FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Java
Quiz about Java

Java Trivia Quiz


A quiz on Java, the programming language.

A multiple-choice quiz by avromf. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Software and Programming

Author
avromf
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
47,826
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4926
Last 3 plays: Guest 46 (8/10), Guest 66 (1/10), Guest 212 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which company was behind the creation of Java? Hint


Question 2 of 10
2. What was the original name for Java? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the inventor (or father) of Java? Hint


Question 4 of 10
4. Java code that is embedded as a small application in a web page is called a(n)...? Hint


Question 5 of 10
5. Java can run on any computer platform that has a ...? Hint


Question 6 of 10
6. The Java API intended for business and server 3-tier applications is called? Hint


Question 7 of 10
7. What does AWT stand for? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is a Java keyword? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following keywords are in C++ but not in Java? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the class that all Java classes inherit (directly or indirectly) from? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 22 2024 : Guest 46: 8/10
May 11 2024 : Guest 66: 1/10
May 07 2024 : Guest 212: 7/10
May 02 2024 : Guest 207: 6/10
Apr 30 2024 : Guest 95: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which company was behind the creation of Java?

Answer: Sun Microsystems

It was released in 1995 and created by James Gosling.
2. What was the original name for Java?

Answer: Oak

Yes, it was Oak. Allegedly because of a big oak tree that grew outside the developer's window. It was eventually changed to Java by Sun's marketing department.
3. What is the name of the inventor (or father) of Java?

Answer: James Gosling

Bjarne Stroustroup invented C++, Dennis Ritchie invented C, and Bill Gates invented nothing. Yet, who's the richest of the bunch?
4. Java code that is embedded as a small application in a web page is called a(n)...?

Answer: Applet

Applets were Java's original claim to fame and led to its popularity. The technology has gone way beyond applets since Java's inception.
5. Java can run on any computer platform that has a ...?

Answer: Java Virtual Machine

The Virtual Machine (or VM) is a piece of software that interprets Java byte code into native code for whatever platform it is running on.
6. The Java API intended for business and server 3-tier applications is called?

Answer: Java 2, Enterprise Edition

Java 2, Enterprise Edition contains APIs for JDBC, JNDI, EJB, JSP, and Java servlets.
7. What does AWT stand for?

Answer: Abstract Window Toolkit

AWT was Java's first generation of a GUI API and is still used in applets and other applications.
8. Which of the following is a Java keyword?

Answer: final

The "final" keyword has three meanings: 1) final class- The class cannot be extended 2) final method- the method cannot be overrriden 3) final field- The field is a constant.

The "select" keyword is used in SQL as well as in Pascal, "repeat" loops are not part of Java and "elsif" needs to be written as "else if".
9. Which of the following keywords are in C++ but not in Java?

Answer: virtual

goto is actually a reserved word in Java. It doesn't do anything but it is specified that it cannot be used for an identifier.
10. What is the name of the class that all Java classes inherit (directly or indirectly) from?

Answer: Object

Source: Author avromf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us