Quiz about The Number Pi
Quiz about The Number Pi

The Number Pi Trivia Quiz


This is a quiz on the number pi.

A multiple-choice quiz by ratboy131. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math
  8. »
  9. Specific Math Topics

Author
ratboy131
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
100,030
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2749
Last 3 plays: Guest 94 (4/10), Guest 73 (8/10), Guest 49 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Pi is a(n): Hint

mixed fraction
irrational number
rational number
infigurative number

2. Pi is the ratio of a circle's: Hint

circumference to diameter
radius to circumference
diameter to area
area to radius

3. On what day is Pi Day celebrated? Hint

January 7th
June 22nd
March 14th
November 9th

4. Pi= 3.1415_26535...what digit belongs in the blank?

Answer: (A number)
5. Pi is a letter from which language? Hint

German
Roman
Greek
Spanish

6. In the first 100,000 digits of pi, which number occurs most frequently? Hint

3
2
1
0

7. Now, in pi's first 100,000 digits, which number occurs least frequently? Hint

8
6
7
9

8. On February 18, 1995, pi was memorized and recited to how many digits? Hint

4,219
42,195
421, 950
4,219, 500

9. The Egyptians were the first to find a value for pi.

True
False

10. The book "The Joy of Pi" was written by who? Hint

Joe Flanagor
James Williams
Will Ryan
David Blatner


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pi is a(n):

Answer: irrational number

An irrational number is a number that goes on forever with no pattern.
2. Pi is the ratio of a circle's:

Answer: circumference to diameter

When you try to divide a circle's circumference by its diameter, you should find pi.
3. On what day is Pi Day celebrated?

Answer: March 14th

March 14th is Pi Day, and if you noticed, in the U.S., the date of Pi Day would be written 3-14, with 3.14 being pi's approximate value. In other parts of the world, July 22 -- 22/7 -- is another popular choice for Pi Day.
4. Pi= 3.1415_26535...what digit belongs in the blank?

Answer: 9

3.14159265358979323846...
5. Pi is a letter from which language?

Answer: Greek

Pi is a Greek letter along with others like alpha, beta, and omega.
6. In the first 100,000 digits of pi, which number occurs most frequently?

Answer: 1

The number one occurs 10,137 times in pi's first 100,000 digits.
7. Now, in pi's first 100,000 digits, which number occurs least frequently?

Answer: 9

This occurs 9,902 times in pi, very close to the second least number in frequency, 2, which occurs 9,908 times.
8. On February 18, 1995, pi was memorized and recited to how many digits?

Answer: 42,195

This record was achieved by Hiroyuki Goto of Tokyo, Japan.
9. The Egyptians were the first to find a value for pi.

Answer: False

The Babylonians were the first.
10. The book "The Joy of Pi" was written by who?

Answer: David Blatner

This book is about everything about pi, including its history and the first one million digits. Thanks for taking my quiz!
Source: Author ratboy131

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : Guest 94: 4/10
Jan 24 2023 : Guest 73: 8/10
Dec 20 2022 : Guest 49: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. The Number 28 Average
2. Numb and Number Difficult
3. Excited About "e" Average
4. The Square Root of 2 - That's Irrational! Average
5. What's My Type? Average
6. Periodic Functions Difficult
7. Palindromic Numbers Average
8. Square Numbers Average
9. Vectors Average
10. Prime Numbers Tough
11. Fibonacci Numbers Average
12. A quiz on Pi Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us