic or semi-synthetic polymers. Some polymers contain only carbon and hydrogen while others could contain elements like oxygen, chlorine, nitrogen, silicon or sulfur.

Plastics are mainly of two types - thermosetting plastics and thermoplastics.
Thermosetting plastics cannot be softened and remoulded after being subject to heat and pressure. On the other hand, thermoplastics can be repeatedly softened and remoulded by heat and pressure.
8. Which is the most stable form of pure carbon?

Answer: graphite

Graphite is also the most common form of pure carbon. China is the leading producer of graphite in the world.

Graphite is a very good conductor of electricity because it contains delocalized electrons between its carbon layers. It is most commonly used in pencils.
9. From which element is Carbon-14 formed in nature?

Answer: Nitrogen

Cosmic ray interactions with the atmosphere generate thermal neutrons, which are absorbed by nitrogen atoms in the atmosphere giving rise to Carbon-14 atoms. Carbon-14 is a radioactive isotope of carbon with a half life of about 5730 years.

It is commonly used in the radiocarbon dating technique, discovered by J R Arnold and W F Libby in 1949 at the University of Chicago. The radiocarbon dating technique is the method to find out the age of archaeological objects of biological origin.
10. Diamond is a good thermal conductor.

Answer: True

Diamond is the hardest known material in nature. Diamonds display extremely high thermal conductivity at 900 - 2320 W/m*K, but are also excellent electrical insulators, an unusual combination. They are most commonly used in jewelery.
Source: Author reenarage

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Tin Planet Average
2. Lithium Average
3. Bromine: An Unusual Element Average
4. The Dark Side of Calcium Tough
5. Sulfur: The Stench of Life Average
6. Pay the Iron Price Easier
7. Essentially Nitrogen - Life with Element 7! Average
8. Mercury: A Slippery Element Average
9. Neon Tough
10. Xenon Is Just One Average
11. Actinium Average
12. Mercury Average

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us