FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about University of Louisville Cardinals
Quiz about University of Louisville Cardinals

University of Louisville Cardinals Quiz


If you are an avid University of Louisville football fan, this quiz should be a breeze. Go Cards!

A multiple-choice quiz by 19771127. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. College Sports
  8. »
  9. NCAA Football

Author
19771127
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
283,564
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
317
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Nicknamed "The Golden Arm", this lengendary quarterback wore jersey #16 and played for the Cardinals from 1951 to 1955. Hint


Question 2 of 10
2. One of the biggest rivalries in college football is that of in-state rivals University of Louisville and the University of Kentucky. What is the name of the trophy awarded to the winner each year? Hint


Question 3 of 10
3. Who was head coach for the Cardinals from 1985 to 1994? Hint


Question 4 of 10
4. What year saw the Cardinals in their first bowl appearance, and what was the name of the bowl? Hint


Question 5 of 10
5. What former University of Louisville placekicker subsequently became kicker for the Philadelphia Eagles? Hint


Question 6 of 10
6. What former Cardinal linebacker became a fixture on ESPN's Game Day as an NFL analyst? Hint


Question 7 of 10
7. What feature of Papa John's Cardinal Stadium is unlike any other university operated stadium? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these players set a record for most career touchdowns for the Cards, with 49 TDs? Hint


Question 9 of 10
9. Before joining the Big East in 2005, the University of Louisville football program played under which conference? Hint


Question 10 of 10
10. It seems that all sports announcers have a signature catch phrase to get the crowd involved. University of Louisville football announcer Sean Moth's catch phrase is "And that's good for another ____
____
____! "
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 06 2024 : Guest 172: 9/10
Jun 09 2024 : DeepHistory: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Nicknamed "The Golden Arm", this lengendary quarterback wore jersey #16 and played for the Cardinals from 1951 to 1955.

Answer: Johnny Unitas

Unitas is ranked #5 of 100 best football players according to TSN Sporting News. Unitas is best known for throwing at least one touchdown pass in 47 consecutive games (between 1956-1960) during his NFL career. This record is unsurpassed today. A statue of Unitas stands on the north end of Papa Johns Cardinal Stadium. Players rub the statue for good luck as they enter the playing field. Unitas passed away in 2002.
2. One of the biggest rivalries in college football is that of in-state rivals University of Louisville and the University of Kentucky. What is the name of the trophy awarded to the winner each year?

Answer: The Governors Cup

The Governors Cup was first issued in 1994.
3. Who was head coach for the Cardinals from 1985 to 1994?

Answer: Howard Schnellenberger

Louisville native Schnellenberger helped turned the failing football program at the University of Louisville into the powerhouse that it is today. When he took the head coach position in 1985, the Cards had been in a six-year losing streak. In his 10 years at Louisville, Schnellenberger led the Cards to two bowl victories.

The Cards beat Alabama 34-7 in the 1991 Fiesta Bowl, finishing the season 10-1-1. The Cards were also ranked 11th in the season ending poll, the first time in the program's history to ever have a final ranking.
4. What year saw the Cardinals in their first bowl appearance, and what was the name of the bowl?

Answer: 1958 Sun Bowl

Louisville beat Drake 34-20.
5. What former University of Louisville placekicker subsequently became kicker for the Philadelphia Eagles?

Answer: David Akers

A native of Lexington, Kentucky, Akers played for the Cardinals from 1993-1996. Akers kicked a school-record 36 field goals, the longest a 51-yarder against Texas A&M in 1994. He broke the record for the longest field goal in the NFL Hall of Fame Game with his 55-yard field goal in 2006, surpassing the previous record of 54-yards.
6. What former Cardinal linebacker became a fixture on ESPN's Game Day as an NFL analyst?

Answer: Tom Jackson

Tom Jackson played for the Cards from 1970-1972, where he was coached by current ESPN college football analyst Lee Corso. Jackson was drafted by the Denver Broncos in 1973. In his NFL career, he made 40 sacks, 20 interceptions, and appeared in three pro bowls.
7. What feature of Papa John's Cardinal Stadium is unlike any other university operated stadium?

Answer: All stadium seats feature chairback seating

Papa John's Cardinal Stadium opened in September 1998. The stadium seats 42,000. It is named after John Schnatter, founder of Papa John's pizza. John Schnatter has also committed an additional $10 million to fund the future stadium expansion which would increase capacity to 63,000. This project is scheduled to be completed in 2010.
8. Which of these players set a record for most career touchdowns for the Cards, with 49 TDs?

Answer: Lenny Lyles

Lyles was a running back at Louisville from 1954-57, where he totaled 2,786 yards. He scored 49 touchdowns in his college career.
9. Before joining the Big East in 2005, the University of Louisville football program played under which conference?

Answer: Conference USA

The Big East conference was established in 1979. The Big East competes as a BCS conference in the Division I Football Bowl Subdivision (FBS), the top level of NCAA competition in college football.
10. It seems that all sports announcers have a signature catch phrase to get the crowd involved. University of Louisville football announcer Sean Moth's catch phrase is "And that's good for another ____ ____ ____! "

Answer: Card's first down

Each time the Cards earn a first down, the announcer says "and that's good for another..." and the crowd answers "Card's first down!" You definately have to make sure you don't hit your neighbor when you hold out your arm to make a first down signal!
C-A-R-D-S, Cards!
Source: Author 19771127

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us