Quiz about Liar Liar
Quiz about Liar Liar

Liar Liar Trivia Quiz


This is a quiz on the polygraph machine, nicknamed the lie detector. Can you face the lies and trick this machine? Take this quiz and find out!

A multiple-choice quiz by Fangy_Junes. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Technology and Computers

Author
Fangy_Junes
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
365,575
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2786
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 69 (9/10), Guest 166 (10/10), Guest 96 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these groups would be least likely to use a polygraph machine? Hint

Government
Fast-food restaurants
Law enforcement agencies
Police force

2. Who controls the polygraph tests? Hint

A university professor
An experienced operator
A police officer
A court judge

3. In a polygraph test, why are large straps placed over the witness/suspect's chest? Hint

To make them feel guilty
To make them feel safe
To put them to sleep
To measure the rate of breathing

4. Wires are also involved in polygraph tests. What do they do? Hint

Monitor the perspiration of the witness/suspect
Scare the witness/suspect
Electrocute the witness/suspect
Tickle the witness/suspect

5. The witness/suspect's blood pressure is measured in a polygraph test.

True
False

6. The first questions a witness/suspect is asked in a polygraph test are called what? Hint

Simple questions
Baseline questions
Normal questions
Personal questions

7. The polygraph is always right.

True
False

8. What does the term polygraph literally mean? Hint

Many lies
Many writings
Many tests
Many suspects

9. Who invented the polygraph? Hint

Freddie Mercury
John Augustus Larson
Winston Churchill
Johannes Brahms

10. Spies have beaten the lie detector.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these groups would be least likely to use a polygraph machine?

Answer: Fast-food restaurants

Fast-food restaurants are least likely to use polygraphs because the food industry is not about catching criminals, conducting investigations and so forth.

The police force, law enforcement agencies and government are three groups that are mostly likely to use the polygraph machine. The police force is always out there trying to catch criminals, the law enforcement agencies need it to test those who don't abide by the law and the government also needs it to test suspects of major crimes.
2. Who controls the polygraph tests?

Answer: An experienced operator

An operator who knows how to read the results properly controls the test. These people are highly trained. The results are shown in a series of wavy lines on graph paper.
3. In a polygraph test, why are large straps placed over the witness/suspect's chest?

Answer: To measure the rate of breathing

The witness or suspect is seated in a chair. This is to minimise moving. Large straps are placed on their chests to measure the rate of breathing. The speed of breathing going in and out shows nervousness. This may mean the person is worried or trying to hide something.
4. Wires are also involved in polygraph tests. What do they do?

Answer: Monitor the perspiration of the witness/suspect

Wires are also fitted to the fingertips. These react to change in perspiration during the test. Most people seem to sweat more when they are nervous. If perspiration lifts in certain questions, the operator makes a note on the graph.
5. The witness/suspect's blood pressure is measured in a polygraph test.

Answer: True

One measure used is blood pressure band. This is placed around the arm to show the small changes in blood pressure. If this increases, it will give as another sign of nervousness, and can give the operator clues to tell if a person is lying.
6. The first questions a witness/suspect is asked in a polygraph test are called what?

Answer: Baseline questions

The first questions that the witness or suspect is asked are baseline questions. This gives the operator an idea of how a person answers normally. Standard questions may be asked like their name, age, address and so forth. Sometimes, they will be asked to lie on purpose so that the operator will know what a false answer sounds like. This makes it easier to see when they are lying.
7. The polygraph is always right.

Answer: False

The polygraph is not always correct. Some people become nervous, just sitting in a room, plugged into a lie detector. Others are able to control themselves so that they give a false result. In other words, they beat the machine.
8. What does the term polygraph literally mean?

Answer: Many writings

The word poly is Greek for many. For example, Polynesia means many islands. The word graph comes from the Greek word graphein, meaning to write. For example, graphology means the study of handwriting. Therefore, polygraph means many writings. This is because everything is recorded during a polygraph test, so there are 'many writings'.
9. Who invented the polygraph?

Answer: John Augustus Larson

Freddie Mercury - Lead singer of the rock band, Queen.
Winston Churchill - Former prime minister of the United Kingdom.
Johannes Brahms - German composer and pianist.

John Augustus Larson was a police officer in Berkeley, California, USA. He invented the polygraph to be used in many investigations. He was born in 1892 and died in 1965.
10. Spies have beaten the lie detector.

Answer: True

A lot of people say that the polygraph is unreliable. And I can't blame them for believing that. Several double-agents and spies have gotten away with their answers. These spies include Aldrich Ames, Karl Koecher, Ana Belen Montes, and Leandro Argoncillo.
Source: Author Fangy_Junes

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : Guest 69: 9/10
Dec 01 2022 : Guest 166: 10/10
Dec 01 2022 : Guest 96: 8/10
Nov 30 2022 : Guest 170: 9/10
Nov 27 2022 : Guest 1: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 76: 9/10
Nov 22 2022 : Guest 216: 8/10
Nov 22 2022 : Fieroguy: 9/10
Nov 22 2022 : TrafkdHuman: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. What Is Cryptocurrency? Average
2. The Name Game Easier
3. Bird-Brain Average
4. WATSON Tough

12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us