Quiz about Quiet As a Mouse
Quiz about Quiet As a Mouse

Quiet As a Mouse Trivia Quiz


How much do you know about this common piece of computer hardware?

A multiple-choice quiz by neelie_447. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Hardware

Author
neelie_447
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
258,375
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2038
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 69 (8/10), sadwings (6/10), ozzz2002 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which group first used to term "mouse" to describe a computer pointing tool? Hint

Digital Equipment Corporation
Harvard
Stanford Research Institute
National Technology Department

2. The first mouse packaged with and intended for use with a computer came with what computer? Hint

Intel 4004
Xerox Star 1981
Atanasoff-Berry Computer
Zeus Z3

3. Who invented the mouse? Hint

Stanley Telfer
Christian Demmel
James Smith
Douglas Engelbart

4. Bill English invented which type of mouse? Hint

Diode Mouse
Optical Mouse
Ball Mouse
Laser Mouse

5. Manufacturers have made mice with as many as five buttons. Which of the following is NOT usually a function of one of the buttons? Hint

forward/backward web navigation
turning the computer on and off
computer game weapon switching
scrolling through the history of a browser

6. Which company introduced the first commercially available mouse with a scroll wheel (middle mouse "button")? Hint

Apple
Logitech
Mouse Systems
Microsoft

7. How is mouse speed measured? Hint

CPI
QWD
LDI
MMM

8. What is the most common mouse accessory? Hint

foot cover
mousepad
scroll wheel assist
cord cover

9. Which of the following is NOT an alternative pointing device? Hint

Gyroscopic Mouse
Voice-Activated Controller
Foot Mouse
Camera Mouse

10. Which of the following companies has become known for producing one-button mice? Hint

Apple
Logitech
Windows
Mouse Systems


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which group first used to term "mouse" to describe a computer pointing tool?

Answer: Stanford Research Institute

The term "mouse" was first used by the Stanford Research Institute to describe a computer tool. This term came from the fact that early mouse models had a cord (or tail) extending from the rear of the device. This suggested a mouse-like look.
2. The first mouse packaged with and intended for use with a computer came with what computer?

Answer: Xerox Star 1981

The Xerox Star 1981 was just one in a line of computers marketed by the 8010 Star Information System. Individual computers in this line usually sold for $16,000. Though only 25,000 unit were sold (the price was too high), many people today claim that the system was ingeniusly ahead of it's time.
3. Who invented the mouse?

Answer: Douglas Engelbart

Douglas Engelbart, who worked for the Stanford Research Institute, invented a basic computer mouse in 1964. It was a bulky device with two perpendicular wheels. Engelbart patented the device in 1970 (US Patent 3541541).
4. Bill English invented which type of mouse?

Answer: Ball Mouse

In 1972, Bill English invented the ball mouse while working for Xerox PARC. The external wheels of Engelbart's mouse were replaced with a single ball. Wheels inside sensed movement of the ball and relayed this information to the main computer.
5. Manufacturers have made mice with as many as five buttons. Which of the following is NOT usually a function of one of the buttons?

Answer: turning the computer on and off

Engelbart, the mouse's inventor, wanted a mouse to have as many buttons as possible. Though models have been made with up to five buttons, the typical model was chosen for its ease of use.
6. Which company introduced the first commercially available mouse with a scroll wheel (middle mouse "button")?

Answer: Mouse Systems

Mouse Systems introduced the scroll wheel in two commercially available products in 1995, though the model didn't become popular until Microsoft released a scroll-wheel mouse in '96.
7. How is mouse speed measured?

Answer: CPI

CPI (Counts per Inch) measures mouse speed, and is equatable to DPI (dots per inch), another less correct measurement. New software, however, can allow a mouse to move at a speed drastically above or below its original CPI.
8. What is the most common mouse accessory?

Answer: mousepad

The most common mouse accessory, the mousepad, is typically used for mechanical mice only, because they require excess traction. Optical and laser mice, though they do not require a pad, are often used in conjunction with a pad to eliminate scratches on the desk surface, and when the surface is detrimental to the laser tracking.
9. Which of the following is NOT an alternative pointing device?

Answer: Voice-Activated Controller

A gyroscopic mouse senses mouse movement as it moves through the air, making it a good choice for users who must operate the equipment standing up, or who have little room for a regular mouse.
A foot mouse is a suitable alternative for those who cannot, or wish not to, use their hands.
A camera mouse utilizes a camera to track a user's head movement and changes it to mouse movement on a computer screen.
10. Which of the following companies has become known for producing one-button mice?

Answer: Apple

Historically, Apple (Macintosh) has always produced one-button mice, portraying them as a user-friendly alternative to "confusing" multibutton mice.
Source: Author neelie_447

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 69: 8/10
Jan 22 2023 : sadwings: 6/10
Jan 19 2023 : ozzz2002: 4/10
Jan 02 2023 : Guest 74: 6/10
Dec 17 2022 : Guest 157: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Be Quiet and Listen all Around Quizzyland:

One quiz from each category is featured. They all have a word dealing with quietness and listening in be title.

  1. All Quiet on the Western Front Average
  2. 'Will You Please Be Quiet!' Average
  3. Oh Lately It's So Quiet Tough
  4. The Quiet Man Average
  5. Silent Stars Easier
  6. Owls: Silent Hunters of the Night Average
  7. Hush Average
  8. So Hush Little Baby: A Musical Lullaby Quiz Average
  9. Hushpuppies Easier
  10. 1968 - Hush Average
  11. Quiet As a Mouse Tough
  12. Shhh! Please Be Quiet! Average

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us