Quiz about Actinium
Quiz about Actinium

Actinium Trivia Quiz


This quiz covers actinium, element number 89 on the periodic table.

A multiple-choice quiz by Simmmba. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry
  8. »
  9. Specific Elements

Author
Simmmba
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
209,327
Updated
May 24 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
643
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the chemical symbol for actinium? Hint

Ac
An
At
Am

2. In which of the following might actinium be found? Hint

An automobile factory
The human body
A nuclear facility
In certain types of plants

3. Is actinium found in the earth's crust?

Yes
No

4. Which class of elements on the periodic table includes actinium? Hint

Transition metals
Alkali metals
Actinides
Lanthanides

5. Is actinium considered to be radioactive?

Yes
No

6. What does the word "actinium" mean? Hint

to flow out
active
a ray
thing that glows

7. Who discovered actinium? Hint

Carl Plattner
Andre Debierne
Georges Urbain
William Hyde Wollaston

8. What color is actinium in its natural state? Hint

shiny steel grey
silvery white
metallic blue grey
shiny gold

9. Which of the following is a unique statement about actinium? Hint

It is used in nail polish to achieve a pearl effect.
It was the last element to be discovered in the 19th century.
It was considered as a possible cancer treatment.
It was used as a laxative in the Middle Ages.

10. What is the first isotope formed by the beta decay of actinium? Hint

americium-243
curium-242
berkelium-249
thorium-227


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the chemical symbol for actinium?

Answer: Ac

The chemical symbol for actinium is Ac. Its atomic number is 89, and its atomic weight is 227.0.
2. In which of the following might actinium be found?

Answer: A nuclear facility

Actinium is not naturally found in any living thing. The only places you are likely to encounter this element are nuclear facilities and scientific laboratories.
3. Is actinium found in the earth's crust?

Answer: Yes

Although actinium is present in the earth's crust, it is found in only trace amounts. It is one of the ten rarest elements.
4. Which class of elements on the periodic table includes actinium?

Answer: Actinides

The actinides include the elements with atomic numbers 89 to 102. The atomic number of actinium is 89, making it the first member of this class.
5. Is actinium considered to be radioactive?

Answer: Yes

All actinides, including actinium, are radioactive.
6. What does the word "actinium" mean?

Answer: a ray

The word "actinium" comes from the Greek word "aktinos", which means "a ray".
7. Who discovered actinium?

Answer: Andre Debierne

Actinium was discovered in France by Andre Debierne in 1899. Friedrick Giesel encountered it in 1902, not realizing that it had already been discovered.
8. What color is actinium in its natural state?

Answer: silvery white

Actinium is a soft metal; it is silvery white in color.
9. Which of the following is a unique statement about actinium?

Answer: It was the last element to be discovered in the 19th century.

Actinium, a product of the natural decay of Uranium, was discovered in 1899 by A.-L. Debierne, a French chemist.
10. What is the first isotope formed by the beta decay of actinium?

Answer: thorium-227

Thorium-227 is the first in a series of isotopes formed when actinium decays.
Source: Author Simmmba

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us