FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Digging the Desert
Quiz about Digging the Desert

Digging the Desert Trivia Quiz


Most people wouldn't want to live in the desert, but these people totally dig it! This quiz will test you on different cultures who live in desert areas across the world.

A multiple-choice quiz by Oidioid32123. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures
  8. »
  9. Culture Mixes

Author
Oidioid32123
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
366,597
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
397
- -
Question 1 of 10
1. The Sahara Desert is an intimidating desert to live in, and that's enough to scare most people off. The Tuareg people, however, not only survive but thrive in the Sahara Desert. Which one of these countries does NOT have an indigenous Tuareg Population? Hint


Question 2 of 10
2. The San people thrive in the Kalahari Desert in Southern Africa. What trait, uncommon in African peoples, can you find in San people? Hint


Question 3 of 10
3. Australia is mostly covered by desert, and most Aborigines are just fine with that. Which one of these aboriginal groups, however, does NOT live in the desert? Hint


Question 4 of 10
4. Desert in Nevada? Not a problem for Native Americans. Which one of these tribes does NOT live in the Great Basin Desert in Nevada and Utah? Hint


Question 5 of 10
5. It might sound weird, but much of the polar regions of the globe are considered deserts, because they get less than 10 inches of rainfall a year. Qaanaaq, Greenland, is an example of a polar desert, iteslf getting less than 5 inches of rain per year. Which one of these ethnic groups will you find indigenously in Qaanaaq? Hint


Question 6 of 10
6. Barrow, Alaska, is another example of a city in a polar desert. The Inuit are the native people there. In which of these places will you NOT also find Inuit people natively? Hint


Question 7 of 10
7. Mongolia houses part of the Gobi Desert, one of the largest deserts in Asia. Which statement about the mighty Mongols is false? Hint


Question 8 of 10
8. The Native Americans totally dig the deserts you find in the Southwestern United States. Which Native American tribe from the Southwestern United States lent their language to the Allied cause in World War II? Hint


Question 9 of 10
9. The Arabs love living in the Arabian Desert. Which one of these countries is not in the Arabian Desert and does not have an Arab majority? Hint


Question 10 of 10
10. The Himba people are some of the few brave souls to inhabit the Namib Desert in Namibia and Angola. Which fact about the Himba people is true? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Sahara Desert is an intimidating desert to live in, and that's enough to scare most people off. The Tuareg people, however, not only survive but thrive in the Sahara Desert. Which one of these countries does NOT have an indigenous Tuareg Population?

Answer: Sudan

The Tuareg people are a nomadic people who mainly habit Mali and Niger. Smaller populations can be found in Algeria, Burkina Faso, Libya, Morocco, and Tunisia. They are closely related to Berber people, and their language is a member of the Berber language family.
2. The San people thrive in the Kalahari Desert in Southern Africa. What trait, uncommon in African peoples, can you find in San people?

Answer: Epicanthic Eye Fold

The Epicanthic Eye Fold is found most commonly in Asian Populations, and to a large extent in Native Americans. The San are one of the only African peoples to have this trait, however. It is a piece of skin covering a part of the eye. Often, eyes appear slanted in people who have that trait.
3. Australia is mostly covered by desert, and most Aborigines are just fine with that. Which one of these aboriginal groups, however, does NOT live in the desert?

Answer: Tiwi

The Tiwi People live on the Tiwi Islands, a group of islands off of the coast of the Northern Territory. Their language is a language isolate, unlike most of the Aboriginal Australian languages which are related to each other.
4. Desert in Nevada? Not a problem for Native Americans. Which one of these tribes does NOT live in the Great Basin Desert in Nevada and Utah?

Answer: Iroquois

The Iroquois are indigenous to Upstate New York. They are best known for drafting a constitution that influenced the writing of the United States Constitution. They were originally split into five groups, but a sixth group later joined their confederation.
5. It might sound weird, but much of the polar regions of the globe are considered deserts, because they get less than 10 inches of rainfall a year. Qaanaaq, Greenland, is an example of a polar desert, iteslf getting less than 5 inches of rain per year. Which one of these ethnic groups will you find indigenously in Qaanaaq?

Answer: Inuit

Qaanaaq is the northernmost city in Greenland. The tallest building in Greenland used to be located in Qaanaaq. Qaanaaq was founded when other towns in the area were evacuated by the United States during the Cold War.
6. Barrow, Alaska, is another example of a city in a polar desert. The Inuit are the native people there. In which of these places will you NOT also find Inuit people natively?

Answer: Iceland

Barrow, Alaska is the northernmost city in the United States. The Inuit live along a wide swath of the Arctic, from Alaska all the way to Greenland. They are believed to represent a separate wave of immigration to the Americas.
7. Mongolia houses part of the Gobi Desert, one of the largest deserts in Asia. Which statement about the mighty Mongols is false?

Answer: They are primarily Christian

Mongols are primarily Tibetan Buddhists. The mighty Mongol empire conquered almost the entirety of Asia except India. The primarily Mongol population center is the Chinese province of Inner Mongolia. Mongolian is a separate language, unlike some countries that speak a language from another country.
8. The Native Americans totally dig the deserts you find in the Southwestern United States. Which Native American tribe from the Southwestern United States lent their language to the Allied cause in World War II?

Answer: Navajo

The Navajo language was used in a code that the Japanese couldn't crack. The Navajo Code Talkers were kept secret for decades so that it could be used again in later wars. The Zuni speak a language similar to Japanese.
9. The Arabs love living in the Arabian Desert. Which one of these countries is not in the Arabian Desert and does not have an Arab majority?

Answer: Iran

Iran has its own deserts and has a majority Persian population. In ancient times the Persian empire conquered much of the Arab land and influenced their culture. Later, the Arabs influenced the Persians by spreading Islam.
10. The Himba people are some of the few brave souls to inhabit the Namib Desert in Namibia and Angola. Which fact about the Himba people is true?

Answer: Some of them live as hunter-gatherers

The Ovatwa, a subgroup of the Himba, still live as hunter-gatherers today, while most of the Himba are semi-nomadic. The Himba live in the western portion of Namibia and Angola, near the Atlantic Ocean. They speak Otjihimba, a Niger-Congo language. They are monotheistic, and worship a god called Mukuru.
Source: Author Oidioid32123

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #32:

There was one stipulation for Commission #32 in the Author's Lounge-- all the titles needed to be 'VERBing the NOUN'. If players could submit titles to fit that bill, they could be added in to this set of quizzes, released to the writers in March 2014.

  1. Chumming the Water Average
  2. Frightening the Horses Average
  3. Playing the Fool Average
  4. Living the Dream Tough
  5. Bewitching the Men Easier
  6. Questioning the Authorities Average
  7. Climbing the Walls Easier
  8. Toasting the Queen Average
  9. Slaying the Dragon Average
  10. Digging the Desert Average
  11. Losing the Race Against Time Average
  12. Wasting the Opportunity Easier

5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us