FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Your Skeletal System
Quiz about Your Skeletal System

Your Skeletal System Trivia Quiz


Your skeleton and your skeletal system is a great thing. So how much do you know about this system of yours?

A multiple-choice quiz by foil7. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Skeletal System

Author
foil7
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
379,635
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
1744
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (15/15), Guest 136 (14/15), Guest 209 (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. Your skeleton has many functions. Which one of these is NOT a function of the bones? Hint


Question 2 of 15
2. What is the name of the part in your body where two bones come together? Hint


Question 3 of 15
3. Joints have two types of connective tissues that hold it together. Which of these is one of them? Hint


Question 4 of 15
4. You have more bones when you are an adult than when you are a baby.


Question 5 of 15
5. If you take a human bone out, the first layer (the top) is called the outer membrane. What is the layer under that called? Hint


Question 6 of 15
6. Where is the smallest bone in your body located? Hint


Question 7 of 15
7. What is the longest bone in your body called? Hint


Question 8 of 15
8. Exercising is a good way to help keep your bones healthy.


Question 9 of 15
9. Older people lose some of the minerals that bones contain. Mineral loss can lead to what disease? Hint


Question 10 of 15
10. A break in the bone is also known by which word?

Answer: (One Word (starts with F))
Question 11 of 15
11. What is an injury in which the end of a bone comes out of its joint? Hint


Question 12 of 15
12. What injury occurs when ligaments are stretched too far and tear in some places? Hint


Question 13 of 15
13. X-rays, MRI, and CT scans are used to identify bone injuries.


Question 14 of 15
14. Which one of these is a disease of the joints that makes movement painful? Hint


Question 15 of 15
15. Which instrument is used by doctors to see inside a joint during surgery? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 15 2024 : Guest 172: 15/15
May 14 2024 : Guest 136: 14/15
May 13 2024 : Guest 209: 13/15
May 11 2024 : Chavs: 13/15
Apr 13 2024 : Linda_Arizona: 14/15
Apr 10 2024 : TamDon: 13/15
Apr 02 2024 : Guest 75: 14/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Your skeleton has many functions. Which one of these is NOT a function of the bones?

Answer: Production of bile

Your skeletal system shapes and supports your body, enables you to move, protects your organs, produces blood cells and stores minerals and other materials until your body needs them. It is your frame and provides your shape.
2. What is the name of the part in your body where two bones come together?

Answer: Joint

Joints allow bones to move in different ways. There are four types of joints: hinge, ball-and-socket, pivot, and gliding joints. Hinge joints allow forward or backward motion and is found on your knees and elbows. The ball-and-socket joint in your shoulder allows you to swing your arm freely in a circle. Pivot joints have two bones rotating around one another. One example is your neck. Gliding joints allow one bone to slide over another and are found in your wrists and ankles.
3. Joints have two types of connective tissues that hold it together. Which of these is one of them?

Answer: Ligaments

Ligaments are strong connective tissues. They hold bones and joints together and are made of fiber. The other type of connective tissue is known as cartilage. Cartilage is basically soft bone. One example of cartilage is the area above your nose.
4. You have more bones when you are an adult than when you are a baby.

Answer: False

Humans are born with around 300 bones. However, when you grow some of them merge together. When you are a fully and normally grown adult, you have 206 bones.
5. If you take a human bone out, the first layer (the top) is called the outer membrane. What is the layer under that called?

Answer: Compact Bone

Compact bone, also known as cortical bone, is underneath the outer membrane. It is hard and dense, but it is not solid. Small canals run through the compact bone, which carry blood vessels and nerves from the bone's surface to the living cells in the bone.
6. Where is the smallest bone in your body located?

Answer: Ear

The smallest bones in your body are in your middle ear. They are a set of three bones called the ossicles. These bones help the sound in your ear vibrate.
7. What is the longest bone in your body called?

Answer: Femur

Your femur is the scientific name for the thigh bone. It is the only bone in the thigh and is very strong; the strongest in your body. The femur is also the closest bone to the center of your body.
8. Exercising is a good way to help keep your bones healthy.

Answer: True

Exercising regularly helps keep your bones strong. This is because performing exercises such as running and lifting weighting gives your bones a workout.
9. Older people lose some of the minerals that bones contain. Mineral loss can lead to what disease?

Answer: Osteoporosis

Osteoporosis is a condition in which the body's bones become weak and break easily. This is more common in women. Evidence has suggested that exercise can help prevent osteoporosis.
10. A break in the bone is also known by which word?

Answer: Fracture

A fracture is a broken bone. There are two types of fracture: simple and compound. In a simple fracture, the bone is cracked or completely broken in two or more pieces. A compound fracture is when the broken ends of the bone protrude through the skin.
11. What is an injury in which the end of a bone comes out of its joint?

Answer: Dislocation

A dislocation occurs when the end of a bone, such as your shoulder, pops out of its joint. A dislocation is usually nothing major and a doctor can put back a dislocated bone. However, it might require surgery if it badly misplaced or occurs regularly.
12. What injury occurs when ligaments are stretched too far and tear in some places?

Answer: Sprain

A sprain occurs when ligaments are stretched too far. Sprains are very common and often happen in the ankle when somebody accidentally stumbles. Sprains may cause swelling in the injured areas.
13. X-rays, MRI, and CT scans are used to identify bone injuries.

Answer: True

An x-ray is the most common way to identify bone injuries. X-rays are a form of energy that travels in waves. The waves pass through your body to identify bone injuries. MRI (magnetic resonance imaging) is useful to take clear images of both the bone and soft tissues.

However, MRIs are expensive to operate and use and are not as common as x-rays. A CT scan or CAT scan is somewhat similar to the x-ray. However, it can see the inside the body more clearly.
14. Which one of these is a disease of the joints that makes movement painful?

Answer: Arthritis

Arthritis is an injury or disease in the joints. It makes movement extremely painful. If movement becomes impossible, an artificial joint made of plastics or metals may be needed.
15. Which instrument is used by doctors to see inside a joint during surgery?

Answer: Arthroscope

An arthroscope is a slim, tube-shaped instrument. A small incision is made and it is inserted. Attached to it is a camera that projects an image from the inside of the joint. The camera display is on a monitor. It allows doctors to see inside the joint and to see what is wrong. Arthroscopes are used to identify many problems.
Source: Author foil7

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Them Bones, Them Bones Easier
2. Oh, the Iron Knee Average
3. Pick A Bone Very Easy
4. Joint Venture Average
5. Shouldering the Burden - a Quiz about Shoulders Average
6. A Skull Quiz Tough
7. Osteopathology Difficult
8. Bones - Without Them, You'd be a Puddle Average
9. Nice Bones in a Joint Like This Average
10. Body of Work Average
11. Head Over Heels Average
12. Dem bones! Tough

5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us