FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about DeadHeads
Quiz about DeadHeads

Dead-Heads Trivia Quiz


Skulls are fascinating pieces of the skeleton. They might be scary, but as a part of the human body, you can't live without 'em!

A multiple-choice quiz by merylfederman. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Skeletal System

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
359,039
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1390
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 78 (6/10), Guest 96 (8/10), Guest 172 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Alas, poor Yorick, I used to know the name for the eight collective bones that house the human brain. What is it? Hint


Question 2 of 10
2. Oh Jolly Roger, what is the scientific name of the movable lower jaw bone that joins the brain-encasing bones of the skull to comprise the entire skull? Hint


Question 3 of 10
3. Hey Ghost Rider, to complement the lower jaw, what is the formal name of the upper jaw? Hint


Question 4 of 10
4. Riddle me this, Skeletor, the zygomatic bones on the sides of the face are more commonly known as which "attractive" bones? Hint


Question 5 of 10
5. Red Skull, if you knocked your forehead on the desk in frustration, which bone would be making contact with the desk? Hint


Question 6 of 10
6. Skull Knight, do you know the "tearful" name of the inner bone near the eyes? Hint


Question 7 of 10
7. Alright, Death's-Head, this bone is not technically considered part of the skull, but it is in the tongue and thus part of a dead head - which bone, that doesn't articulate (join) with any other, do I refer to? Hint


Question 8 of 10
8. Hey Jack Skellington, while not always considered to be part of the skull, the famously tiny bones in the ear are the three smallest in the body. Which bone listed is NOT one of these three small earbones? Hint


Question 9 of 10
9. Black Mask, why don't skulls, in their post-decomposition bone form, have noses? Hint


Question 10 of 10
10. Thanatos, the bones of the skull (with the exception of the mandible) don't have mobile joints, but rather which immobile structure? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : Guest 78: 6/10
May 15 2024 : Guest 96: 8/10
May 15 2024 : Guest 172: 10/10
May 11 2024 : Chavs: 9/10
May 10 2024 : nnouner: 10/10
Apr 19 2024 : Guest 4: 9/10
Mar 31 2024 : Luckycharm60: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Alas, poor Yorick, I used to know the name for the eight collective bones that house the human brain. What is it?

Answer: Cranium

The cranium is the top part of the skull, made of several plate bones that encase the brain. The cranium, also known as the braincase, largely serves to protect the brain, and does not have much movement between the bones.
2. Oh Jolly Roger, what is the scientific name of the movable lower jaw bone that joins the brain-encasing bones of the skull to comprise the entire skull?

Answer: Mandible

The mandible is the lower jaw, and joined with the cranium, they form the skull. The mandible joins the cranium on either side at the temporomandibular joints.
3. Hey Ghost Rider, to complement the lower jaw, what is the formal name of the upper jaw?

Answer: Maxilla

The maxilla forms the upper jaw and is actually a fusion of two bones (as is the mandible). The maxilla goes along the roof of the mouth and inner part of the nose and eye sockets.
4. Riddle me this, Skeletor, the zygomatic bones on the sides of the face are more commonly known as which "attractive" bones?

Answer: Cheekbones

Yes, the zygomatic bones that round out the sides and undersides of the eyes form the cheekbones.
5. Red Skull, if you knocked your forehead on the desk in frustration, which bone would be making contact with the desk?

Answer: Frontal bone

"Front" is another name for "forehead," and the frontal bone is one bone that makes up the top of the eye sockets and nose all the way up to the middle of the top of your head.
6. Skull Knight, do you know the "tearful" name of the inner bone near the eyes?

Answer: Lacrimal bone

"Lacrimal" bones are so-called because they are near the tear ducts, or "lacrimal ducts". These bones are particularly small, and join the frontal bones (forehead) and the maxilla (upper jaw).
7. Alright, Death's-Head, this bone is not technically considered part of the skull, but it is in the tongue and thus part of a dead head - which bone, that doesn't articulate (join) with any other, do I refer to?

Answer: Hyoid

The hyoid bone is a small bone in the tongue, and is the only bone in the body without a single joint connecting it to another bone.
8. Hey Jack Skellington, while not always considered to be part of the skull, the famously tiny bones in the ear are the three smallest in the body. Which bone listed is NOT one of these three small earbones?

Answer: Patella

The patella is the kneecap - that's entirely different! The hammer, anvil, and stirrup are collectively called the "ossicles," or literally, "small bones". Sometimes it's just like it sounds like!
9. Black Mask, why don't skulls, in their post-decomposition bone form, have noses?

Answer: Noses are made of cartilage, not bone

Noses do have structure, but it is made of cartilage, which is more easily decomposed than bone. It does not fossilize, and that is why only the very top part of the nose is defined in a bony skull.
10. Thanatos, the bones of the skull (with the exception of the mandible) don't have mobile joints, but rather which immobile structure?

Answer: Suture

A suture is a jointure of two bones that is entirely or almost entirely immobile. The bones in the skull are the major suture-welded bones of the body.
Source: Author merylfederman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Them Bones, Them Bones Easier
2. Oh, the Iron Knee Average
3. Pick A Bone Very Easy
4. Joint Venture Average
5. Shouldering the Burden - a Quiz about Shoulders Average
6. A Skull Quiz Tough
7. Osteopathology Difficult
8. Bones - Without Them, You'd be a Puddle Average
9. Nice Bones in a Joint Like This Average
10. Body of Work Average
11. Head Over Heels Average
12. Dem bones! Tough

5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us