FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Vitamins and Minerals for Health and Growth
Quiz about Vitamins and Minerals for Health and Growth

Vitamins and Minerals for Health and Growth Quiz


What role do vitamins and minerals play in health promotion?

A multiple-choice quiz by soozy_woozy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health Issues
  8. »
  9. Nutrition

Author
soozy_woozy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,329
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4627
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: hilhanes (8/10), calmdecember (10/10), Eleanor18 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Riboflavin is a vitamin that is also known as: Hint


Question 2 of 10
2. Which vitamin is added to many skin creams and lotions, with its main purpose being to protect against sun damage (UV light)? Hint


Question 3 of 10
3. Osteoporosis is a disease that results in weak bones. Eating what foods would help prevent this disease? Hint


Question 4 of 10
4. What are the signs that we don't have enough of the mineral iron in our bodies? Hint


Question 5 of 10
5. Iodine is a mineral found in seafood and iodized salt. Which gland in the human body needs iodine for the regulation of growth? Hint


Question 6 of 10
6. Which vitamin is given to pregnant women in the first months of their pregnancy? Hint


Question 7 of 10
7. Trace elements are minerals that are needed in only small amounts. Which one is not considered to be a trace element? Hint


Question 8 of 10
8. Lack of what vitamin causes a disease called scurvy? Hint


Question 9 of 10
9. Zinc is a mineral that has often been associated with better immune system performance. Which of these foods contains the most zinc? Hint


Question 10 of 10
10. Which vitamin is necessary so that calcium can be absorbed into the body? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : hilhanes: 8/10
Jun 10 2024 : calmdecember: 10/10
Jun 09 2024 : Eleanor18: 4/10
Jun 09 2024 : Mpproch: 9/10
Jun 02 2024 : Guest 184: 9/10
May 30 2024 : linkan: 10/10
May 22 2024 : Guest 175: 8/10
May 22 2024 : Guest 71: 10/10
May 22 2024 : doh1: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Riboflavin is a vitamin that is also known as:

Answer: Vitamin B2

Riboflavin is necessary for good health and well being. It is found in cheese, almonds, eggs and broccoli.
2. Which vitamin is added to many skin creams and lotions, with its main purpose being to protect against sun damage (UV light)?

Answer: Vitamin E

Vitamin E has been added to many beauty products. It is found in nuts, fish and green leafy vegetables.
3. Osteoporosis is a disease that results in weak bones. Eating what foods would help prevent this disease?

Answer: All of these

These foods all contain calcium, which is a mineral that is necessary for maintaining strong teeth and bones.
4. What are the signs that we don't have enough of the mineral iron in our bodies?

Answer: Anemia

Without enough iron, our red blood cells can't transport enough oxygen to body tissue. This results in a lack of energy and skin colour.
5. Iodine is a mineral found in seafood and iodized salt. Which gland in the human body needs iodine for the regulation of growth?

Answer: Thyroid gland

The thyroid gland is located in the neck. It secretes a hormone that regulates body development and our emotions.
6. Which vitamin is given to pregnant women in the first months of their pregnancy?

Answer: Folic acid

Folic acid is one of the B vitamins found in leafy green vegetables and orange juice. It is often given in tablet form to pregnant women, to prevent birth defects in the developing baby.
7. Trace elements are minerals that are needed in only small amounts. Which one is not considered to be a trace element?

Answer: Phosphorus

Phosphorus is needed in large quantities for bones and normal cell functioning. It is found in dairy products, beans and nuts.
8. Lack of what vitamin causes a disease called scurvy?

Answer: Vitamin C

The symptoms of scurvy are internal bleeding and skin spots. A deficiency in Vitamin C can cause these same symptoms. It is found in leafy green vegetables, oranges and potatoes.
9. Zinc is a mineral that has often been associated with better immune system performance. Which of these foods contains the most zinc?

Answer: Oysters

Zinc is found in most body cells. It helps the immune system fight bacteria and disease. Hair loss and a lack of appetite occur when zinc levels are too low in the body.
10. Which vitamin is necessary so that calcium can be absorbed into the body?

Answer: Vitamin D

Calcium cannot be absorbed in the body unless Vitamin D is present. Vitamin D is found in foods such as cod liver oil, tuna and eggs. When we are outside in the sun, this vitamin is made in our skin.
Source: Author soozy_woozy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us