FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Aztec Life
Quiz about Aztec Life

Aztec Life Trivia Quiz


This quiz is about the fascinating Central American civilisation known as the Aztecs.

A multiple-choice quiz by Zargo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures
  8. »
  9. North and South American Cultures

Author
Zargo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
29,349
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1315
- -
Question 1 of 10
1. Who is the most famous Aztec? Hint


Question 2 of 10
2. What was the capital of the Aztec Empire? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of the Aztecs' language? Hint


Question 4 of 10
4. Who is the mythical Aztec creator, the God of priests? Hint


Question 5 of 10
5. What was believed to help the Gods purify the world? Hint


Question 6 of 10
6. Name one of the two highest orders of Aztec military knights. Hint


Question 7 of 10
7. What did the Aztecs use as money? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is not represented in the sacred calendar? Hint


Question 9 of 10
9. Approximately how many soldiers did Cortes have with him when he landed on the coast of Mexico? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the Aztec God of war? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is the most famous Aztec?

Answer: Montezuma II

Alternatively Moctezuma II.
He ruled from 1503, and during the time of Spanish invasion. He was stoned by his subjects in 1520, after Cortez forced him to try to subdue a revolt once the Aztecs were under his control.
2. What was the capital of the Aztec Empire?

Answer: Tenochtitlan

Featured a huge temple complex, a royal palace, and numerous canals, it was perhaps the largest city in the world at the time of the Spanish conquest. For this reason the Spaniards called it the "Venice of the New World."
3. What was the name of the Aztecs' language?

Answer: Nahuatl

In Mexico, more than a million people speak it today.
4. Who is the mythical Aztec creator, the God of priests?

Answer: Quetzalcoatl

The plumed serpent. Montezuma II believed that Cortez, the Spanish Conquistador was Quetzalcoatl returning from exile.
5. What was believed to help the Gods purify the world?

Answer: sweeping

Also helpful in keeping down the level of dust in your house...
6. Name one of the two highest orders of Aztec military knights.

Answer: Eagle

Only warriors who had taken many captives could be admitted.
7. What did the Aztecs use as money?

Answer: cacao beans

Which explains why only the very rich could drink cocoa.
8. Which of the following is not represented in the sacred calendar?

Answer: Jaguar

There were twenty symbols. The Aztecs actually had two calendars, this sacred one known as the Tonalpohualli, and a seasonal one known as The Xiuhpohualli.
9. Approximately how many soldiers did Cortes have with him when he landed on the coast of Mexico?

Answer: 500

The Aztecs surrendered just 3 years later, with the taking of Montezuma as hostage a large part of it, as well as the Spaniards more advanced weaponry.
10. Who was the Aztec God of war?

Answer: Huitzilopochtli

According to tradition, he guided the Aztecs during their long migration from Aztlán, their mythical homeland, to the Valley of Mexico. They believed that to keep him and other Gods happy, they had to sacrfice human beings. Thanks for playing!
Source: Author Zargo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us