Quiz about Environmental Problems
Quiz about Environmental Problems

Environmental Problems Trivia Quiz


A quiz on some of the problems facing our world.

A multiple-choice quiz by crisw. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment
  8. »
  9. Environmental Problems

Author
crisw
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
915
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
10957
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 76 (9/10), Guest 180 (1/10), clevercatz (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The greatest danger facing most endangered species is which of these? Hint

Hunting
Capture for the pet trade
Disease
Habitat loss

2. In 2012, which of the following is not listed as an endangered species under the U.S. Endangered Species Act (note, this is not limited to American animals)? Hint

Cheetah
Hawaiian monk seal
Blue whale
Bald eagle

3. The Bronx Zoo once had a picture frame covered by cloth. It was labelled 'The most dangerous species in the world'. If you removed the cover, what did you see? Hint

A great white shark
A mirror
A virus
A mountain lion

4. Which of the following substances is not biodegradable? Hint

Paper
Food refuse
Styrofoam
Sawdust

5. What environmental problem is the result of chemical reactions in the atmosphere that involve sulfur? Hint

Acid rain
Holes in the ozone layer
Deforestation
Smog

6. What chemicals have been banned in most of the world because of their role in destroying the ozone layer? Hint

DDT
Metal oxides
Peroxides
Chlorofluorocarbons

7. Who wrote 'Silent Spring', the first book documenting many of the problems caused by pesticides? Hint

Henry David Thoreau
Aldo Leopold
Jaques Cousteau
Rachel Carson

8. Which of the following is not a renewable resource? Hint

Timber
Wild mushrooms
Fish
Gold

9. Which of the following practices produces the most organic water pollution? Hint

Humans bathing in the water
Recreational boating
Intensive livestock farming
Paper mills

10. 'Ecology' comes from the Greek words 'oikos' and 'logos'. What is the literal translation of them? Hint

Natural life
Science of the world
Household science
Nature study


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The greatest danger facing most endangered species is which of these?

Answer: Habitat loss

Throughout the world, humans are burning, bulldozing, polluting and building on habitat.
2. In 2012, which of the following is not listed as an endangered species under the U.S. Endangered Species Act (note, this is not limited to American animals)?

Answer: Bald eagle

The bald eagle's population has recovered well, and the species was delisted in 1999.
3. The Bronx Zoo once had a picture frame covered by cloth. It was labelled 'The most dangerous species in the world'. If you removed the cover, what did you see?

Answer: A mirror

Showing the most dangerous species...humans.
4. Which of the following substances is not biodegradable?

Answer: Styrofoam

Bacteria cannot break down styrofoam.
5. What environmental problem is the result of chemical reactions in the atmosphere that involve sulfur?

Answer: Acid rain

Acid rain can turn lakes into sterile water where nothing can live.
6. What chemicals have been banned in most of the world because of their role in destroying the ozone layer?

Answer: Chlorofluorocarbons

CFCs, as they are also known, were once widely used in aerosol propellants.
7. Who wrote 'Silent Spring', the first book documenting many of the problems caused by pesticides?

Answer: Rachel Carson

Carson, who wrote in the 1960s, was one of the founders of the modern environmental movement.
8. Which of the following is not a renewable resource?

Answer: Gold

Renewable resources are naturally replenished in a reasonable amount of time, nonrenewable ones are not.
9. Which of the following practices produces the most organic water pollution?

Answer: Intensive livestock farming

Millions of gallons of manure and other animal wastes contaminate our waters yearly.
10. 'Ecology' comes from the Greek words 'oikos' and 'logos'. What is the literal translation of them?

Answer: Household science

It is a word of fairly recent coinage. Logos means science and oikos means household, so ecology means the 'science of the household of nature'.
Source: Author crisw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 76: 9/10
Feb 02 2023 : Guest 180: 1/10
Jan 28 2023 : clevercatz: 9/10
Jan 26 2023 : Stoaty: 10/10
Jan 25 2023 : Guest 73: 8/10
Jan 25 2023 : jasa9092: 8/10
Jan 24 2023 : hekawi: 7/10
Jan 23 2023 : bernie73: 7/10
Jan 23 2023 : estherd: 9/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us