Quiz about Name That Bone
Quiz about Name That Bone

Name That Bone Trivia Quiz


The human skeleton functions as a frame for the body. This is a general quiz over different bones in the body.

A multiple-choice quiz by cfinkenbine. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Skeletal System

Author
cfinkenbine
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
357,133
Updated
Aug 30 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2170
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: etterlink (8/10), farmer33 (9/10), Guest 210 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Also known as the thigh bone, which is the longest bone in your body? Hint

femur
fibula
tibia
ulna

2. What is the name of the bone in the forearm that is on the thumb side? Hint

fibula
ulna
radius
tibia

3. Out of the bones listed, which one is the only one that lies horizontally when standing up in a relaxed position? Hint

radius
tibia
clavicle
femur

4. What is the smallest bone in the body and is also located in the ear? Hint

carpals
stapes bone
metacarpals
clavicle

5. How many bones does the normal adult human body have? Hint

650
398
427
206

6. A long time after death, why does the skull of the skeleton not have ears or a nose? Hint

Cartilage rots faster than bone.
They get removed during autopsy.
They get eaten by flesh-eating insects.
Bones rot faster than cartilage.

7. What is the name of the lower jawbone? Hint

maximum
maxilla
mandible
auxillary

8. The hyoid bone is located in the hands.

True
False

9. The metacarpals can be found in the feet.

True
False

10. The tailbone is also known as the coccyx.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Also known as the thigh bone, which is the longest bone in your body?

Answer: femur

The femur is also the heaviest bone in the body. The length of the femur is about 26% of a human's height, which is useful in anthropology when trying to give an estimate of a person's height from their skeleton.
2. What is the name of the bone in the forearm that is on the thumb side?

Answer: radius

The two bones in the forearm are the radius and the ulna. The radius is on the thumb side of the arm, and the ulna is on the pinky side of the arm. "Radius" in Latin means "ray".
3. Out of the bones listed, which one is the only one that lies horizontally when standing up in a relaxed position?

Answer: clavicle

The clavicle, also known as the collarbone, sits horizontally in the body. It is made of spongy bone with a shell of compact bone.
4. What is the smallest bone in the body and is also located in the ear?

Answer: stapes bone

The stapes bone is also the lightest bone in the body and is located in the middle ear. Its function is to transmit vibrations to the inner ear.
5. How many bones does the normal adult human body have?

Answer: 206

When a person is born, they actually have 300 or more bones in their body. The reason that the adult human body has 206, is because many of those bones join together in childhood to form single bones.
6. A long time after death, why does the skull of the skeleton not have ears or a nose?

Answer: Cartilage rots faster than bone.

The ears and nose are made of cartilage (not flesh or bone). These two body parts can be bent because cartilage is lighter and more flexible than bones.
7. What is the name of the lower jawbone?

Answer: mandible

The maxilla is the upper jawbone, and the mandible is the lower jawbone. This mandible is also the bone that holds the lower teeth in place.
8. The hyoid bone is located in the hands.

Answer: false

The hyoid bone is actually located in the throat. It is anchored by muscles, and is horseshoe shaped.
9. The metacarpals can be found in the feet.

Answer: false

The metacarpals are found in the palm of the hand. Its equivalents in the foot are the metatarsals. The metacarpals are found between the bones of the fingers, and the carpus. The carpus is the cluster of bones in the wrist connecting the hand to the forearm.
10. The tailbone is also known as the coccyx.

Answer: True

The coccyx is located at the very bottom of the spine. It consists of three or more very small bones fused together.
Source: Author cfinkenbine

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 22 2022 : etterlink: 8/10
Nov 09 2022 : farmer33: 9/10
Nov 06 2022 : Guest 210: 6/10
Nov 05 2022 : Guest 67: 9/10
Nov 03 2022 : Guest 71: 9/10
Nov 03 2022 : Guest 76: 7/10
Nov 03 2022 : Guest 109: 8/10
Nov 03 2022 : Guest 66: 10/10
Nov 03 2022 : Guest 172: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. No Bones About It Very Easy
2. Grin and Bare It Very Easy
3. Bones With Amnesia Easier
4. Your Skeletal System Easier
5. Rollin' Dem Bones Easier
6. Them Bones, Them Bones Easier
7. Dead-Heads Easier
8. Bones of Contention Easier
9. Connect the Bones Easier
10. Nice Bones in a Joint Like This Average
11. Body of Work Average
12. Match the Bone Average

11/28/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us