Quiz about Basic Russian Verbs
Quiz about Basic Russian Verbs

Basic Russian Verbs Trivia Quiz


There was enough people interested in playing my first Russian words quiz, so I thought maybe someone would like to test their knowledge of verbs as well.

A multiple-choice quiz by Lanire. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Russian

Author
Lanire
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
84,757
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2292
Last 3 plays: Guest 77 (7/10), Guest 193 (9/10), Guest 172 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This verb is something pretty much all of us do every day. In its infinitive form it sounds "kushat'" in Russian. What's the English equivalent? Hint

Breathe
Sleep
Eat
Wash

2. What would be the infinitive form of the verb "drink"? Hint

spat'
pit'
plevat'
smotret'

3. Is there a difference in meaning between the verbs "slyshat'" and "slushat'"?

Yes
No

4. What would you say if you wanted to use the verb "to speak"? Hint

chitat'
smotret'
govorit'
pisat'

5. You went to the library to get a book, but some sceptical person might ask you what are you planning to do with that book. To answer that you want "to read" the book, what Russian verb would you use? Hint

pisat'
dumat'
smeyat'sya
chitat'

6. Here's a verb I hope you won't have to use. How do you say "to be sick"? Hint

kidat'
teret'
bolet'
peremeshivat'

7. What verb would you use to express the verb "to laugh"? Hint

teret'
ulybat'sya
smeyat'sya
kidat'

8. "Myt'" and "stirat'" are two words meaning "to wash" in one form or another.

True
False

9. How do you pronounce "to do"? Hint

prygat'
smotret'
trogat'
delat'

10. As the final question of the quiz, how would you say "to finish"? Hint

zakanchivat'
pugat'sya
vypryamlyat'sya
pytat'sya


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This verb is something pretty much all of us do every day. In its infinitive form it sounds "kushat'" in Russian. What's the English equivalent?

Answer: Eat

The verb "est'" is often used with the same meaning. As in French, it would change the ending depending whether it's singular and what point of view it is spoken from. In infinitive form the verb "est'" sounds exactly the same as the verb "to be", but when in the other forms it would change the endings in a different way.
2. What would be the infinitive form of the verb "drink"?

Answer: pit'

"Spat'" means "to sleep"; "smotret'" means "to look"; "plevat'" means "to spit". To tell somebody on Russian that you don't care about the person in idiomatic way, you would say that you want to spit on them.
3. Is there a difference in meaning between the verbs "slyshat'" and "slushat'"?

Answer: Yes

"Slyshat'" means "to hear", but "slushat'" means "to listen". It's often said that you may hear the person, but not listen to them at the same time.
4. What would you say if you wanted to use the verb "to speak"?

Answer: govorit'

If you want to show the insignificance of what you were speaking about, you would use the analogue of the verb "to chat" that sounds "boltat'" in Russian language. The verb "pisat'" is an interesting verb because if the voice highlights the first syllable then it takes the meaning "to pee", but if the voice highlights the last syllable the verb means "to write".
5. You went to the library to get a book, but some sceptical person might ask you what are you planning to do with that book. To answer that you want "to read" the book, what Russian verb would you use?

Answer: chitat'

In case, you have to find "the library" first, it sounds "biblioteka" in Russian and the "book store" would be "knizhnyi magazin". "Dumat'" means "to think" and is highly advisable when reading a book. :)
6. Here's a verb I hope you won't have to use. How do you say "to be sick"?

Answer: bolet'

Surprisingly, the same verb is used to express a person who is a fan of some sports team and is cheering the team to win.
7. What verb would you use to express the verb "to laugh"?

Answer: smeyat'sya

"Ulybat'sya" means "to smile"; "kidat'" means "to throw", and "teret'" means "to rub". Also, for a very long and loud laughter the verb "hohotat'" is used.
8. "Myt'" and "stirat'" are two words meaning "to wash" in one form or another.

Answer: True

Though "myt'" is usually refers to washing yourself or washing floors and "stirat'" is commonly used for washing clothing, both verbs are quite similar.
9. How do you pronounce "to do"?

Answer: delat'

"Prygat'" means "to jump"; "trogat'" means "to touch"; and "smotret'" means "to look". The verb "to do" is not nearly as often used in Russian as in English and can also has a meaning "to make" something.
10. As the final question of the quiz, how would you say "to finish"?

Answer: zakanchivat'

If you wanted to say "I finished this game", you would say "Ya zakonchil(a) etu igru". If you are a male you would not promounce "a" at the end of the verb. The verb changes quite a bit too because it's used in past tense.
Source: Author Lanire

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 28 2023 : Guest 77: 7/10
Mar 20 2023 : Guest 193: 9/10
Mar 19 2023 : Guest 172: 6/10
Feb 04 2023 : Guest 131: 4/10

Score Distribution

quiz
3/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us