FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Silent Stars
Quiz about Silent Stars

Silent Stars Trivia Quiz


The movies owe much to those who set the stage in the early days of films. Here are just a few of those early stars.

A multiple-choice quiz by Rehaberpro. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Movie Stars Mixed

Author
Rehaberpro
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,289
Updated
Jan 15 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2638
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 69 (7/10), constancejane (9/10), Guest 2 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This man in many ways dominated the silent era as he starred, produced, and directed films. He continued to produced silent films into the mid-1930s. He was a leader in forming United Artists Studios. He was knighted in 1975. Who was he? Hint


Question 2 of 10
2. This Polish born actress was born Apolonia Chalupec. In films she was often cast as a vamp or femme fatale. Her life style is reported to be as flamboyant as her screen persona. Who was she? Hint


Question 3 of 10
3. He was called the "Man of a Thousand Faces" because of his skill in make-up. His fame rested on playing character roles which were often handicapped, grotesque, or afflicted. Two silent films that he is remembered for are "The Phantom of the Opera" (1925) and "The Hunchback of Notre Dame) (1923) Who was he? Hint


Question 4 of 10
4. She held the title of the first Hollywood sex symbol. In her films she wore the skimpiest costumes possible. She was called the "Serpent of the Nile" and played her parts to the hilt with references to the Sahara and the occult. In reality she was born in Cincinnati where she attended high school and college. What was this 'vamp's' name? Hint


Question 5 of 10
5. Long before Errol Flynn, he was synonymous with sword-fighting swashbuckling roles. "The Thief of Bagdad", "The Mark of Zorro" and "The Three Musketeers" were the action filled roles that made him famous. Who was this heroic character? Hint


Question 6 of 10
6. What actress was nominated for an Academy Award in 1928 for "Sadie Thompson" and again 22 years later for "Sunset Boulevard" in 1950? Hint


Question 7 of 10
7. Many Hollywood stars have fallen victim to scandal, but no one's career was damaged more than this obese comedian. In spite of three trials which resulted in two mistrials and an acquittal, there was little success after the incident as he could never escape the allegations. Who was this silent screen comedian? Hint


Question 8 of 10
8. This actress was called 'America's Sweetheart' and the 'Girl with the Curls' and for many years played children. Who was this actress, who also helped to form the Academy of Motion Picture Arts and Science? Hint


Question 9 of 10
9. This actor outshone all the other male stars of his day on sex appeal. "The Sheik" set a new standard for 'chick flicks'. Who was this screen dynamo? Hint


Question 10 of 10
10. The days that kids went to the Saturday matinee to see the latest chapter of their favorite serial are passed. Who was the silent film star that became a household word because of her serials? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : Guest 69: 7/10
Apr 15 2024 : constancejane: 9/10
Apr 13 2024 : Guest 2: 9/10
Apr 12 2024 : Guest 165: 6/10
Apr 12 2024 : Guest 172: 10/10
Apr 12 2024 : Guest 131: 4/10
Apr 12 2024 : Guest 86: 9/10
Apr 12 2024 : Guest 79: 8/10
Apr 12 2024 : Guest 2: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This man in many ways dominated the silent era as he starred, produced, and directed films. He continued to produced silent films into the mid-1930s. He was a leader in forming United Artists Studios. He was knighted in 1975. Who was he?

Answer: Charles Chaplin

His tramp character is an icon of silent films with his bowler hat and cane. His numerous marriages and affairs are legends, including Pola Negri, Marian Davies, Paulette Goddard, and Oona O'Neill, to name a few.
2. This Polish born actress was born Apolonia Chalupec. In films she was often cast as a vamp or femme fatale. Her life style is reported to be as flamboyant as her screen persona. Who was she?

Answer: Pola Negri

Negri claimed to have been engaged to Rudolph Valentino at the time of his death and put on a very dramatic appearance at his funeral. She was reported to have been second choice for the lead in Sunset Boulevard, a role that went to Gloria Swanson.
3. He was called the "Man of a Thousand Faces" because of his skill in make-up. His fame rested on playing character roles which were often handicapped, grotesque, or afflicted. Two silent films that he is remembered for are "The Phantom of the Opera" (1925) and "The Hunchback of Notre Dame) (1923) Who was he?

Answer: Lon Chaney, Sr.

James Cagney played homage to Chaney in his movie "Man of a Thousand Faces" (1957). His son, Lon Chaney, Jr. had a long career as a star in horror movies and as a character actor. Chaney made 150 movies but only his last was a 'talkie'. He died of cancer two months later.
4. She held the title of the first Hollywood sex symbol. In her films she wore the skimpiest costumes possible. She was called the "Serpent of the Nile" and played her parts to the hilt with references to the Sahara and the occult. In reality she was born in Cincinnati where she attended high school and college. What was this 'vamp's' name?

Answer: Theda Bara

Bara retired from films in 1926, as her husband did not want a wife who worked. Only about six of her forty films exist. The type of costumes she wore were banned by the production code of 1930. In later years she played hostess to a variety of occasions.
5. Long before Errol Flynn, he was synonymous with sword-fighting swashbuckling roles. "The Thief of Bagdad", "The Mark of Zorro" and "The Three Musketeers" were the action filled roles that made him famous. Who was this heroic character?

Answer: Douglas Fairbanks, Sr.

Fairbanks was married for 16 years to Mary Pickford. They were often referred to as the King and Queen of Hollywood. Their estate, Pickfair, was a mecca for the who's who of the era. His son by a previous marriage, Douglas Fairbanks, Jr., carried on the dashing Fairbanks tradition.
6. What actress was nominated for an Academy Award in 1928 for "Sadie Thompson" and again 22 years later for "Sunset Boulevard" in 1950?

Answer: Gloria Swanson

Swanson was nominated for the silent film "Sadie Thompson", playing a prostitute in 1928 and later for "Sunset Boulevard" in 1950, playing aging washed-up actress, but won neither. She was Cecil B. Demille favorite actress. In her divorce from her second husband, Herbert Somborn, it was alleged that she had 13 times committed adultery.

Her first husband was Wallace Beery, a marriage which lasted two years. She had a total of six husbands. It is also alleged that she had an on-going relationship with Joseph Kennedy.

After her success in "Sunset Boulevard, she carved out character roles and occasional TV performances. At one time she made a guest appearance on the "Beverly Hillbillies".
7. Many Hollywood stars have fallen victim to scandal, but no one's career was damaged more than this obese comedian. In spite of three trials which resulted in two mistrials and an acquittal, there was little success after the incident as he could never escape the allegations. Who was this silent screen comedian?

Answer: Fatty Arbuckle

At a party a young woman had to be taken to the hospital where she died of peritonitis a couple of days later. Rumors were spread that she had been raped by Arbuckle and his heavy weight and the use of a foreign object precipitated her death. Some of prosecution witnesses were proven unreliable and some evidence might have been rigged. Arbuckle later found some work directing, but under an assumed name.

In his early years he had been a mentor to both Chaplin and Keaton. Chris Farley was preparing to play Arbuckle in a movie, but died before it could be filmed
8. This actress was called 'America's Sweetheart' and the 'Girl with the Curls' and for many years played children. Who was this actress, who also helped to form the Academy of Motion Picture Arts and Science?

Answer: Mary Pickford

Pickford was able to play younger roles until time caught up with her. During her marriage to Douglas Fairbanks, at their Pickfair estate, she was a much sought after hostess. This continued after her divorce from Fairbanks and her remarriage to actor and band leader Buddy Rogers. She was likewise instrumental in establishing the Motion Picture Relief Fund to aid down-and-out actors.
9. This actor outshone all the other male stars of his day on sex appeal. "The Sheik" set a new standard for 'chick flicks'. Who was this screen dynamo?

Answer: Rudolph Valentino

Valentino's early death added to his mystique. Pola Negri, among many females, was devastated. Valentino once said of himself "Women are not in love with me but with the picture of me on the screen. I am merely the canvas on which women paint their dreams."
10. The days that kids went to the Saturday matinee to see the latest chapter of their favorite serial are passed. Who was the silent film star that became a household word because of her serials?

Answer: Pearl White

Pearl White was an athletic woman and did her own stunts in films. These were fast action films. Her "Perils of Pauline" serial made her a star, although she did appear in many other movies and shorts. Pain from her many injuries brought her to drink and she died an alcoholic. Betty Hutton starred in a movie made of her life but it was highly fictionalized.
Source: Author Rehaberpro

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Be Quiet and Listen all Around Quizzyland:

One quiz from each category is featured. They all have a word dealing with quietness and listening in be title.

  1. All Quiet on the Western Front Average
  2. 'Will You Please Be Quiet!' Average
  3. Oh Lately It's So Quiet Tough
  4. The Quiet Man Average
  5. Silent Stars Easier
  6. Owls: Silent Hunters of the Night Average
  7. Hush Average
  8. So Hush Little Baby: A Musical Lullaby Quiz Average
  9. Hushpuppies Easier
  10. 1968 - Hush Average
  11. Quiet As a Mouse Tough
  12. Shhh! Please Be Quiet! Average

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us