FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about NFC Playoff Games 197579
Quiz about NFC Playoff Games 197579

NFC Playoff Games 1975-79 Trivia Quiz


A quiz on the playoff games played in the NFLs National Football Conference between 1975 and 1979.

A multiple-choice quiz by AdmiralShark. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Super Bowl
  8. »
  9. Super Bowl 1970s

Author
AdmiralShark
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
216,860
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
10 / 20
Plays
607
- -
Question 1 of 20
1. In a 1975 divisional playoff, the Los Angeles Rams defeated the St. Louis Cardinals 35-23. Which Rams' running back set a NFC playoff record by rushing for 202 yards in the game? Hint


Question 2 of 20
2. In a 1975 divisional playoff, the Dallas Cowboys defeated the Minnesota Vikings in the infamous "Hail Mary" play when Roger Staubach hit Drew Pearson with a long pass for a touchdown with 24 seconds left. How long was this winning touchdown pass? Hint


Question 3 of 20
3. The Dallas Cowboys won the 1975 NFC Championship with a 37-7 victory over the Los Angeles Rams. Which Cowboys' player caught three touchdown passes in the game? Hint


Question 4 of 20
4. In a 1976 NFC divisional playoff, the Los Angeles Rams defeated the Dallas Cowboys 14-12. Which Cowboys' player blocked a punt with two minutes left in the game that gave Dallas one last chance deep in L.A. territory? Hint


Question 5 of 20
5. In a 1976 NFC divisional playoff, the Minnesota Vikings defeated the Washington Redskins 35-20. Which of the following players did not score one of the Vikings' five touchdowns in the game? Hint


Question 6 of 20
6. The Minnesota Vikings won the 1976 NFC Championship with a 24-13 victory over the Los Angeles Rams. Whose 90-yard return of a blocked field goal opened the scoring for the Vikings? Hint


Question 7 of 20
7. In a 1977 NFC divisional playoff, the Dallas Cowboys romped over who by a score of 37-7? Hint


Question 8 of 20
8. In a 1977 NFC divisional playoff, the Minnesota Vikings defeated the Los Angeles Rams 14-7. Who played quarterback for the Vikings in the game? Hint


Question 9 of 20
9. The Dallas Cowboys won the 1977 NFC Championship over the Minnesota Vikings by what score? Hint


Question 10 of 20
10. In a 1978 NFC first round playoff game, the Atlanta Falcons won their first ever playoff game with a 14-13 win over the Philadelphia Eagles. Who scored the winning touchdown for the Falcons in the game? Hint


Question 11 of 20
11. In a 1978 divisional playoff, the Dallas Cowboys came from behind in the second half to defeat the Atlanta Falcons 27-20. Which Cowboys' player had two touchdowns in the game, including the game winner? Hint


Question 12 of 20
12. In a 1978 divisional playoff, after four playoff losses to the Vikings, the Los Angeles Rams finally defeated Minnesota 34-10. Who was the Rams' quarterback in the game? Hint


Question 13 of 20
13. The Dallas Cowboys won the 1978 NFC Championship with a 28-0 victory over the Los Angeles Rams. How many touchdown passes did Roger Staubach have in the game? Hint


Question 14 of 20
14. In a 1979 NFC first round playoff game, the Philadelphia Eagles defeated the Chicago Bears 27-17. Who scored the winning touchdown for the Eagles in the game? Hint


Question 15 of 20
15. In a 1979 NFC divisional playoff, the Tampa Bay Buccaneers won their first ever playoff game with a 24-17 victory over the Philadelphia Eagles. Who was the only Buccaneers player to score multiple touchdowns in the game? Hint


Question 16 of 20
16. In a 1979 NFC divisional playoff, the Los Angeles Rams defeated the Dallas Cowboys 21-19. Who caught the winning touchdown pass for the Rams in the game? Hint


Question 17 of 20
17. The Los Angeles Rams won the 1979 NFC Championship and advanced to their first Super Bowl with a 9-0 win over the Tampa Bay Buccaneers. Who was the Rams' kicker that accounted for all the scoring in the game? Hint


Question 18 of 20
18. Three NFC teams in the period from 1975 to 1979, entered the playoffs with the same 12-2 record, the best record for that period. Which of the following was not one of those three teams? Hint


Question 19 of 20
19. Of all the teams that entered the playoffs in the NFC from 1975 to 1979, which one had the worst record? Hint


Question 20 of 20
20. The Chicago Bears secured the last playoff spot in 1979 by virtue of a tie-breaker of net points over which team? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In a 1975 divisional playoff, the Los Angeles Rams defeated the St. Louis Cardinals 35-23. Which Rams' running back set a NFC playoff record by rushing for 202 yards in the game?

Answer: Lawrence McCutcheon

After rushing for 202 yards against the Cards, McCutcheon was held to 10 yards against Dallas in the NFC Championship game.
2. In a 1975 divisional playoff, the Dallas Cowboys defeated the Minnesota Vikings in the infamous "Hail Mary" play when Roger Staubach hit Drew Pearson with a long pass for a touchdown with 24 seconds left. How long was this winning touchdown pass?

Answer: 50 yards

Minnesota had taken a 14-10 lead with 5:24 left when Brent McClanahan scored on a one yard run.
3. The Dallas Cowboys won the 1975 NFC Championship with a 37-7 victory over the Los Angeles Rams. Which Cowboys' player caught three touchdown passes in the game?

Answer: Preston Pearson

Pearson caught touchdown passes from Roger Staubach of 18 yards in the first quarter, 15 yards in the second quarter and 19 yards in the third.
4. In a 1976 NFC divisional playoff, the Los Angeles Rams defeated the Dallas Cowboys 14-12. Which Cowboys' player blocked a punt with two minutes left in the game that gave Dallas one last chance deep in L.A. territory?

Answer: Charlie Waters

Waters' block gave the ball to the Cowboys on the Rams 17-yard line but the Rams held them on downs.
5. In a 1976 NFC divisional playoff, the Minnesota Vikings defeated the Washington Redskins 35-20. Which of the following players did not score one of the Vikings' five touchdowns in the game?

Answer: Ahmad Rashad

Voight scored on a 18-yard pass from Fran Tarkenton in the first quarter. White scored on a 27-yard pass from Tarkenton in the first and a nine-yard pass in the third. Foreman scored on a two-yard run in the second, and a 30-yard run in the third quarter.
6. The Minnesota Vikings won the 1976 NFC Championship with a 24-13 victory over the Los Angeles Rams. Whose 90-yard return of a blocked field goal opened the scoring for the Vikings?

Answer: Bobby Bryant

Nate Allen blocked Tom Dempsey's 17-yard field goal attempt in the first quarter. Bryant was able to pick up the ball and return it for the touchdown. L.A. did get close with a score of 17-13 later in the game, but Minnesota held on to advance to their fourth Super Bowl in nine years.
7. In a 1977 NFC divisional playoff, the Dallas Cowboys romped over who by a score of 37-7?

Answer: Chicago Bears

The Bears' only score of the game came on a 34-yard touchdown pass from Bob Avellini to Steve Schubert with seven minutes left, and Dallas leading 37-0.
8. In a 1977 NFC divisional playoff, the Minnesota Vikings defeated the Los Angeles Rams 14-7. Who played quarterback for the Vikings in the game?

Answer: Bob Lee

Lee was substituting for the injuried Fran Tarkenton in the game.
9. The Dallas Cowboys won the 1977 NFC Championship over the Minnesota Vikings by what score?

Answer: 23-6

Dallas' three touchdowns in the game came on a Golden Richards 32-yard touchdown pass from Roger Staubach, a Robert Newhouse five-yard run, and a Tony Dorsett 11-yard run.
10. In a 1978 NFC first round playoff game, the Atlanta Falcons won their first ever playoff game with a 14-13 win over the Philadelphia Eagles. Who scored the winning touchdown for the Falcons in the game?

Answer: Wallace Francis

Francis caught a 37-yard touchdown pass from Steve Bartkowski with 1:39 left in the game to give the Falcons the victory.
11. In a 1978 divisional playoff, the Dallas Cowboys came from behind in the second half to defeat the Atlanta Falcons 27-20. Which Cowboys' player had two touchdowns in the game, including the game winner?

Answer: Scott Laidlaw

Laidlaw scored on a 13-yard run in the first quarter and, in the fourth quarter with 9:46 left, scored on a one-yard run.
12. In a 1978 divisional playoff, after four playoff losses to the Vikings, the Los Angeles Rams finally defeated Minnesota 34-10. Who was the Rams' quarterback in the game?

Answer: Pat Haden

Haden went 15 for 29 in the game for 209 yards and two touchdown passes.
13. The Dallas Cowboys won the 1978 NFC Championship with a 28-0 victory over the Los Angeles Rams. How many touchdown passes did Roger Staubach have in the game?

Answer: 2

Staubach threw two touchdown passes in the fourth quarter, a four-yard pass to Scott Laidlaw and an 11-yard pass to Billy Joe Dupree. The other Cowboy touchdowns came on a five-yard run by Tony Dorsett in the third quarter, and a 68-yard interception return by Thomas Henderson in the fourth quarter.
14. In a 1979 NFC first round playoff game, the Philadelphia Eagles defeated the Chicago Bears 27-17. Who scored the winning touchdown for the Eagles in the game?

Answer: Billy Campfield

Campfield caught a 63-yard touchdown pass from Ron Jaworski, which gave the Eagles a 24-17 lead.
15. In a 1979 NFC divisional playoff, the Tampa Bay Buccaneers won their first ever playoff game with a 24-17 victory over the Philadelphia Eagles. Who was the only Buccaneers player to score multiple touchdowns in the game?

Answer: Ricky Bell

Bell scored on touchdown runs of four yards in the first quarter and one yard in the second.
16. In a 1979 NFC divisional playoff, the Los Angeles Rams defeated the Dallas Cowboys 21-19. Who caught the winning touchdown pass for the Rams in the game?

Answer: Billy Waddy

Waddy caught a 50-yard touchdown pass from Vince Ferragamo with 2:09 left for the winning score.
17. The Los Angeles Rams won the 1979 NFC Championship and advanced to their first Super Bowl with a 9-0 win over the Tampa Bay Buccaneers. Who was the Rams' kicker that accounted for all the scoring in the game?

Answer: Frank Corral

Corral kicked field goals of 19 and 21 yards in the second quarter, and 23 yards in the fourth quarter for the win.
18. Three NFC teams in the period from 1975 to 1979, entered the playoffs with the same 12-2 record, the best record for that period. Which of the following was not one of those three teams?

Answer: 1976 Minnesota Vikings

While the other teams entered the playoffs with a 12-2 record, the 1976 Minnesota Vikings entered the playoffs with a 11-2-1 record.
19. Of all the teams that entered the playoffs in the NFC from 1975 to 1979, which one had the worst record?

Answer: 1978 Minnesota Vikings

The Vikings entered the playoffs in 1978 with an 8-7-1 record. The 1979 Rams had a 9-7 record, the 1977 Bears had a 9-5 record, and the 1976 Redskins had a 10-4 record.
20. The Chicago Bears secured the last playoff spot in 1979 by virtue of a tie-breaker of net points over which team?

Answer: Washington Redskins

Entering the last week of the season, The Redskins had a one game lead over the Bears in the race for the wildcard spot. If the two teams were to end up tied, the first tie-breaker that would apply to the two teams was net points in all games. Going into the final week, the Redskins were +54 and the Bears were +21.

However, the Redskins lost 35-34 to Dallas, ending the season with a net points total of +53. The Bears defeated the St. Louis Cardinals 42-6, ending the season with a +57 net points margin, thus winning the final playoff spot for them.
Source: Author AdmiralShark

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us