Quiz about Basic Czech Phrases For Tourists
Quiz about Basic Czech Phrases For Tourists

Basic Czech Phrases For Tourists Quiz


You've arrived in Prague and here is an introduction to some of the phrases and words you would come across as a tourist! (As a note, I've tried to have as many Czech letters as possible, though not all are supported by the FT programming language!)

A multiple-choice quiz by GWU_Boy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
GWU_Boy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
319,434
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
320
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. It's time to begin your Czech adventure! If you arrive from a far-away place, what would you call the place that your plane lands? Hint

Tramvaj
Letiste
Vlakové nádrazí
Toalety

2. Getting from the airport to the hotel, you need to take the metro, but you don't know where it is. How would you ask a local where the metro station is in Czech? Hint

Kde je vlakové nádrazí?
Kde je zastávka tramvaje?
Kde se kupují jízdenky?
Kde je stanice metra?

3. You get to the hotel, but the concierge cannot find your reservation. They rebook you and ask how many nights you would like to stay for. How would you say "three nights" in Czech? Hint

Ctyri noci
Jednu noc
Tri noci
Dve noci

4. You decide to go get some food, and eat at a local restaurant. During the meal, you hear the Czech people at the tables around you say "Zaplatíme!" to the waitress. What are they asking for? Hint

Food
A beer
The check or bill
More napkins

5. You get up the next day and decide to visit the Prazský hrad, or Prague Castle. However, once you get there, you see a sign posted that it is closed every week on "pondelí." Today is pondelí. What is today? Hint

Tuesday
Friday
Thursday
Monday

6. One of the most famous tourist sites in Prague is the statue-laden Charles Bridge. It's name in Czech is the Karlův ____. Hint

Most
Kruh
Hora
Svícku

7. Before you left home, you looked on the Internet and found a performance of a Czech play you would like to attend today. You need to take a taxi to the playhouse. Once you flag down a taxi and tell him where it is, what would you say to ask how much money it would cost to get there? Hint

Kolik to stojí?
Prominte, jste volný?
Muzete tady pockat?
Máte mapu města?

8. You arrive at the playhouse, but can't seem to find the door. You ask a man on the street, and he tells you the door is around the corner. He tells you in Czech "zahnete doprava". Did he tell you to turn left or right?

Answer: (left or right)
9. It happens. A pickpocket tries to steal your billfold from your belongings, but you catch him. You yell "Help!", but realize no one speaks English. What should you have yelled in Czech? Hint

Pomoc!
Zlodej!
Horí!
Prominte!

10. It's been a long day, and you return to the hotel. But with all the day's drama, you have a headache. How would you explain this to your Czech companion? Hint

Bolí me bricho.
Mám horecku.
Bolí mr v krku.
Bolí me hlava.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It's time to begin your Czech adventure! If you arrive from a far-away place, what would you call the place that your plane lands?

Answer: Letiste

Ruzyne Airport in Prague is the Czech Republic's largest airport. (Tramvaj = tram, vlakové nádrazí = train station, and toalety = bathroom.)
2. Getting from the airport to the hotel, you need to take the metro, but you don't know where it is. How would you ask a local where the metro station is in Czech?

Answer: Kde je stanice metra?

The Prague metro is the 7th busiest subway system in Europe. (Kde je vlakové nádrazí? = Where is the train station?, Kde se kupují jízdenky? = Where do I buy tickets?, and Kde je zastávka tramvaje? = Where is the tram stop?)
3. You get to the hotel, but the concierge cannot find your reservation. They rebook you and ask how many nights you would like to stay for. How would you say "three nights" in Czech?

Answer: Tri noci

"Jeden, dva, tri, ctyri" are the numbers "one, two, three, four" respectively.
4. You decide to go get some food, and eat at a local restaurant. During the meal, you hear the Czech people at the tables around you say "Zaplatíme!" to the waitress. What are they asking for?

Answer: The check or bill

Examples of traditional Czech food would be knedliky (dumplings), cibulacká (onion soup), and palacinky (dessert pancakes that can be filled with ice cream or fruits and then covered with whipped cream or almonds).
5. You get up the next day and decide to visit the Prazský hrad, or Prague Castle. However, once you get there, you see a sign posted that it is closed every week on "pondelí." Today is pondelí. What is today?

Answer: Monday

Prague Castle dates itself to 870 and is currently where the Czech Crown Jewels are kept. (Úterý = Tuesday, ctvrtek = Thursday, pátek = Friday.)
6. One of the most famous tourist sites in Prague is the statue-laden Charles Bridge. It's name in Czech is the Karlův ____.

Answer: Most

The Charles Bridge crosses the Vltava River and was commissioned by King Charles IV in 1357. There are 30 statues along the bridge, but they are all replicas after the originals were taken down and placed in a museum in 1965. (Hora = mountain, kruh = circle, svícku = candle.)
7. Before you left home, you looked on the Internet and found a performance of a Czech play you would like to attend today. You need to take a taxi to the playhouse. Once you flag down a taxi and tell him where it is, what would you say to ask how much money it would cost to get there?

Answer: Kolik to stojí?

Václav Havel, the current President of the Czech Republic, is a prominent playwright and poet himself! (Muzete tady pockat? = Can you wait here?, Prominte, jste volný? = Excuse me, are you available?, and Máte mapu města? = Do you have a map of the city?)
8. You arrive at the playhouse, but can't seem to find the door. You ask a man on the street, and he tells you the door is around the corner. He tells you in Czech "zahnete doprava". Did he tell you to turn left or right?

Answer: right

If he told you to turn left, he would have said "zahnete doleva."
9. It happens. A pickpocket tries to steal your billfold from your belongings, but you catch him. You yell "Help!", but realize no one speaks English. What should you have yelled in Czech?

Answer: Pomoc!

Horí! = Police!, Zlodej! = Thief!, and Prominte! = Sorry!
10. It's been a long day, and you return to the hotel. But with all the day's drama, you have a headache. How would you explain this to your Czech companion?

Answer: Bolí me hlava.

"Bolí me bricho" means "I have a stomach ache", "bolí me v krku" means "I have a sore throat", and "mám horecku" means "I have a fever."
Source: Author GWU_Boy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us