FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Retired 33
Quiz about The Retired 33

The Retired 33 Trivia Quiz


These questions are about athletes who have had their number 33 retired.

A multiple-choice quiz by Robert907. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. USA
  8. »
  9. USA by Numbers

Author
Robert907
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,526
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
399
- -
Question 1 of 10
1. The Pittsburgh Pirates retired the number 33 for which Hall of Famer whose baseball card sold for $2.8 million in 2007? Hint


Question 2 of 10
2. The NHL Montreal Canadiens retired the number 33 for which Hall of Fame goaltender? Hint


Question 3 of 10
3. Which university situated in Chapel Hill retired basketball player Antawn Jamison's number 33? Hint


Question 4 of 10
4. The Major League Baseball Houston Astros retired the number 33 for which pitcher who won the Cy Young Award in 1986 while throwing a no-hitter and striking out over 300 batters in the same season? Hint


Question 5 of 10
5. The Boston Celtics retired the number 33 for which player drafted with the sixth overall pick in 1978? Hint


Question 6 of 10
6. What National Football League team retired legendary quarterback Sammy Baugh's number 33? Hint


Question 7 of 10
7. The NBA New York Knicks retired number 33 for which star player from Georgetown University? Hint


Question 8 of 10
8. Major league baseball's Baltimore Orioles retired number 33 for which Hall of Fame member? Hint


Question 9 of 10
9. The Chicago Bulls retired number 33 in honor of which player selected fifth overall in the 1987 NBA draft from Central Arkansas? Hint


Question 10 of 10
10. The Los Angeles Lakers retired number 33 in honor of Kareem Abdul-Jabbar. What other NBA franchise has also retired number 33 in honor of the great center? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 08 2024 : Guest 12: 8/10
Jun 07 2024 : Guest 65: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Pittsburgh Pirates retired the number 33 for which Hall of Famer whose baseball card sold for $2.8 million in 2007?

Answer: Honus Wagner

Wagner won eight batting titles and was one of the first five members of the Hall of Fame in 1936. After his playing career, Wagner served as a coach for the Pirates for 39 years. The near mint condition card was the highest price ever for a baseball card.
2. The NHL Montreal Canadiens retired the number 33 for which Hall of Fame goaltender?

Answer: Patrick Roy

Roy won two Stanley Cups with Montreal before moving on to the Colorado Avalanche winning two more. The Avalanche have also retired Roy's number 33.
3. Which university situated in Chapel Hill retired basketball player Antawn Jamison's number 33?

Answer: North Carolina

Jamison played for the Norh Carolina Tar Heels from 1995-98, winning the College Player of the Year in 1998. Jamison was drafted by the Toronto Raptors and was immediately traded to the Golden State Warriors for North Carolina teammate Vince Carter.
4. The Major League Baseball Houston Astros retired the number 33 for which pitcher who won the Cy Young Award in 1986 while throwing a no-hitter and striking out over 300 batters in the same season?

Answer: Mike Scott

From 1985-1989, Mike Scott was a dominant All-Star for the Astros. The 1986 season was Scott's best leading the team to a playoff spot. Scott's former team the New York Mets eliminated the Astros one step short of the World Series. Injuries forced Scott to retire after the 1991 season.
5. The Boston Celtics retired the number 33 for which player drafted with the sixth overall pick in 1978?

Answer: Larry Bird

Bird joined the Celtics after leading Indiana State to the final game in the NCAA tournament, where they lost to Magic Johnson's Michigan State squad. The Celtics won three championships with Bird in their lineup and Bird won three MVP titles during his career.
6. What National Football League team retired legendary quarterback Sammy Baugh's number 33?

Answer: Washington Redskins

Baugh played for the Redskins from 1937-52 and was a charter member of the NFL Hall of Fame in 1963. As well as playing quarterback, Baugh was also a successful defensive back and punter. Baugh's passing and punting records still rank among the best in NFL history.
7. The NBA New York Knicks retired number 33 for which star player from Georgetown University?

Answer: Patrick Ewing

The Jamaican-born Ewing was drafted first overall by the Knicks in 1985. While never winning a championship with Ewing, the Knicks were perennial contenders enjoying great playoff runs that ultimately fell short.
8. Major league baseball's Baltimore Orioles retired number 33 for which Hall of Fame member?

Answer: Eddie Murray

The switch-hitting Murray was Rookie of the Year in 1977 and led the Orioles to the World Series championship in 1983. The eight time All-Star and three time Golden Glove winner was inducted into the Hall of Fame in 2003.
9. The Chicago Bulls retired number 33 in honor of which player selected fifth overall in the 1987 NBA draft from Central Arkansas?

Answer: Scottie Pippen

Pippen and Michael Jordan formed one of the most formidable duos in basketball history. A six time NBA champion, Pippen also won gold medals in both the 1992 and 1996 Olympic Games.
10. The Los Angeles Lakers retired number 33 in honor of Kareem Abdul-Jabbar. What other NBA franchise has also retired number 33 in honor of the great center?

Answer: Milwaukee Bucks

Abdul-Jabbar, initially known as Lew Alcindor, spent the first six years of his career with the Bucks winning the 1971 championship. After a trade to Los Angeles, Jabbar won five more titles. Number 33 has also been retired at UCLA in honor of Lew Alcindor/Kareem Abdul-Jabbar.
Source: Author Robert907

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stuthehistoryguy before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Jersey Number 13 Easier
2. Sports Time Average
3. Sports By The Numbers Easier
4. Famous Numbers Throughout Sports Average
5. Numbers Across the Board Average
6. Retired Numbers Tough
7. By Their Numbers Tough
8. Numbers in Sports Tough
9. Numbers Game No. 3 Average
10. Numbers Game No. 11 Average
11. Sports Math 101 Tough
12. Athletes and Numbers Very Difficult

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us