Quiz about Golfs Great Rounds
Quiz about Golfs Great Rounds

Golf's Great Rounds Trivia Quiz


This quiz is based on some of the Professional games greatest ever finishes/rounds. Hope they bring back some memories.

A multiple-choice quiz by doomed. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Golf
  8. »
  9. Tournaments

Author
doomed
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
149,401
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
688
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which golfer carded a seven at the 18th at Carnoustie during his final round of the 'Open Championship' in 1999, which prevented him from winning the Claret Jug? Hint

Ian Woosnam
Costantino Rocco
Jean Van de Velde
Nick Price

2. Greg Norman led by six shots going into the final round of the 1996 'Masters' at Augusta, but crumbled when his playing partner came storming back to steal the green jacket from under his nose. Who played the only under par round of the day to win it? Hint

Nick Faldo
Ernie Els
Vijay Singh
Tiger Woods

3. Which American golfer chipped home from 18 feet in long grass, on the 17th hole during the final round of the 1982 'U.S. Open' at Pebble Beach?

Answer: (Two Words or just surname)
4. Which amazing gesture by Jack Nicklaus astonished everyone in the sport, when he reached the final green in a match up with British golfer Tony Jacklin in 1969? Hint

He conceded defeat even though he had a 20 foot putt to save the game
He declared that he had fouled by touching his ball without playing correctly.
He allowed Jacklin to putt first as Jacklin had the chance to win the Open
He halved the hole to allow a tie in the Ryder Cup

5. Which ground breaking event took place at the 'Colonial Classic' in 2003? Hint

Annika Sorenstam played against men
Annika Sorenstam made the cut on a male tournament
Three women teed off at the first hole
Annika Sorenstam won the event

6. Who was told 24 hours before the 1991 'USPGA' that he had gained a place in the following days event as a ninth reserve and went on to win his first major?

Answer: (Two words or just surname)
7. Which European sank the victory putt at the Belfry in 2002, to help win the Ryder Cup for Europe on a sensational last days singles? Hint

Colin Montgomerie
Paul McGinley
Sergio Garcia
Jose Marie Olazabal

8. Which golfer won his first major, by a mammoth 12 shot advantage in his first year as a professional?

Answer: (Two Words or just surname)
9. The 1991 Ryder Cup at Kiawah Island, was dubbed as the worst game in Ryder Cup history. The final match decided the outcome of the game, which was an ill-tempered affair. But which two players fought it out to see their respective team win? Hint

Hale Irwin vs Bernhard Langer
Larry Mize vs Seve Ballesteros
Tom Kite vs Nick Faldo
Paul Azinger vs Sandy Lyle

10. Which two stars of the game took part in the 'Duel in the Sun'? Hint

Seve Ballesteros and Tom Watson
Tom Watson and Greg Norman
Tom Watson and Jack Nicklaus
Jack Nicklaus and Greg Norman


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which golfer carded a seven at the 18th at Carnoustie during his final round of the 'Open Championship' in 1999, which prevented him from winning the Claret Jug?

Answer: Jean Van de Velde

The Frenchman teed off at the final hole requiring a double bogey to land the title. Sadly for Van de Velde, he fired a shot into the 'Barry Burn', took off his shoes and tried to play out of the water. This error cost him dearly, and he lost the title in stunning style. British golfer Paul Lawrie was the fortunate benefactor of Jean's bad judgement.
2. Greg Norman led by six shots going into the final round of the 1996 'Masters' at Augusta, but crumbled when his playing partner came storming back to steal the green jacket from under his nose. Who played the only under par round of the day to win it?

Answer: Nick Faldo

The British star fired a 67, and was the only player on the day to card an under par round. Norman had been there before and saw his six shot lead evaporate, as Faldo played some sensational tee shots and putted almost perfectly. Norman was losing his seventh major on a final day, and this comeback was one he never quite recovered from.
3. Which American golfer chipped home from 18 feet in long grass, on the 17th hole during the final round of the 1982 'U.S. Open' at Pebble Beach?

Answer: Tom Watson

Needing a birdie to take the title from Jack Nicklaus, and a par to take the same player to a playoff, Watson holed out in sensational style to win with one hole to play. The celebration was seen as one of sheer delight when the ball fell into the hole, as Watson threw his arms in the air and he blew a huge sigh of relief.
4. Which amazing gesture by Jack Nicklaus astonished everyone in the sport, when he reached the final green in a match up with British golfer Tony Jacklin in 1969?

Answer: He halved the hole to allow a tie in the Ryder Cup

The 1969 Ryder Cup at Royal Birkdale, saw the final match between Jacklin and Nicklaus take place, and the winner to win the Cup for their respective team. On the 17th, Jacklin holed a huge putt to level the game. At the final hole Jacklin, was ready to play a tricky three foot putt that had he missed, would of given the American team outright victory.

However, Nicklaus conceded the shot and the hole was halved therefore making the game a tie. The USA kept hold of the Cup due to being the holders from the previous event.

Many say it was sports finest gesture of all time.
5. Which ground breaking event took place at the 'Colonial Classic' in 2003?

Answer: Annika Sorenstam played against men

She failed to make the cut and was visibly unhappy with her performance, the first woman for over fifty years to play on the men's circuit. However, despite missing the cut she did not finish last, and therefore did not disgrace herself.
6. Who was told 24 hours before the 1991 'USPGA' that he had gained a place in the following days event as a ninth reserve and went on to win his first major?

Answer: John Daly

Without an ounce of practice, Daly teed off on day one not knowing that 72 holes later, he would be crowned 'USPGA' champion. It is said his preparation was five 'Big Macs' and a 12 hour drive to the course. He was also heard saying during his victory speech that, "I love you Jack Nicklaus". Truly a great story in golfing terms.
7. Which European sank the victory putt at the Belfry in 2002, to help win the Ryder Cup for Europe on a sensational last days singles?

Answer: Paul McGinley

With the final six singles evenly poised and the scoreboard also evenly poised, the result of the 2002 Ryder Cup was going to be decided by one of the American big guns, or one of the European backups. The tactics of the Europeans to play their stars first took the Americans by suprise and although confident the Europeans looked to have played the wrong card.

However, a mixture of tight finishes and tough shots, put the Euros into pole position and with just three singles, left McGinley holed a crucial nine foot putt at the packed 18th.

It was sufficent to see the Europeans take an unbeatable lead and the Ryder Cup back.
8. Which golfer won his first major, by a mammoth 12 shot advantage in his first year as a professional?

Answer: Tiger Woods

His excellent drives and precision putting, tore up the Augusta course and the Green Jacket was placed on his shoulders by the previous years winner Nick Faldo. He also broke Jack Nicklaus' 22 year record round of 271 in the same breath, and that breath was taken from millions who watched the first of the Tiger's many titles.
9. The 1991 Ryder Cup at Kiawah Island, was dubbed as the worst game in Ryder Cup history. The final match decided the outcome of the game, which was an ill-tempered affair. But which two players fought it out to see their respective team win?

Answer: Hale Irwin vs Bernhard Langer

Langer needed a short putt to take a crucial half point, but sadly for him and the European team he missed, and the Americans won the Cup by taking a dip in the sea.
10. Which two stars of the game took part in the 'Duel in the Sun'?

Answer: Tom Watson and Jack Nicklaus

This game was dubbed the 'Duel in the Sun', due to the amazing game between the two. The 1977 'Open' at Turnberry, had both leading the leader board miles ahead of the rest of the field and both fired low rounds throughout. However, it was Watson who took the honours with both his final rounds being 65's, and a one shot victory over the hapless Nicklaus.

In 2003 Turnberry named the final hole after the battle between the two and called it the 'Duel in the Sun' hole.
Source: Author doomed

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us