Quiz about Drivers Ed California
Quiz about Drivers Ed California

Driver's Ed (California) Trivia Quiz


This quiz is based on the driving laws in California. I hope you have fun!

A multiple-choice quiz by Jessiesmiley. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Auto World
  8. »
  9. Road Rules

Author
Jessiesmiley
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,630
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
353
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When you see a road sign with two arrows, one going up and one going down, what does it mean? Hint

Added lane
Two way traffic
Land ends
Reverse turn

2. How old do you have to be to get your driver's license in California? Hint

15
16
17
18

3. You must give right of way when you hear which of the following noises? Hint

Fire truck siren
Ambulance siren
Any of these
Police siren

4. Which one of these does NOT have the right of way on most roads? Hint

Pedestrians
They all do
Motorcycles
Bicycles

5. True or false? It is permissible to drive up to the normal speed limit while it is snowing.

True
False

6. What is the normal speed limit in a California school zone, while kids are out playing? Hint

50mph
30 mph
10mph
25 mph

7. Which one of these should you NOT do when driving? Hint

Wear a headset over both your ears
Leave your headlights on 30 minutes before sunrise
Drive as far to the right as reasonably possible
Dim your lights to low beams within 500 feet of a vehicle

8. How old must you be to be in California's Mature Driver program? Hint

16
25
14
55

9. Which one of these could cause you to lose your driver's license? Hint

Repeated failure to stop when required
Repeated breaking of speed laws
They all can
Hit and run driving

10. Which of the following circumstances is most likely to lead to a traffic accident? Hint

All vehicles are traveling the same speed
One vehicle is traveling faster or slower than the flow of traffic
One lane of traffic is traveling faster than the other lanes
All of these can


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When you see a road sign with two arrows, one going up and one going down, what does it mean?

Answer: Two way traffic

An "added lane" sign has two arrows going the same way, but one is curved, and they are separated by a dotted line. A "lane ends" sign has two lines, one is curved a little, and has dotted lines to the right of it. The "reverse turn" sign has a curved arrow.
2. How old do you have to be to get your driver's license in California?

Answer: 16

You have to be at least 16 to get your license. You can get your permit when you're 15.
3. You must give right of way when you hear which of the following noises?

Answer: Any of these

You must allow the emergency vehicles to get through. This law applies to all US states, not just California.
4. Which one of these does NOT have the right of way on most roads?

Answer: They all do

You have to give all of them the right of way. Never assume other drivers will give you the right of way.
5. True or false? It is permissible to drive up to the normal speed limit while it is snowing.

Answer: False

If there is heavy traffic, or it is snowing, you have to reduce your speed. However, if you drive too slow until the point that you are blocking traffic, you will be given a ticket.
6. What is the normal speed limit in a California school zone, while kids are out playing?

Answer: 25 mph

Within 500 feet of a school, the speed limit is 25mph, unless there is another speed posted.
7. Which one of these should you NOT do when driving?

Answer: Wear a headset over both your ears

Wearing a headset is something you MUST NOT DO. If there were sirens, you wouldn't be able to hear them. The other three are things that you must do.
8. How old must you be to be in California's Mature Driver program?

Answer: 55

The Mature Driver program is an eight-hour course approved by the DMV. It covers a variety of topics of special interests.
9. Which one of these could cause you to lose your driver's license?

Answer: They all can

A judge may suspend a person's license if they do any of these. You might get away with a single speeding infraction or failure to stop, but repeat offences will be more severely penalised.
10. Which of the following circumstances is most likely to lead to a traffic accident?

Answer: One vehicle is traveling faster or slower than the flow of traffic

One vehicle is traveling faster or slower than the flow of traffic is the most accurate answer. The other two aren't necessarily dangerous.
Source: Author Jessiesmiley

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us