FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about QBasic
Quiz about QBasic

QBasic Trivia Quiz


Welcome to my QBasic quiz! If you like to program in QBasic, then take this quiz!

A multiple-choice quiz by jeremysr. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Software and Programming

Author
jeremysr
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
175,790
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1328
Last 3 plays: MikeMaster99 (6/10), mandy2 (7/10), stephedm (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What does the "Q" in QBasic stand for? Hint


Question 2 of 10
2. Are you allowed to use numbers (e.g. 342) as labels n QBasic?


Question 3 of 10
3. What command do you use if you want your program to play music? Hint


Question 4 of 10
4. How can you delete something on the hard drive in QBasic? Hint


Question 5 of 10
5. What is the correct way of writing something on the screen? Hint


Question 6 of 10
6. How do you draw pixels in QBasic? Hint


Question 7 of 10
7. Do people still program in QBasic in the twenty-first century?


Question 8 of 10
8. Which version of QBasic can make programs into .EXE files? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these do you use to finish a program? Hint


Question 10 of 10
10. QBasic was developed by which company?

Answer: (One word (9 letters))

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : MikeMaster99: 6/10
Jul 08 2024 : mandy2: 7/10
Jul 08 2024 : stephedm: 6/10
Jul 08 2024 : masfon: 6/10
Jul 08 2024 : GoodwinPD: 10/10
Jul 08 2024 : rossian: 8/10
Jul 03 2024 : Guest 188: 4/10
Jul 03 2024 : Guest 152: 0/10
Jun 29 2024 : Guest 75: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does the "Q" in QBasic stand for?

Answer: quick

QBasic means "Quick Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code".
2. Are you allowed to use numbers (e.g. 342) as labels n QBasic?

Answer: Yes

You can use any numbers or letters as long as they don't have spaces or they aren't exactly the same as a variable name.
3. What command do you use if you want your program to play music?

Answer: PLAY

To play music, you can put a variable name instead of the actual letters so that the user can choose the notes he/she wants to play.
4. How can you delete something on the hard drive in QBasic?

Answer: KILL

KILL can delete anything on any hard drive or A: floppy disk drive.
5. What is the correct way of writing something on the screen?

Answer: PRINT "Hello, World"

You can also write something on the screen that is a variable. Use this code to do that: PRINT $VARIABLE_NAME_HERE
6. How do you draw pixels in QBasic?

Answer: PSET

You need to put "SCREEN [number here]" before you draw graphics in QBasic.
7. Do people still program in QBasic in the twenty-first century?

Answer: Yes

QBasic isn't the best programming language, but it's easy to learn and will probably be around for a long time.
8. Which version of QBasic can make programs into .EXE files?

Answer: QB 4.5

There is also a QB 7.1 that has lots of extra features, but it's very hard to find.
9. Which of these do you use to finish a program?

Answer: END

STOP also works, but STOP makes the program stop all of a sudden. It then goes to your code and highlights the line of code it was running when it came to the STOP command, so STOP is only used while working on the program, and END is used when you finish the program.
10. QBasic was developed by which company?

Answer: Microsoft

QBasic dates from 1991 and was used with various operating systems, including MS-DOS, Windows 95 and Windows 98.
Source: Author jeremysr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us