Quiz about Lets do Biology
Quiz about Lets do Biology

Let's do Biology! Trivia Quiz


This quiz contains many questions based on what is taught in high school science courses. It will serve as a good review of these courses. So, c'mon let's play!

A multiple-choice quiz by cindynlace. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology

Author
cindynlace
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
53,130
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
14243
Last 3 plays: Guest 217 (8/10), Guest 165 (5/10), Guest 71 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In a human being, the organ of the body which carries out most of the digestion is which of these? Hint

Stomach
Small Intestine
Liver
Large Intestine

2. A concentration of carbon dioxide in the blood stimulates the breathing center in which part of the body? Hint

Lungs
Cerebrum
Throat
Medulla Oblongata

3. Which of these is a compound that is quickly absorbed through the walls of the stomach? Hint

Sugar
Alcohol
Fat
Protein

4. Research indicates that cigarette smoking results in which of the following conditions? Hint

Whooping Cough
Measles
Hepatitis
Cardiovascular Stress

5. Which of the following determines the sex of a human? Hint

Egg Cell
Sperm Cell
X Chromosome
Fibrinogen

6. Which of the following lacks a backbone? Hint

Jellyfish
Eagle
Alligator
Baby Panda

7. A family has seven boys and one girl. What is the chance that the next child will be a girl? Hint

100 Percent
12.5 Percent
50 Percent
25 Percent

8. Grass, (like that in your front yard) is usually pollinated by which of these? Hint

Wind
Man
Birds
Insects

9. Which of the following is an antiseptic? Hint

Bakelite
Aspirin
Iodine
Vitamin A

10. A knee jerk response to a sharp blow is an example of which of these? Hint

Instinct
Learned Response
Reflex
Habit


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In a human being, the organ of the body which carries out most of the digestion is which of these?

Answer: Small Intestine

In human beings, most digestion takes place in the small intestines.
2. A concentration of carbon dioxide in the blood stimulates the breathing center in which part of the body?

Answer: Medulla Oblongata

The medulla oblongata is the part of the brain which controls breathing and circulation.
3. Which of these is a compound that is quickly absorbed through the walls of the stomach?

Answer: Alcohol

Alcohol is one of a very few substances very quickly absorbed after being ingested.
4. Research indicates that cigarette smoking results in which of the following conditions?

Answer: Cardiovascular Stress

Cigarette smoking is generally associated with cardiovascular stress. The other conditions are produced by specific viruses.
5. Which of the following determines the sex of a human?

Answer: Sperm Cell

The sperm cell contains the particular chromosome which determines the sex of a human embryo.
6. Which of the following lacks a backbone?

Answer: Jellyfish

A jellyfish is the only one of the possible choices which is an invertebrate.
7. A family has seven boys and one girl. What is the chance that the next child will be a girl?

Answer: 50 Percent

Since each sperm can carry the X or Y chromosome with equal probability, sex determination for each birth is the same, 50 percent for a boy, and 50 percent for a girl.
8. Grass, (like that in your front yard) is usually pollinated by which of these?

Answer: Wind

The most common form of pollination of grasses is caused by the wind.
9. Which of the following is an antiseptic?

Answer: Iodine

Iodine is an antiseptic and is used as a disinfectant in various forms.
10. A knee jerk response to a sharp blow is an example of which of these?

Answer: Reflex

A reflex is an immediate response to a stimulus which takes place without thought or intent.
Source: Author cindynlace

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 217: 8/10
Jan 31 2023 : Guest 165: 5/10
Jan 30 2023 : Guest 71: 10/10
Jan 28 2023 : Guest 37: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 173: 9/10
Jan 13 2023 : Guest 223: 5/10
Jan 12 2023 : Guest 98: 6/10
Jan 05 2023 : Guest 174: 9/10
Dec 28 2022 : Guest 151: 7/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us