FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Menopause Guide for Men
Quiz about The Menopause Guide for Men

The Menopause Guide for Men Trivia Quiz


Is your wife or partner acting strangely? Is your dinner not served on time? Do you have to duck when flying objects go whistling by your head? Play this fun quiz to find out more about the menopause.

A multiple-choice quiz by Plodd. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health and Human Biology
  8. »
  9. Reproduction and Genetics

Author
Plodd
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,247
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4503
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: maninmidohio (9/10), Guest 78 (6/10), curdman (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. So your wife or partner is acting strangely. She seems cold and distant and can fly off the handle at the slightest provocation. You know this is unlike her but you don't know how to react. Let me start you with an easy question. What is the definition of 'menopause'? Hint


Question 2 of 10
2. We'll take a step back and look at the first moment you noticed your wife or partner acting strangely. Was that an iron I just saw go whistling past your ear? Men will not be very pleased to hear that women can suffer with these sudden bouts of irritability and mood swings for up to ten years before the actual menopause. What is this period otherwise known as? Hint


Question 3 of 10
3. Your car has a dirty carburettor and irregular ignition timing. The engine keeps misfiring as the mixture of fuel is either too much or too little. This is similar to how a woman's body works through the menopause, but her fuel is hormones. Which two hormones decrease in production leading up to the menopause? Hint


Question 4 of 10
4. Many jokes have been told about the menopause, but remember that women invented them. We need to laugh at ourselves to get through some of the weird things happening to us both physically and psychologically. Which of these is NOT a physical symptom of the menopause? Hint


Question 5 of 10
5. Lack of hormones in a woman can affect neurotransmitters in the brain, and so not only can your wife or partner suffer with physical changes during the menopause, but psychological ones too. Which of these is a psychological symptom of the menopause? Hint


Question 6 of 10
6. We now decide that because your wife or partner is feeling unwell for no obvious reason apart from fluctuating periods and the odd flying iron, it is time for her to visit the doctor. You may want to get your ear checked over at the same time in case she had a perfect aim with that iron. Blood tests are usually taken to check which hormone level? Hint


Question 7 of 10
7. Your wife or partner is a lot happier now she has visited the doctor. She has been overwhelmed with all the changes going on within her body. What recommendations would the doctor have given to help alleviate menopausal symptoms? Hint


Question 8 of 10
8. You are both back home from your visit to the doctor and after dinner you relax in front of the television. You notice your wife or partner starts to look very hot with sweat pouring down her face. She makes a sudden dash for the bathroom to take a cold shower. What menopausal symptom has she just encountered? Hint


Question 9 of 10
9. For some women the journey is over and symptoms start to decrease. You may have additional grey hairs after the stressful times you have both been through together, but your wife or partner will never forget you helped her through this difficult phase in her life. What is the period called after menopause has been reached? Hint


Question 10 of 10
10. Some women are unable to go through a natural menopause due to suffering a condition with their reproductive organs. If your wife or partner is one of these women, then a surgical menopause is the only option. What is this surgical procedure called? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : maninmidohio: 9/10
Apr 02 2024 : Guest 78: 6/10
Mar 31 2024 : curdman: 8/10
Feb 29 2024 : Mark2617: 9/10
Feb 28 2024 : Guest 75: 8/10
Feb 21 2024 : haydenspapa: 10/10
Feb 14 2024 : clevercatz: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. So your wife or partner is acting strangely. She seems cold and distant and can fly off the handle at the slightest provocation. You know this is unlike her but you don't know how to react. Let me start you with an easy question. What is the definition of 'menopause'?

Answer: The time after the last menstrual period

Menopause is the permanent cessation of reproductive fertility in women, and is indicated by the stopping of monthly menstruation. It is taken from the Greek words 'Pausis' (cessation) and 'Mensis' (month). Women are unable to define the exact date when they reach the menopause until a year or two after their last period.
2. We'll take a step back and look at the first moment you noticed your wife or partner acting strangely. Was that an iron I just saw go whistling past your ear? Men will not be very pleased to hear that women can suffer with these sudden bouts of irritability and mood swings for up to ten years before the actual menopause. What is this period otherwise known as?

Answer: Perimenopause

This period can also be called the 'climacteric period' or 'premenopause'. Periods start to become erratic, irregular, light or heavy. Hormone levels start to change and become imbalanced, therefore causing physical and psychological symptoms.
3. Your car has a dirty carburettor and irregular ignition timing. The engine keeps misfiring as the mixture of fuel is either too much or too little. This is similar to how a woman's body works through the menopause, but her fuel is hormones. Which two hormones decrease in production leading up to the menopause?

Answer: Estrogen and progesterone

Menopause occurs when the low levels of oestrogen and progesterone do not stimulate the lining of the womb. The ovaries stop releasing eggs, and the female body is no longer able to conceive. The average age in the western world for a woman to reach menopause is 51.
4. Many jokes have been told about the menopause, but remember that women invented them. We need to laugh at ourselves to get through some of the weird things happening to us both physically and psychologically. Which of these is NOT a physical symptom of the menopause?

Answer: Tonsillitis

Lack of the hormone estrogen will cause problems with muscle and bone growth, skin suppleness, uterine growth, thinning of the vaginal wall and metabolism. There are several physical symptons of the menopause. Some women just get one or two, but other women get the full works.

Hot flashes/flushes
Irregular heartbeat
Insomnia
Dizziness
Irregular periods
Loss of libido
Dry vagina
Crashing fatigue
Aching and sore joints
Headache
Indigestion
Weight gain
Changes in body odour
Gum problems
Osteoporosis
5. Lack of hormones in a woman can affect neurotransmitters in the brain, and so not only can your wife or partner suffer with physical changes during the menopause, but psychological ones too. Which of these is a psychological symptom of the menopause?

Answer: Depression

Many women suffer with mental health issues during the menopause. I'm not saying that we are going mad and neither will the issues be long term. Lack of the hormone estrogen affects the functionality of the brain and having a healthy memory. Other psychological issues you may come across are listed below.

Anxiety
Irritability
Mood swings
Difficulty concentrating
Disorientation
Mental confusion
Memory lapses
6. We now decide that because your wife or partner is feeling unwell for no obvious reason apart from fluctuating periods and the odd flying iron, it is time for her to visit the doctor. You may want to get your ear checked over at the same time in case she had a perfect aim with that iron. Blood tests are usually taken to check which hormone level?

Answer: Follicle stimulating hormone

Follicle stimulating hormone or FSH blood tests determine sexual development, menstruation and fertility in a woman. FSH is produced by the pituitary glands. The ovaries make the hormones estrogen and progesterone, and as the production of these decline approaching menopause, there is an increase in the follicle stimulating hormone.
7. Your wife or partner is a lot happier now she has visited the doctor. She has been overwhelmed with all the changes going on within her body. What recommendations would the doctor have given to help alleviate menopausal symptoms?

Answer: Healthy diet and exercise

By making healthy lifestyle changes, women undergoing the menopause can minimise health risks such as heart disease, osteoporosis and stress. Some women decide to take hormone replacement therapy or natural remedies, but there are conflicting results on the effectiveness and side effects of these preparations.
8. You are both back home from your visit to the doctor and after dinner you relax in front of the television. You notice your wife or partner starts to look very hot with sweat pouring down her face. She makes a sudden dash for the bathroom to take a cold shower. What menopausal symptom has she just encountered?

Answer: Hot flush

Lack of the hormone estrogen can affect the temperature regulation in the body of a menopausal woman. The hot flush, or 'flash', can occur in 60-85% of women. For some women, this may happen infrequently, but for others it can affect their quality of life. During the night, they are called 'night sweats'.

Some women who suffer with them a great deal often have to take cold showers, change clothing and bedding several times during the night.
9. For some women the journey is over and symptoms start to decrease. You may have additional grey hairs after the stressful times you have both been through together, but your wife or partner will never forget you helped her through this difficult phase in her life. What is the period called after menopause has been reached?

Answer: Postmenopause

A woman with ovaries intact is judged postmenopausal when she has not had a period for two years. For the woman who has had her ovaries removed, she is termed postmenopausal when she has not had a period for one year. Postmenopausal women should have bone density scans carried out to check for osteoporosis, and mammograms to check for early signs of breast cancer.
10. Some women are unable to go through a natural menopause due to suffering a condition with their reproductive organs. If your wife or partner is one of these women, then a surgical menopause is the only option. What is this surgical procedure called?

Answer: Oophorectomy

An oophorectomy is carried out on women who have ovarian cancer or ovarian cysts. The procedure involves the removal of an ovary or ovaries. Women going through surgical menopause tend to be younger than women going through a natural menopause. Once surgery has been completed, the onset of menopausal symptoms starts immediately.
Source: Author Plodd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Pregnancy And Birth Average
2. Menstruation-The Facts Average
3. Contraception and Safe Sex Difficult
4. Baby And Child Care Tough
5. Pregnancy: From Conception to Birth Average
6. Medical Genetics: The Basics Difficult
7. It's in the Genes... Difficult
8. Healthy Pregnancy Average
9. Keys to Fertility Average
10. Craniofacial Anomalies Difficult
11. Twins Difficult
12. Birth Control Methods Average

4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us