FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Basic Flying
Quiz about Basic Flying

Basic Flying Trivia Quiz


A quiz on some of the more basic parts of aviation regarding light planes.

A multiple-choice quiz by gday_99. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Aviation

Author
gday_99
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
239,759
Updated
Jan 02 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1239
Last 3 plays: Guest 172 (9/10), Guest 38 (10/10), Guest 195 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which mathematician's principle of fluid dynamics is the most widely taught explanation of how planes fly? Hint


Question 2 of 10
2. Movement of the plane about the vertical axis of motion is called? Hint


Question 3 of 10
3. When taxiing a moving light aircraft on the ground, how do you make a right turn? Hint


Question 4 of 10
4. Under ICAO guidelines for aviation radio telephony, how would the aircraft tailnumber N1359J be pronounced? Hint


Question 5 of 10
5. You are climbing when suddenly the left wing drops dramatically and the nose pitches down in a stall. What is the most correct action to recover from the stall? Hint


Question 6 of 10
6. When the pilot moves the wheel on the control/yoke to the left the result will be? Hint


Question 7 of 10
7. What does VOR stand for? Hint


Question 8 of 10
8. Where on the aircraft would you find the green navigation light? Hint


Question 9 of 10
9. What does the term "trimming" most commonly mean in aviation? Hint


Question 10 of 10
10. In aviation,what does CAVOK stand for? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 29 2024 : Guest 172: 9/10
Apr 24 2024 : Guest 38: 10/10
Apr 22 2024 : Guest 195: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which mathematician's principle of fluid dynamics is the most widely taught explanation of how planes fly?

Answer: Daniel Bernoulli

The Bernoulli Principle is the most widely taught, but not fully accepted as a totally correct explanation. The Bernoulli Principle says that air travelling over the top curved surface of the wing is forced to travel faster(and thus lower in pressure) to reach the back of the wing at the same time as the air travelling under the wing. The resulting difference in pressure causes the lift.
Scientists also argue that Newtons third law (for every action there is an equal, and opposite, reaction ) plays a major role in creation of lift.
2. Movement of the plane about the vertical axis of motion is called?

Answer: yaw

The 3 axes of motion are vertical,longitudinal and horizontal.
Movement about the vertical axis is yaw.
Movement about the longitudinal axis is bank or roll.
Movement about the horizontal axis is pitch.
3. When taxiing a moving light aircraft on the ground, how do you make a right turn?

Answer: Depress the right rudder pedal/brake

On the ground, the flight control yokes controls will have no effect. The turn would need to be achieved by braking the right wheel or to a lesser extent depressing the right rudder.
4. Under ICAO guidelines for aviation radio telephony, how would the aircraft tailnumber N1359J be pronounced?

Answer: No-vem-ber Wun Tree Fife Nine-er Jew-lee-ett

The proper pronunciation including parts that should be stressed (in capitals) is
no VEM ber
WUN
TREE
FIFE
NINE er
JEW lee ETT
5. You are climbing when suddenly the left wing drops dramatically and the nose pitches down in a stall. What is the most correct action to recover from the stall?

Answer: Push the nose down, right rudder, smooth increase in power

Whilst all movements should be almost in unison, the first movement should be to decrease the angle of attack by lowering the nose, right rudder will cause increased airflow over the dropped wing thus lifting it, and the use of gradual throttle will help increase airspeed as you return to straight and level flight.
6. When the pilot moves the wheel on the control/yoke to the left the result will be?

Answer: The left aileron goes up and the right aileron goes down

A left turn of the control will result in the left aileron going up and the right aileron going down. The aerodynamic effect will cause more lift on the right wing and thus a roll to the left.
7. What does VOR stand for?

Answer: Very high frequency Omnidirectional Range

A radio navigation aid operating in the 108-118 MHz band. A VOR ground station transmits a two-phase directional signal through 360 degrees. The aircraft's VOR receiver enables a pilot to identify his radial or bearing from/to the ground station.

VOR is the most commonly used radio navigation aid in private flying.
8. Where on the aircraft would you find the green navigation light?

Answer: Right Wingtip

Navigation lights are the small lights located on each wingtip of an aeroplane. There is a red light on the left(port) wingtip, and a green light on the right(starboard) wingtip.
In low visiblity these can help determine an aircrafts position and direction.
9. What does the term "trimming" most commonly mean in aviation?

Answer: Use of a tab or wheel to equalise control input/pressure so that no input will maintain current flight status

Trimming controls allow a pilot to balance the lift and drag being produced by the wings and control surfaces over a wide range of load and airspeed. This reduces the effort required to adjust or maintain a desired flight attitude.
10. In aviation,what does CAVOK stand for?

Answer: Ceiling and Visibility OK

Pronounced CAV-okay (ceiling and visibility OK), visibility at least ten kilometres, with no cloud below 5,000 feet, with no precipitation, thunderstorms, shallow fog or low drifting snow.
Source: Author gday_99

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us