FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Slaying the Dragon
Quiz about Slaying the Dragon

Slaying the Dragon Trivia Quiz


Asian TV and movie actors that have perpetuated and also fought against Asian stereotypes. Quiz title from a 1988 documentary film about Asian actresses.

A multiple-choice quiz by wjames. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. TV & Movies Mixture
  8. »
  9. Something in Common

Author
wjames
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
366,599
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
287
- -
Question 1 of 10
1. Anna May Wong (1905-1961) was the prototype for this stereotypical role and phrase describing a strong, mysterious and domineering Asian woman. What is this phrase? Hint


Question 2 of 10
2. Which Chinese American female journalist, first names Constance Yuh-Wa, has had a long career with all of the major U.S. television news networks? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the fictional Asian detective with the Honolulu police, a role played mainly by non-Asian actors? Hint


Question 4 of 10
4. Which American TV show chronicled the travels of Kwai Chang Caine, a Chinese character played by three different-aged actors, none of whom were Asian? Hint


Question 5 of 10
5. Which Chinese actor, a Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE), is known for his acrobatic fighting style and for doing all of his own stunts? Hint


Question 6 of 10
6. Which Japanese-American actor starred in 1976s TV sitcom "Mr. T and Tina", the first American show centered on an Asian character? Hint


Question 7 of 10
7. Which Japanese-born actor typically uses only his first name, that shared by a type of fish, in his film and TV credits? Hint


Question 8 of 10
8. Which Canadian-born actress of Korean descent has won Golden Globe and Screen Actors Guild awards for her performance on a long-running ABC-TV medical drama? Hint


Question 9 of 10
9. Kentucky-born actor Charles Middleton played which villain in the Flash Gordon serials of the 1930s, a character portrayed with stereotypical Asian characteristics? Hint


Question 10 of 10
10. What is the relationship between martial artist Bruce Lee and Jason Scott Lee, who plays the lead in the movie "Dragon: The Bruce Lee Story"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 27 2024 : Nana2727: 8/10
Mar 12 2024 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Anna May Wong (1905-1961) was the prototype for this stereotypical role and phrase describing a strong, mysterious and domineering Asian woman. What is this phrase?

Answer: Dragon Lady

"Dragon Lady" first appeared as a character in the comic strip "Terry and the Pirates" in 1934. Anna May Wong was the first Chinese American film star, and played a number of "dragon lady" roles over her long career in film, stage, TV and radio.
2. Which Chinese American female journalist, first names Constance Yuh-Wa, has had a long career with all of the major U.S. television news networks?

Answer: Connie Chung

Connie Chung began her career in the early 1970s with CBS, then moved on to NBC and ABC. She next tried CNN with the show "Connie Chung Tonight", but never found success there. Her most recent show was MSNBC's "Weekends with Maury and Connie", which was cancelled in 2006.
3. What is the name of the fictional Asian detective with the Honolulu police, a role played mainly by non-Asian actors?

Answer: Charlie Chan

Charlie Chan appeared in movies as early as 1926, played then by Asian actors. Chan was a wise and capable hero, quite different than the prevailing "yellow peril" Asian characters of the period. The most famous actors to play the role were the Swedish actor Warner Oland and American Sidney Toler.
4. Which American TV show chronicled the travels of Kwai Chang Caine, a Chinese character played by three different-aged actors, none of whom were Asian?

Answer: Kung Fu

"Kung Fu" was popular TV show from 1972-1975. The adult Kwai Chang Caine was played by David Carradine. David's brother Keith played Kwai Chang as a teenager and young Radames Pera played him as a child.
5. Which Chinese actor, a Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE), is known for his acrobatic fighting style and for doing all of his own stunts?

Answer: Jackie Chan

Chan Kong-sang, stage name Jackie Chan, began as a child actor in the 1950s and through 2013 has appeared in over 150 films. Beginning in 2012, he did fewer stunts in his action films and has done more dramatic movies.
6. Which Japanese-American actor starred in 1976s TV sitcom "Mr. T and Tina", the first American show centered on an Asian character?

Answer: Pat Morita

Noriyuki "Pat" Morita starred as Taro Takahashi (Mr. T) in this short-lived series that lasted only five episodes. Mr. Morita had better luck with the character name Takahaski in the show "Happy Days", where he played the owner of Arnold's Drive-In, Matsuo "Arnold" Takahashi. He is probably best known as the iconic Mr. Miyagi in the "Karate Kid" movies.
7. Which Japanese-born actor typically uses only his first name, that shared by a type of fish, in his film and TV credits?

Answer: Mako Iwamatsu

Mako Iwamatsu was born in Kobe, Japan in 1933 and spent WW2 there, emigrating to the U.S. in 1949. In 1965, he and other Asian actors formed the East West Players theatre company to expand opportunities for Asian actors and actresses who were frustrated by the limited roles available to them in American entertainment.
8. Which Canadian-born actress of Korean descent has won Golden Globe and Screen Actors Guild awards for her performance on a long-running ABC-TV medical drama?

Answer: Sandra Oh

Sandra Oh has played Dr. Cristina Yang on ABC's "Grey's Anatomy" since the show began in 2005. Her family moved to Canada in the early 1960s, one of the few Asian families in the town of Nepean, a suburb of Ottawa, where Sandra was born in 1971.
9. Kentucky-born actor Charles Middleton played which villain in the Flash Gordon serials of the 1930s, a character portrayed with stereotypical Asian characteristics?

Answer: Ming the Merciless

Ming the Merciless appeared in the Flash Gordon comic strip in 1934 and has been resurrected in many serials, movies and TV shows through at least 2008. Although portrayed as an alien, Ming's facial features, dress and even his name were stereotypically Asian in his earlier incarnations.
10. What is the relationship between martial artist Bruce Lee and Jason Scott Lee, who plays the lead in the movie "Dragon: The Bruce Lee Story"?

Answer: No relationship

Jason's first leading role was as Bruce Lee, but there is no kinship relationship between them. Jason was interviewed for and "Dragon: The Bruce Lee Story" was featured in the 2006 documentary "The Slanted Screen", which explored the stereotypical representation of Asians in American media.
Source: Author wjames

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #32:

There was one stipulation for Commission #32 in the Author's Lounge-- all the titles needed to be 'VERBing the NOUN'. If players could submit titles to fit that bill, they could be added in to this set of quizzes, released to the writers in March 2014.

  1. Chumming the Water Average
  2. Frightening the Horses Average
  3. Playing the Fool Average
  4. Living the Dream Tough
  5. Bewitching the Men Easier
  6. Questioning the Authorities Average
  7. Climbing the Walls Easier
  8. Toasting the Queen Average
  9. Slaying the Dragon Average
  10. Digging the Desert Average
  11. Losing the Race Against Time Average
  12. Wasting the Opportunity Easier

4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us