Quiz about North American Wildflowers
Quiz about North American Wildflowers

North American Wildflowers Trivia Quiz


This quiz is about the many plants belonging to the wildflower family. All of them are in North America.

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Regional Botany
  8. »
  9. USA

Author
Morrigan716
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
55,037
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
2235
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This wildflower has been used to treat dyspepsia, skin eruptions, and hemorrhage, and also a yellow dye and an insect repellent. Hint

Rue
Globeflower
Clematis
Goldenseal

2. Algonquin Indians used it as a source of dye and applied it to their bodies and faces as ceremonial paint. Hint

Bloodroot
Celandines
Anemones
Creamcups

3. The ancient Indians of Mexico and Texas called these soft cacti 'mezcal'. Hint

Opuntia
Peyote
Claret Cup
Prickly Pear

4. This flower got its name because it was a dietary staple of the forty-niners in California's gold rush days. Hint

Wild Buckwheat
Rose Moss
Miner's Lettuce
Corn Cockle

5. The roots of this plant were the original source of the gummy confection now made from sugar, gelatin, and other ingredients. Hint

Vanilla Leaf
Marsh Mallow
Wild Licorice
Wild Pumpkin

6. Growing almost everywhere in the world where fresh water runs, its leaves and stems are prized for salads and fresh greens. Hint

Wintergreen
Watercress
Miner's Lettuce
Springcress

7. To which group do Fivefingers belong? Hint

Saxifrages
Avens
Cinquefoils
Sennas

8. To which group does the Texas Bluebonnet belong? Hint

Licorices
Lupines
Trefoils
Clovers

9. Which type of clover is the state flower of Vermont? Hint

Crimson Clover
Red Clover
White Clover
Rabbit's-foot Clover

10. Both the Chinese and Native American word for this plant mean 'manlike'. Hint

Aralia
Jasmine
Rhantany
Ginseng

11. The world's only species of this wildflower appears to be a tennis ball half-buried in the sand, covered in tiny purple flowers. Hint

Nemophila
Sandfood
Navarretia
Scorpionweed

12. The scaly stems of these members of the cancerroot family look somewhat like clusters of pine cones standing on end. Hint

Ruellias
Beechdrops
Squawroots
Broomrapes

13. The dry fruits of this plant are often called devil's claws. Hint

Southern Harebell
Greater Bladderwort
Unicorn Plant
Venus' Looking Glass

14. This flower's name is from the Greek word for star. Hint

Aster
Boneset
Daisy
Teasel

15. Which group does the Black-eyed Susan belong to? Hint

Cudweeds
Fleabanes
Coneflowers
Inulas

16. This wildflower contains a chemical that speeds the formation of blood clots. Hint

Tansy
Fireweed
Chrysanthemum
Yarrow

17. These are sometimes called wild opium because the milky sap of the older leaves resembles that of the Opium Poppy?. Hint

Orange Hawkweed
Skeleton Plant
Wild Lettuce
Mountain Dandelion

18. In fall and winter, the starchy rhizomes of this plant can be peeled and cooked like potatoes or dried and pounded into flour. Hint

Cattails
Sorghums
Bluestems
Sandburs

19. So intense is the heat generated within the developing floral sheath of this plant in late winter that it thaws the frozen earth and melts a circle in the snow. Hint

Sweet Flags
Air Plant
Skunk Cabbage
Water Arums

20. These plants attach themselves to trees for support but take no direct nourishment form their hosts. Hint

Mistletoes
Spanish Moss
Buffalo Grass
False Garlic

21. Several of this species were once used to ease chills, fevers, and the pains of colic. Hint

Swamp Pinks
Pickerelweeds
Stargrasses
Golden Clubs

22. Before the Mormon pioneers succeeded in making the desert around the Great Salt Lake productive, they lived in part on the bulbs of these lilies. Hint

Mariposas
Tiger Lilies
Daylilies
Chaparral Lilies

23. The fragrant flowers of this wildflower nestle at ground level, amid a rosette of grasslike leaves. Hint

Solomon's Seal
Fairy Wand
Sand Lily
Quamash

24. Except for a yellow spot on the lip of each flower, this group's one species is ghostly white. Hint

Dancing Ladies
Phantom Orchids
Polyrrhizas
Helleborines

25. In the center of each blossom is a structure that looks like a salt shaker. Hint

Waterlily
Leatherflower
Marigold
Lotus


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This wildflower has been used to treat dyspepsia, skin eruptions, and hemorrhage, and also a yellow dye and an insect repellent.

Answer: Goldenseal

Lewis and Clark described Goldenseal to Thomas Jefferson as a 'sovereign remedy for sore eyes.'
2. Algonquin Indians used it as a source of dye and applied it to their bodies and faces as ceremonial paint.

Answer: Bloodroot

They called it 'puccoon'.
3. The ancient Indians of Mexico and Texas called these soft cacti 'mezcal'.

Answer: Peyote

Their use is now illegal except as part of the religious rites of the Native American Church.
4. This flower got its name because it was a dietary staple of the forty-niners in California's gold rush days.

Answer: Miner's Lettuce

The entire plant is edible and flavorsome.
5. The roots of this plant were the original source of the gummy confection now made from sugar, gelatin, and other ingredients.

Answer: Marsh Mallow

Its original use was medicinal--as a laxative and as a treatment for sore throat.
6. Growing almost everywhere in the world where fresh water runs, its leaves and stems are prized for salads and fresh greens.

Answer: Watercress

It must be washed carefully before being {eaten;} it can survive in polluted water, and its leaves are a favored browsing place for tiny snails and water insects.
7. To which group do Fivefingers belong?

Answer: Cinquefoils

Of the world's more than 300 cinquefoil species, about one third grow in North America.
8. To which group does the Texas Bluebonnet belong?

Answer: Lupines

Some species contain an alkaloid that is toxic to cattle and other grazing animals.
9. Which type of clover is the state flower of Vermont?

Answer: Red Clover

Roots, stems, and leaves are all edible, but should be soaked in salted water or cooked briefly to make them more digestible.
10. Both the Chinese and Native American word for this plant mean 'manlike'.

Answer: Ginseng

The Chinese called it 'jen-shen' and the American Indians called it 'garantoquen'.
11. The world's only species of this wildflower appears to be a tennis ball half-buried in the sand, covered in tiny purple flowers.

Answer: Sandfood

The Sandfood does not contain chlorophyll and does not manufacture its own food. Instead, it draws sustenance from the root of a host plant through its own parasitic roots.
12. The scaly stems of these members of the cancerroot family look somewhat like clusters of pine cones standing on end.

Answer: Squawroots

The soft, yellow scales, which are actually modified leaves, turn hard and brown after the flowers have faded.
13. The dry fruits of this plant are often called devil's claws.

Answer: Unicorn Plant

Early in their development, the fruits are green and fleshy, with a single unicornlike 'horn' at the end.
14. This flower's name is from the Greek word for star.

Answer: Aster

There are nearly 600 species of this popular garden flower.
15. Which group does the Black-eyed Susan belong to?

Answer: Coneflowers

Maryland's state flower.
16. This wildflower contains a chemical that speeds the formation of blood clots.

Answer: Yarrow

This attribute is said to have been discovered by the Greek hero Achilles.
17. These are sometimes called wild opium because the milky sap of the older leaves resembles that of the Opium Poppy?.

Answer: Wild Lettuce

It is not a narcotic, but it does contain a bitter toxin that taints the milk of cows.
18. In fall and winter, the starchy rhizomes of this plant can be peeled and cooked like potatoes or dried and pounded into flour.

Answer: Cattails

The leaves are not edible, but they have been woven into mats, chair seats, baskets, and even roofs.
19. So intense is the heat generated within the developing floral sheath of this plant in late winter that it thaws the frozen earth and melts a circle in the snow.

Answer: Skunk Cabbage

Flies and gnats are attracted by its fetid odor.
20. These plants attach themselves to trees for support but take no direct nourishment form their hosts.

Answer: Spanish Moss

Despite its evil reputation, it is not parasitic.
21. Several of this species were once used to ease chills, fevers, and the pains of colic.

Answer: Stargrasses

The effectiveness of these folk remedies was probably owed to the strong whiskey or brandy with which the powdered root was mixed rather than to the root itself.
22. Before the Mormon pioneers succeeded in making the desert around the Great Salt Lake productive, they lived in part on the bulbs of these lilies.

Answer: Mariposas

Just as the Utes and Paiutes had been doing for centuries.
23. The fragrant flowers of this wildflower nestle at ground level, amid a rosette of grasslike leaves.

Answer: Sand Lily

The stalks are underground, springing directly from the fleshy rootstock.
24. Except for a yellow spot on the lip of each flower, this group's one species is ghostly white.

Answer: Phantom Orchids

The only North American orchid that is completely devoid of chlorophyll.
25. In the center of each blossom is a structure that looks like a salt shaker.

Answer: Lotus

It is filled with seeds that can remain viable for centuries.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 13 2022 : Guest 72: 19/25
Dec 13 2022 : tornadosteve: 25/25

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us