Quiz about Arlington Cemetery
Quiz about Arlington Cemetery

Arlington Cemetery Trivia Quiz


Arlington Cemetery holds a variety of monuments to America's war dead and is one of the most famous war cemeteries in the world.

A multiple-choice quiz by Plumbus. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Sites
  8. »
  9. Burial Sites

Author
Plumbus
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
223,861
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1393
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 77 (5/10), Guest 175 (5/10), Guest 73 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Arlington Cemetery lies in the former grounds of the estate of which famous general of the American Civil War? Hint

William T. Sherman
Ulysses S. Grant
Robert E. Lee
Thomas J. Jackson

2. In what year was Arlington Cemetery established? Hint

1863
1864
1865
1862

3. The first soldier to be interred at Arlington was a general.

True
False

4. By the end of the American Civil War, how many graves were in Arlington Cemetery? Hint

1,487
400
3,500
16,000

5. Arlington was dedicated originally as a war cemetery for the Union Army only.

True
False

6. In general, for the interment of which dead military personnel is Arlington Cemetery reserved? Hint

Those killed on active service
Winners of certain military decorations, such as the Medal of Honor
Those who attained 20 years or more military service
All of these

7. On November 11th, 1921, which famous person was interred at Arlington? Hint

Sergeant York
President Wilson
The Unknown Soldier
General Pershing

8. Which regiment of the US Army performs the function of The Honor Guard at Arlington? Hint

7th Cavalry
3rd Infantry
1st Infantry
506th Parachute Infantry

9. What does The Netherlands Carillon, dedicated to the cemetery in 1960, commemorate? Hint

The sale of Manhattan to the USA by the Dutch
America's role in negotiating independence for the Dutch East Indies
The liberation of the Dutch people by US forces during WW2
The visit of the Dutch Royal Family to Arlington in 1960

10. Which crucial battle in WW2 is immortalized in a famous bronze statue of US Marines raising the flag on The Marine Corps Memorial? Hint

The Battle of The Bulge
Bataan
Guadalcanal
Iwo Jima


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Arlington Cemetery lies in the former grounds of the estate of which famous general of the American Civil War?

Answer: Robert E. Lee

General Robert E. Lee was the field commander of the Confederacy's Army of Northern Virgina from June 1862 until the end of the war. The land on which Arlington Cemetery was laid was confiscated from his family when he resigned from the Union Army in April 1861.
2. In what year was Arlington Cemetery established?

Answer: 1864

Arlington was one of several national war cemeteries established during the American Civil War. Most were laid on or near sites of battles where the soldiers had fallen, such as Gettysburg, Shiloh and Antietam.
3. The first soldier to be interred at Arlington was a general.

Answer: False

In perhaps a spirit of true democracy, the first soldier laid to rest at Arlington was of the lowest military rank. Private William Christman was the first to be buried there on June 15th, 1864.
4. By the end of the American Civil War, how many graves were in Arlington Cemetery?

Answer: 16,000

Such a large number of war dead at just this one cemetery is testament to the appalling loss of life in what was regarded as the first modern war.
5. Arlington was dedicated originally as a war cemetery for the Union Army only.

Answer: True

Only Union Army dead were originally allowed to be buried at Arlington. The right of interment was finally extended to Confederate soldiers in 1912 out of a spirit of reconciliation.
6. In general, for the interment of which dead military personnel is Arlington Cemetery reserved?

Answer: All of these

Spouses and dependants can also be buried there. Any honourably discharged veteran and his or her dependants can have their cremated remains placed in Arlington's columbarium.
7. On November 11th, 1921, which famous person was interred at Arlington?

Answer: The Unknown Soldier

The clue was the date. Like many of the nations that suffered large losses during The First World War, the United States dedicated its own memorial in honour of the Unknown Soldier some three years after the conflict had ended. Representatives of unknown soldiers from subsequent conflicts are also interred there, at The Tomb of the Unknowns.

The national cemetery, which lies just outside Washington DC, over the Potomac River and next to the Pentagon, has come to symbolize national remembrance.
8. Which regiment of the US Army performs the function of The Honor Guard at Arlington?

Answer: 3rd Infantry

The 3rd Infantry Regiment is commonly known as The Old Guard. It is the oldest unit in the entire US Army and has several ceremonial functions. Its detachments include the Continental Color Guard, the guards for the Tomb of The Unknowns, the US Army Drill Team, the mounted Caisson Platoon and the Presidential Salute Battery.

The 3rd Infantry oversees some 5,400 burials and cremations a year at Arlington.
9. What does The Netherlands Carillon, dedicated to the cemetery in 1960, commemorate?

Answer: The liberation of the Dutch people by US forces during WW2

The Netherlands Carillon, donated by the Dutch government, commemorates the important role that US forces played in the liberation of The Netherlands from German occupation during WW2. It is an open steel structure that is 120 feet (37 m.) tall and holds 49 bells.
10. Which crucial battle in WW2 is immortalized in a famous bronze statue of US Marines raising the flag on The Marine Corps Memorial?

Answer: Iwo Jima

The bronze cast was based on an iconic photograph taken by Joe Rosenthal as the battle neared its end on February 25th, 1945. The Marine Corps Memorial was dedicated by President Eisenhower in 1954 and the memorial took three years to complete.
Source: Author Plumbus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 13 2023 : Guest 77: 5/10
Dec 27 2022 : Guest 175: 5/10
Dec 18 2022 : Guest 73: 10/10
Dec 17 2022 : Guest 107: 6/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us