FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Laxatives 101
Quiz about Laxatives 101

Laxatives 101 Trivia Quiz


A basic quiz on laxatives. Someone had to write one...

A multiple-choice quiz by satguru. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Prescription Drugs

Author
satguru
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
278,969
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1290
Last 3 plays: Guest 104 (4/10), samak (8/10), Guest 76 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these oils is *not* a laxative? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these methods is not a way to administer a laxative? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these foods will not help constipation? Hint


Question 4 of 10
4. If you want to avoid possible laxative effects from a curry, why should you choose a korma? Hint


Question 5 of 10
5. In a test carried out by the UK National Health Service, which was found to be the most effective type of laxative? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these herbs is not used as a laxative? Hint


Question 7 of 10
7. Which sweet product will become laxative if eaten in quantity? Hint


Question 8 of 10
8. What is the first type of laxative to try if constipated? Hint


Question 9 of 10
9. Taking laxatives can make you lose weight.


Question 10 of 10
10. As well as helping anxiety and depression, serotonin stimulants can act as laxatives.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 104: 4/10
Apr 27 2024 : samak: 8/10
Apr 18 2024 : Guest 76: 6/10
Apr 08 2024 : Guest 184: 6/10
Mar 22 2024 : Guest 67: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these oils is *not* a laxative?

Answer: Corn oil

Corn oil is used for cooking only!

Liquid paraffin coats the bowel to lubricate the passage of material. Glycerine works by holding water in the intestine thus softening and speeding the passage of the stools. You can also use a small dose of olive oil (one or two tablespoons) for a mild case of constipation.
2. Which of these methods is not a way to administer a laxative?

Answer: Pessary

A pessary is inserted into the vagina to deliver medications. Clearly not a place to administer a laxative!
Suppositories are one of the fastest acting laxatives and you should go straight to the toilet after application. Chewing gum is a simple way to deliver a laxative agent, usually an irritant. And who can forget the chocolate 'Ex-lax, the effortless laxative', containing senna pods. Many kids (and adults) have substituted this for real chocolate as a joke. NB this is not a good idea and is never recommended.
3. Which of these foods will not help constipation?

Answer: White rice

It's the cellulose that usually carries the fibre, so while brown rice contains some (not as much as bran though) white rice is binding and will have the opposite effect. Plums and most fruit will help, except bananas which are a treatment for mild diarrhoea. Plums are best taken as stewed prunes, and stewing other fruit such as figs and apricots is also a good idea to help.
4. If you want to avoid possible laxative effects from a curry, why should you choose a korma?

Answer: It has less chilli than the others

It's the chilli that does the job (excuse the pun) by the burning which irritates the bowels. Most other curries have a lot more chilli so are best avoided for those with sensitive bowels.
Korma is made with cream, coconut milk, ginger, garlic and other curry spices but not enough chilli to be noticeably hot, so should be free from effects. The other ingredients have no effect either way in that area, it's the relative lack of chilli that makes it the safer option.
5. In a test carried out by the UK National Health Service, which was found to be the most effective type of laxative?

Answer: None, they all worked about the same

In a test of four of the main types of commonly used laxatives, the overall results did not vary significantly for all types used in prescribed dosages.
Laxatives are prescribed according to each patient's needs and some could disagree with existing medical conditions.
6. Which of these herbs is not used as a laxative?

Answer: Henna

Henna of course is used externally as a red temporary dye. Aloe has various uses externally and internally for calming irritations and injuries. Senna and cascara are both stimulants/irritants.
7. Which sweet product will become laxative if eaten in quantity?

Answer: Liquorice

Liquorice root and tea have been used as a mild herbal laxative since ancient times and also act as mild antiseptic agents.
Overconsumption of the others will just make you fat from the high sugar content!
8. What is the first type of laxative to try if constipated?

Answer: Bulking agent

The reason for this is it mimics fibre already present in food so it causes no alteration to the digestive system. Many cases will respond to a simple increase in fibre, which is essential for normal motions and will cause constipation if lacking. The other types of laxatives would be used if the constipation was more persistent or if they were recommended by a doctor.
9. Taking laxatives can make you lose weight.

Answer: False

Technically a laxative does not work between the mouth and small intestine, so
by the time food reaches the colon, all of the calories from the food have already been absorbed by the body.
Taking laxatives in this way will irritate the system however, and ruin one's health if done repeatedly. That may cause the weight loss indirectly rather than the laxatives themselves.
10. As well as helping anxiety and depression, serotonin stimulants can act as laxatives.

Answer: True

It is a stimulant laxative that works by activating the 5HT-4 receptors of the enteric nervous tract. The medicine is called 'Tegaserod' and not to be confused with any of the other types of serotonin stimulants. Sales ceased in 2007 because of concerns about cardiovascular side-effects.
Source: Author satguru

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us