FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gunsmoke  Name the Actor
Quiz about Gunsmoke  Name the Actor

"Gunsmoke" - Name the Actor Trivia Quiz


"Gunsmoke" aired on the radio from 1952 to 1961 and on television from 1955 to 1975. See if you remember the names of the cast from this classic western.

A multiple-choice quiz by steelman86. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television D-G
  8. »
  9. Gunsmoke

Author
steelman86
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,779
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2818
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 172 (10/10), Guest 24 (9/10), kaykaypm (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What movie superstar provided the introduction on September 10, 1955 for the first episode of "Gunsmoke"? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the actor that portrayed Marshal Matt Dillon on the radio for nine years? Hint


Question 3 of 10
3. This young actor played the blacksmith Quint Asper from 1962 - 1965. He went on to become a major film star with his big break coming in the
film "Deliverance". Which actor is it?
Hint


Question 4 of 10
4. She played saloon owner and Matt Dillon's girlfriend Miss Kitty Russell for 19 years, who was this red headed actress? Hint


Question 5 of 10
5. Who played deputy Festus Haggen from 1964-1975? Hint


Question 6 of 10
6. This actor was Sam the bartender from 1961-1973. What is his name? Hint


Question 7 of 10
7. What veteran actor played Dr. Galen Adams? Hint


Question 8 of 10
8. This actor portrayed the gunsmith Newly O'Brien for eight seasons and his father also appeared in several episodes. What is his name? Hint


Question 9 of 10
9. This actor was deputy Chester B. Goode from 1955-1964. He went on to star in his own series about a modern day lawman. What was this actor's name? Hint


Question 10 of 10
10. What famous actor portrayed U.S. Marshall Matt Dillon? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 24 2024 : Guest 172: 10/10
Jun 24 2024 : Guest 24: 9/10
Jun 21 2024 : kaykaypm: 9/10
Jun 17 2024 : Guest 24: 9/10
Jun 16 2024 : golfnut66: 4/10
Jun 15 2024 : Guest 47: 10/10
Jun 15 2024 : Guest 75: 9/10
Jun 15 2024 : Guest 70: 10/10
Jun 15 2024 : Guest 70: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What movie superstar provided the introduction on September 10, 1955 for the first episode of "Gunsmoke"?

Answer: John Wayne

The Duke was reportedly offered the role of Matt Dillon but turned it down. He did think enough of the show to agree to do the introduction and recommend his good friend James Arness for the part.
2. Who was the actor that portrayed Marshal Matt Dillon on the radio for nine years?

Answer: William Conrad

William Conrad was not seriously considered for the television version of "Gunsmoke" because he was overweight. He did direct two episodes of the TV series. Conrad went on to direct and produce numerous series episodes and films over the years. He starred in the CBS series "Cannon" from 1971 - 1976 and "Jake and the Fatman" from 1987 - 1992. William Conrad passed away on February 11, 1994.
3. This young actor played the blacksmith Quint Asper from 1962 - 1965. He went on to become a major film star with his big break coming in the film "Deliverance". Which actor is it?

Answer: Burt Reynolds

Reynolds has appeared in over 90 feature films including "Boogie Nights", "Smokey and the Bandit" and "The Longest Yard". He also starred in "Evening Shade" where he won an Emmy in 1991.
4. She played saloon owner and Matt Dillon's girlfriend Miss Kitty Russell for 19 years, who was this red headed actress?

Answer: Amanda Blake

Amanda Blake worked as a telephone operator before becoming an actress. After leaving the show "Gunsmoke" she went into semi-retirement appearing in just a few projects. She was a staunch animal rights activist and in 1987 the Amanda Blake Memorial Wildlife Refuge was opened in Herald, California at Rancho Seco Park. "Miss Kitty" passed away on August 16, 1989.
5. Who played deputy Festus Haggen from 1964-1975?

Answer: Ken Curtis

Curtis is best remembered as the scruffy Festus Haggen from his years on "Gunsmoke", but he was also in several movies. He was married to Barbara Ford, the daughter of the iconic director John Ford. He worked with Ford and John Wayne in numerous films including "Rio Grande", "The Quiet Man", "The Searchers" and "The Horse Soldiers". Ken was also a very good singer performing with Sons of the Pioneers and Tommy Dorsey in the 1940's and 50's. Ken Curtis died on April 28, 1991.
6. This actor was Sam the bartender from 1961-1973. What is his name?

Answer: Glenn Strange

Glenn Strange appeared in numerous B western movies during the 30's, 40's and 50's, usually as the villain. He was also the Frankenstein monster in three films during the 1940's. Strange passed away on September 20, 1973.
7. What veteran actor played Dr. Galen Adams?

Answer: Milburn Stone

Stone played the crusty Doc Adams for the entire 20-year run of the show. He was in over 150 movies during his career and was on Broadway in the 1920's. Milburn Stone died on June 12, 1980.
8. This actor portrayed the gunsmith Newly O'Brien for eight seasons and his father also appeared in several episodes. What is his name?

Answer: Buck Taylor

Buck Taylor appeared in 113 episodes from 1967-1975. His father, character actor Dub Taylor, showed up in seven of those shows. Buck is also an accomplished watercolor artist.
9. This actor was deputy Chester B. Goode from 1955-1964. He went on to star in his own series about a modern day lawman. What was this actor's name?

Answer: Dennis Weaver

Dennis Weaver went on to star in "McCloud" from 1970-1977. He is also remembered for his role in the television movie "Duel" which was directed by Steven Spielberg. Weaver died in Colorado on February 24, 2006.
10. What famous actor portrayed U.S. Marshall Matt Dillon?

Answer: James Arness

The 6' 7" star was Matt Dillon for 20 years on the series and then there were five made for TV movies over the years. Arness was a WW2 Army veteran and was wounded in Italy, due to those wounds he always walked with a slight limp. He went on to star as Zebulon "Zeb" Macahan in the miniseries and series "How the West Was Won" from 1977 - 1979.
Source: Author steelman86

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us