Quiz about Classification of Organisms
Quiz about Classification of Organisms

Classification of Organisms Trivia Quiz


This is based on the five different kingdoms that all organisms are classified into.

A multiple-choice quiz by litacanrena. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology

Author
litacanrena
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
139,095
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7429
Last 3 plays: dennisbn (5/10), Guest 173 (7/10), Guest 117 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is classification? Hint

Grouping things together on the basis of how they feed
Grouping things together on the basis of the features they have in common
Grouping things together on the basis of how they respire
Grouping things together on the basis of how they can survive

2. Which is the most commonly used classification scheme? Hint

Whitetaker Five Kingdom Scheme
Blacktaker Five Kingdom Scheme
Undertaker Five Kingdom Scheme
Whittaker Five Kingdom Scheme

3. Which of these is a kingdom? Hint

Madelaine
Litmus
Algamus
Monera

4. Coral belongs to which of these kingdoms in the most commonly used classification system? Hint

Mycota
Protista
Animalia
Metaphyta

5. Which of these is not included in the fungi kingdom? Hint

Plants with chloroplasts
Organisms with hyphae
Organisms which grow on tree trunks
Moulds

6. The kingdom plants is divided into flowering and non-flowering plants. What is a flowering plant where the seed is enclosed in a fruit called?

Answer: (Starts with an A and consists of 10 letters)
7. Organisms are first divided into large groups called kingdoms. What are kingdoms sub-divided into? Hint

Hominidae
Classes
Phyla
Genera

8. Then come classes. Are classes divided into orders?

Yes
No

9. Then we have three more levels of classification. In which order do they come, starting from broadest to most specific? Hint

Genera, Families, Species
Families, Genera, Species
Species, Genera, Families
Genera, Species, Families

10. What would the order of a man be? Hint

Chordate
Primate
Homo
Mammal




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is classification?

Answer: Grouping things together on the basis of the features they have in common

Classification is based after a careful study of all the main features of organisms. This could include features like body shapes, types of limbs and skeletons, internal organs, etc.
2. Which is the most commonly used classification scheme?

Answer: Whittaker Five Kingdom Scheme

This scheme was put in use when it became very difficult to classify fungi, bacteria and single-celled organisms that did not fit in the plant or animal category.
3. Which of these is a kingdom?

Answer: Monera

Blue -green algae is an example of an organism found in kingdom Monera.
4. Coral belongs to which of these kingdoms in the most commonly used classification system?

Answer: Animalia

Corals were often classed as plants until the nineteenth century, since they do not move around, as animals normally do. They are now classified as animals since they need to ingest food.
5. Which of these is not included in the fungi kingdom?

Answer: Plants with chloroplasts

This includes mushrooms, toadstools, puffballs, bracket fungi and yeasts.
6. The kingdom plants is divided into flowering and non-flowering plants. What is a flowering plant where the seed is enclosed in a fruit called?

Answer: Angiosperm

This consists of monocots and dicots.
7. Organisms are first divided into large groups called kingdoms. What are kingdoms sub-divided into?

Answer: Phyla

Phylum is the singular form of phyla.
8. Then come classes. Are classes divided into orders?

Answer: Yes

A phylum is divided into classes that are further divided into orders.
9. Then we have three more levels of classification. In which order do they come, starting from broadest to most specific?

Answer: Families, Genera, Species

The binomial system was created by Carl Linnaeus who gave each organism a generic and specific name.
10. What would the order of a man be?

Answer: Primate

The complete classification of a man would be-
Kingdom = animal
Phylum = chordate
Class = mammal
Order = primate
Family = hominidae
Genus - homo
Species - sapien.
Source: Author litacanrena

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : dennisbn: 5/10
Jan 20 2023 : Guest 173: 7/10
Jan 17 2023 : Guest 117: 8/10
Jan 06 2023 : PremierRed: 7/10
Dec 14 2022 : houndfromhell: 5/10
Dec 11 2022 : Guest 47: 3/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Water in Biology Average
2. Another Biology Quiz Tough
3. The Beauty of Bio Average
4. Biology-- Just for Fun Average
5. Major Biological Breakthroughs Very Difficult
6. Tongue in Cheek Average
7. Biology Tough
8. Heart! Average
9. Biology Difficult
10. Biology Test Average
11. Taxonomy Difficult
12. Freshmen Biology Tough

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us