FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pharmacotherapy 3
Quiz about Pharmacotherapy 3

Pharmacotherapy 3 Trivia Quiz


This will be my third quiz on Canadian prescription and over-the counter medications, as I continue on my way to be a pharmacist. Again, all trade and generic / chemical names are based in Canada. Enjoy!

A multiple-choice quiz by terrastos. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Prescription Drugs

Author
terrastos
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
212,282
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1920
Last 3 plays: Guest 104 (10/10), Guest 69 (7/10), Guest 97 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following drugs are combined to make Percocet (the trade name)? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following medications is commonly included in cold medications as an expectorant? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following vitamins is NOT a fat-soluble vitamin ? Hint


Question 4 of 10
4. Proton-pump inhibitors like Losec (omeprazole) take a day or two to begin to work to their full potential.


Question 5 of 10
5. In rare instances, Benadryl (diphenhydramine) can cause hyper-excitation in children.


Question 6 of 10
6. HMG-CoA reductase inhibitors such as Zocor (simvastatin) should not be taken with cranberry juice or cranberries in general.


Question 7 of 10
7. Which of the following medications is NOT an anti-depressant? Hint


Question 8 of 10
8. Glucophage (metformin), Diabeta (glyburide), and Avandia (rosiglitazone) are three completely different medications that can be used to treat which condition? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following insulin preparations is most likely to last for 24 hours with a single injection? Hint


Question 10 of 10
10. Singulair (montelukast) is a member of a new class of medications used to treat which common condition? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 104: 10/10
May 03 2024 : Guest 69: 7/10
Apr 12 2024 : Guest 97: 10/10
Apr 07 2024 : Guest 184: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following drugs are combined to make Percocet (the trade name)?

Answer: acetaminophen and oxycodone

One Percocet tablet contains 325mg of acetaminophen and 5mg of oxycodone, a potent narcotic analgesic. ASA and oxycodone are found in Percodan. Acetaminophen and ASA are combined with methocarbamol (a muscle relaxant)in Robaxacet and Robaxisal respectively.
2. Which of the following medications is commonly included in cold medications as an expectorant?

Answer: guaifenesin

Guaifenesin functions by causing minor irritation to the lining of the lungs in order to prompt the secretion of fluids to thin out mucus secretions. This would make it easier to cough it up. As such, buying a combination of an expectorant and a cough suppressant is counter-productive.

It should be noted that clinically, drinking plenty of fluids does just as good a job as guaifenesin...
3. Which of the following vitamins is NOT a fat-soluble vitamin ?

Answer: Vitamin C (ascorbic acid)

Taking too much of the fat-soluble vitamins in either by diet or by taking supplements can be dangerous, as these substances stay in the body for a long time. With water-soluble vitamins like Vitamin C, any excess is easily cleared by the kidneys.
4. Proton-pump inhibitors like Losec (omeprazole) take a day or two to begin to work to their full potential.

Answer: True

The PPI needs to be absorbed in the intestines, then recirculate to the stomach lining in order for it to work. Stomach acid is needed to activate the drug on recirculation to the proton pumps in the stomach lining, but if acid touches the drug before it is absorbed into the circulatory system, it is rendered uselss.

As Losec begins to take effect, the acid levels in the stomach are reduced, so more of the drug is available to be absorbed. As such, it actually works better the longer you use it.
5. In rare instances, Benadryl (diphenhydramine) can cause hyper-excitation in children.

Answer: True

As a first-generation antihistamine, Benadryl usually causes drowsiness, but in rare cases, it can indeed do just the opposite.
6. HMG-CoA reductase inhibitors such as Zocor (simvastatin) should not be taken with cranberry juice or cranberries in general.

Answer: False

Wrong fruit. It's grapefruit and grapefruit juice that causes problems. Substances in the juice prevent the metabolism of many "statins" as well as other drugs. This inhibition of metabolism has lead to fatalities, and the withdrawal of several drugs from the market (ie Seldane (terfenadine) ). For this reason, many hospitals in Canada have removed grapefruit juice from their menus.

Incidentally, the active compound that made Seldane useful is called fexofenadine, and is now marketed on its own as Allegra.
7. Which of the following medications is NOT an anti-depressant?

Answer: Norvasc (amlodipine)

Norvasc is a calcium-channel blocker used to regulate blood pressure. Elavil is an older antidepressant, of the tricyclic antidepressant class aka TCA's. Prozac and Celexa are both selective serotonin reuptake inhibitors, or SSRI's.
8. Glucophage (metformin), Diabeta (glyburide), and Avandia (rosiglitazone) are three completely different medications that can be used to treat which condition?

Answer: Type 2 diabetes

These medications are all oral anti-diabetic agents. However, in order for these medications to have any clinical effects, the pancreas must still be able to produce some insulin. If a diabetic has progressed to Type 1 diabetes (aka insulin dependent diabetes), that patient must be treated with insulin preparations.
9. Which of the following insulin preparations is most likely to last for 24 hours with a single injection?

Answer: insulin glargine

One injection of insulin glargine (Lantus) provides a flat, basal insulin coverage for nearly an entire day. This simulates the basal level of insulin that is normally maintained by a normal pancreas, but other insulins are needed for meals. Of the other preparations, Lispro peaks very quickly, followed by regular, and then the 8-10 hour Lente insulin.
10. Singulair (montelukast) is a member of a new class of medications used to treat which common condition?

Answer: asthma

Singulair is an oral tablet used as an additional maintenance medication for asthmatics. It's a leukotriene receptor antagonist, meaning that is prevents some of the naturally occuring inflammatory signals made in an asthma attack from functioning normally.

The first-line therapy for asthma maintenance is still inhaled steroids, but for children and others who may not be able to use inhalers, this remains as a valid treatment option.
Source: Author terrastos

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us