Quiz about Red Rum Steeplechasing Legend
Quiz about Red Rum Steeplechasing Legend

Red Rum: Steeplechasing Legend Quiz


Red Rum is the greatest steeplechaser who ever lived. He won the Grand National three times after overcoming a career-threatning disease. His life is a story of determination and courage, and here it is, in 10 questions.

A multiple-choice quiz by horselover-xx. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Horse Racing
  8. »
  9. UK

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
257,936
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
977
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When and where was Red Rum born? Hint

May 3rd 1977 at Rossenara Breeding Farms
May 3rd 1965 at Rossenarra Stud
July 3rd 1965 at Rossenarra Stables
March 3rd 1964 at Rossenarra Farm

2. What colour was Red Rum? Hint

Black
Bay
Chestnut
Dapple grey

3. When Red Rum lost his first race, a 5 furlong claiming race, what year was it? Hint

1968
1966
1967
1969

4. After Noel LeMare bought Red Rum, the colt was diagnosed with what foot condition? Hint

Pedal-Osteitis
Navicular Disease
Laminitis
Caudal Heel Syndrome

5. How did trainer Ginger McCain make Red Rum fit to race again? Hint

By excercising him on the sea shore instead of the track
By massaging his leg
By doing some special ritual
Red Rum was never fit to race again-that was why he died

6. When did Red Rum first race in the Grand National, and what place did he come in? Hint

1977, 1st place
1973, 1st place
1976, 2nd place
1975, 2nd place

7. When was Red Rum retired from racing? Hint

1980
1978
1982
1985

8. Red Rum was retired from riding completely at age 20. What year was it? Hint

1980
1985
1995
1990

9. Red Rum died of a stroke when he was 30. What year was it? Hint

1990
1995
1991
1994

10. Where was Red Rum buried? Hint

He was cremated and the ashes were given to Ginger McCain
At Rossenarra Stud
At the finishing post at Aintree Race Track
Beside Noel LeMare


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When and where was Red Rum born?

Answer: May 3rd 1965 at Rossenarra Stud

Red Rum was born on May 3rd 1965 at Rossenara Stud, a stud farm in County Kilkenny, Ireland. He was bred to be a sprinter.
2. What colour was Red Rum?

Answer: Bay

Bay is brown with a black mane and tail.
3. When Red Rum lost his first race, a 5 furlong claiming race, what year was it?

Answer: 1967

The people who claimed Red Rum sold him in 1972 to Noel LeMare because his condition began going downhill.
4. After Noel LeMare bought Red Rum, the colt was diagnosed with what foot condition?

Answer: Pedal-Osteitis

Red Rum was diagnosed with Pedal-Osteitis in his off-fore (front right leg) in 1972, two days after he was sold. Nobody thought he would be worth anything anymore.
5. How did trainer Ginger McCain make Red Rum fit to race again?

Answer: By excercising him on the sea shore instead of the track

Ginger had seen many broken-down carthorses reconditioned by being galloped on the sea shore and thought it would work for Red Rum, too. It did.
6. When did Red Rum first race in the Grand National, and what place did he come in?

Answer: 1973, 1st place

Red Rum raced in the Grand National 5 times. He won his first round in 1973 to odds of 9/1. He also won in 1974 and 1977. In 1975 and 1976, he came 2nd.
7. When was Red Rum retired from racing?

Answer: 1978

Red Rum came up lame in 1978, the day before the Grand National, which he was entered in for the 6th time. Ginger McCain decided to retire him.
8. Red Rum was retired from riding completely at age 20. What year was it?

Answer: 1985

Red Rum was completely retired from being ridden because of a blocked artery in his hind leg.
9. Red Rum died of a stroke when he was 30. What year was it?

Answer: 1995

Red Rum died on October 18, 1995.
10. Where was Red Rum buried?

Answer: At the finishing post at Aintree Race Track

Red Rum was buried at the finishing post at Aintree, where the Grand National is held. Everyone felt it was his rightful place, since he won the Grand National 3 out of 5 times he raced.
Source: Author horselover-xx

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 27 2022 : Guest 213: 10/10
Nov 25 2022 : Guest 94: 5/10

Score Distribution

quiz
12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us