FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ancient Wonders 2
Quiz about Ancient Wonders 2

Ancient Wonders 2 Trivia Quiz


Some more fun with the Ancients and their Wonders. This one may be a little easier.

A multiple-choice quiz by casper423. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Sites
  8. »
  9. Seven Ancient Wonders

Author
casper423
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
11,206
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
2273
- -
Question 1 of 15
1. In 1936, excavators uncovered an earthenware vase in Iraq from the ruins of a 2,000 year old village. The bottom of the tube was sealed with a copper disk, and an iron rod with an asphalt plug at the top. What is this believed to have been? Hint


Question 2 of 15
2. Where was Damascus steel made? Hint


Question 3 of 15
3. What is the ancient practice of cutting out a a rectangular hole in the skull as a medical treatment called? Hint


Question 4 of 15
4. In ancient India, what was amputated as a form of punishment for theft, adultery and many other acts?

Answer: (One Word)
Question 5 of 15
5. Whose calendar was more accurate than the one commonly used today? Hint


Question 6 of 15
6. The Alexandria Library was founded by who? Hint


Question 7 of 15
7. What concept, probably discovered by the Babylonians in the first millennium BC is crucial to technology, computation, and advanced mathematics? Hint


Question 8 of 15
8. What was the Roman calculator called? Hint


Question 9 of 15
9. What is the Book of Myriad Things now commonly called? Hint


Question 10 of 15
10. What surprised excavators in 1985 when they opened a Mayan tomb? Hint


Question 11 of 15
11. What was the cup given to the Emperor Tiberius in the first century AD by a metalworker thought to be made of? Hint


Question 12 of 15
12. What was the weapon, 'the Greek fire's' most notable feature? Hint


Question 13 of 15
13. On one of the Great Pyramid's myriad stones is a hieroglyph which translates to what? Hint


Question 14 of 15
14. What is the only wonder left today of the Seven Wonders of the Ancient World? Hint


Question 15 of 15
15. In the first century AD the Romans had already built 50,000 miles of paved roads. How many miles will the U.S. Interstate Highway System emcompass when complete? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1936, excavators uncovered an earthenware vase in Iraq from the ruins of a 2,000 year old village. The bottom of the tube was sealed with a copper disk, and an iron rod with an asphalt plug at the top. What is this believed to have been?

Answer: an electric battery

A modern replica has been made and it does indeed produce an electric current.
2. Where was Damascus steel made?

Answer: India

Made of a high carbon metal that cannot be duplicated even today. The swords made of this material were said to be able to bisect a feather floating in mid air, or fell a Crusader with equal ease.
3. What is the ancient practice of cutting out a a rectangular hole in the skull as a medical treatment called?

Answer: trepanning

Believed to be a treatment for relieving swelling on the brain, as in a head injury.
4. In ancient India, what was amputated as a form of punishment for theft, adultery and many other acts?

Answer: nose

An amputated nose looked hideous. The nose was the Indian symbol for one's reputation. Thus the person 'lost face' and was publicly outcast.
5. Whose calendar was more accurate than the one commonly used today?

Answer: Mayan

The Mayan calendar had 365.2420 days. The modern Gregorian calendar has 365.2425 days. Actual duration of a year is 365.2422 days.
6. The Alexandria Library was founded by who?

Answer: Ptolemy I

It had a university attached to it where students studied engineering, physics, medicine, mathematics, biology, astronomy, philosophy, and literature.
7. What concept, probably discovered by the Babylonians in the first millennium BC is crucial to technology, computation, and advanced mathematics?

Answer: zero

The Babylonians, Chinese, Maya and Indians all developed this concept independently.
8. What was the Roman calculator called?

Answer: abacus

A crude form is still in use today in the Far East.
9. What is the Book of Myriad Things now commonly called?

Answer: An almanac

It started in China as a calendar and evolved into the modern almanac.
10. What surprised excavators in 1985 when they opened a Mayan tomb?

Answer: a pottery bottle with a screw top

Before this find, it was believed that threaded screws were on Old World invention.
11. What was the cup given to the Emperor Tiberius in the first century AD by a metalworker thought to be made of?

Answer: aluminum

Reported to look like silver but lighter, it did not break when dropped on the floor but dented instead and could be repaired with a hammer.
12. What was the weapon, 'the Greek fire's' most notable feature?

Answer: it burst into flame on contact with water

It was very noisy and showered fire on their enemies. Today's chemists can only guess at the formula. They believe it to be petroleum, sulphur, nitrates, lime, bones, and maybe even urine.
13. On one of the Great Pyramid's myriad stones is a hieroglyph which translates to what?

Answer: This end up

One of the oddest hieroglyphs discovered.
14. What is the only wonder left today of the Seven Wonders of the Ancient World?

Answer: The Great Pyramid

15. In the first century AD the Romans had already built 50,000 miles of paved roads. How many miles will the U.S. Interstate Highway System emcompass when complete?

Answer: 42,000

They were built to be so durable that some are still in use today.
Source: Author casper423

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us