Quiz about Milestones in UK Road Safety
Quiz about Milestones in UK Road Safety

Milestones in UK Road Safety Trivia Quiz


As British roads have got busier, legislation has been passed to try and regulate driver behaviour and promote safety. This quiz is about some of those laws, and their effects.

A multiple-choice quiz by talbotbruno. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Auto World
  8. »
  9. Road Rules

Author
talbotbruno
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
272,199
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
666
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Locomotive Act 1865 was otherwise known by what name? Hint

The White Flag Act
The Green Flag Act
The Chequered Flag Act
The Red Flag Act

2. What was the maximum speed allowed for self-propelled motor vehicles under the terms of the Locomotive Act 1865? Hint

4 mph everywhere.
4 mph in the countryside and 2mph in the towns.
6 mph in the countryside and 4mph in towns
There was no speed limit set

3. In 1896, with the passing of the Locomotives on Highways Act, a new class of "light vehicles" was created. What was the maximum unladen weight of these supposedly light vehicles? Hint

Up to 3 tons
Up to 2 tons
Less than a ton
Up to 5 tons

4. To celebrate the introduction of the "Locomotives on Highways Act 1896" (also known as the "Emancipation Act"), Henry J Lawson instituted which annual event? Hint

Hastings Chess Tournament
The World Marbles Championships
Monte Carlo Rally
London to Brighton Rally

5. Which of the following was NOT introduced by the 1903 Motor Car Act? Hint

Driving Licences
Car Insurance
Compulsory Vehicle Registration
An increased maximum speed limit of 20 mph

6. In which year was the Highway Code first introduced? Hint

1934
1928
1931
1937

7. What were Belisha Beacons? Hint

Studs that contain retro-reflectors to aid nighttime driving
An early warning system left over from the Napoleonic Wars
Flashing orange globes
Road cones

8. What kind of animal was Tufty Fluffytail? Hint

Rhino
Raccoon
Red Squirrel
Rabbit

9. With the development of faster and faster cars, the newly built motorways encouraged some drivers to go at lunatic speeds. In which year was the current 70mph national speed limit passed by Parliament? Hint

1968
1965
1962
1971

10. In 1972, it was made compulsory for all motorcyclists in the UK to wear what? Hint

Goggles
Dentures
Leathers
Helmets

11. The appearance of what tells pedestrians it is safe to cross the road at a Pelican crossing? Hint

Little green man
Policeman
Pelican
Nun

12. Under the Green Cross code, what were you meant do once you had thought carefully and found somewhere safe to cross the road? Hint

Look
Jaywalk
Listen
Stop!

13. Lieutenant Commander "Bill" Boaks was an eccentric gentlemen who stood for Parliamentary election many times. He often stood as the "Air, Road, Public Safety, White Resident" candidate. He died in 1986. How did he die? Hint

He was beaten to death by an irate voter.
He drove into the back of a lorry.
He died of old age
He died of complications arising from a head injury

14. In an effort to discourage illegal parking, the UK traffic authorities introduced wheel clamps to be fitted to offending vehicles. What do Americans call these devices? Hint

Denver Boots
San Francisco Giants
New York Posts
Cleveland clamps

15. As a result of the safety measures introduced over the years, and advances in technology to do with car manufacture (ABS brakes, crumple zones, etc), UK road deaths have come down substantially. How many died on Britain's roads in 2004 Hint

6759
5546
5875
3221


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Locomotive Act 1865 was otherwise known by what name?

Answer: The Red Flag Act

Under the Act, it was stipulated that someone carrying a red flag would have to walk 60 yards (55 meters) ahead of any self propelled motor vehicle, and warn horse-drawn traffic of the approaching menace.
2. What was the maximum speed allowed for self-propelled motor vehicles under the terms of the Locomotive Act 1865?

Answer: 4 mph in the countryside and 2mph in the towns.

The flag carrier had to enforce a walking pace. Drivers were not encouraged to run over their flagmen.

Despite the lethargic progress, statistics show over 1500 fatalities in RTA's by 1875.
3. In 1896, with the passing of the Locomotives on Highways Act, a new class of "light vehicles" was created. What was the maximum unladen weight of these supposedly light vehicles?

Answer: Up to 3 tons

Also known as The Emancipation Act, it removed the need for the lighter vehicles to have a minimum crew of 3 (driver/stoker/flagman) and allowed them to race along at 14 mph. The relaxation of the 3 crew rule eased the way for the rapid growth of the British car industry.
4. To celebrate the introduction of the "Locomotives on Highways Act 1896" (also known as the "Emancipation Act"), Henry J Lawson instituted which annual event?

Answer: London to Brighton Rally

The Royal Automobile Club's annual London to Brighton Veteran Car Run is the world's longest-running motoring event. As it is a 60 mile run from Hyde Park in central London to the seafront on the Sussex resort of Brighton, many of the elderly vehicles (and some of the occupants) find it all too much.
5. Which of the following was NOT introduced by the 1903 Motor Car Act?

Answer: Car Insurance

Local Authorities could reduce the maximum speed limit to 10 mph in areas that they thought too dangerous.

Car Insurance was made compulsory in 1930.
6. In which year was the Highway Code first introduced?

Answer: 1931

The Road Traffic Act of 1930 had required the Minister of Transport to prepare
a code of directions for the guidance of road users. It was published the following year.
7. What were Belisha Beacons?

Answer: Flashing orange globes

Placed on top of poles on each side of the road, they marked pedestrian crossings, and helped drivers kill fewer people. They were named after Leslie Hore Belisha (later 1st Baron Hore-Belisha), Minister of Transport 1934-37, who also introduced the compulsory driving test.

The early warning system against the Napoleonic threat was a chain of Martello Towers around the coast.

The studs were called Catseyes, but didnt involve any animal cruelty. These were invented and manufactured in Yorkshire by Percy Shaw.
8. What kind of animal was Tufty Fluffytail?

Answer: Red Squirrel

Tufty was created by Elsie Mills MBE, and was used in a series of public information films aimed at children, so that they would cross the road safely.
People of a certain age may remember being in the Tufty Club, which started in 1961. I probably have a badge somewhere!

The essence of such messages seemed to be "When you want to go to the ice cream van, always take mummy with you".
9. With the development of faster and faster cars, the newly built motorways encouraged some drivers to go at lunatic speeds. In which year was the current 70mph national speed limit passed by Parliament?

Answer: 1965

This measure was piloted through Parliament by Minister of Transport Thomas Fraser M.P. He was immediately replaced by Barbara Castle who introduced the breathalyser in 1967.
10. In 1972, it was made compulsory for all motorcyclists in the UK to wear what?

Answer: Helmets

Successive Goverments throughout the 1970s attempted to make the wearing of seat belts in cars compulsory, but this wasn't passed until 1983.

www.rospa.com/history/beltingup.htm
11. The appearance of what tells pedestrians it is safe to cross the road at a Pelican crossing?

Answer: Little green man

The official name is Pelicon crossing (short for PEdestrian LIght CONtrolled crossing).
12. Under the Green Cross code, what were you meant do once you had thought carefully and found somewhere safe to cross the road?

Answer: Stop!

The Green Cross code was drawn up by ROSPA (Royal Society for the Prevention of Accidents) and is promoted by the Department of the Environment, in continued efforts to reduce pedestrian deaths and injuries.
13. Lieutenant Commander "Bill" Boaks was an eccentric gentlemen who stood for Parliamentary election many times. He often stood as the "Air, Road, Public Safety, White Resident" candidate. He died in 1986. How did he die?

Answer: He died of complications arising from a head injury

This was sustained in a Road Traffic Accident while getting off a bus in 1984.
14. In an effort to discourage illegal parking, the UK traffic authorities introduced wheel clamps to be fitted to offending vehicles. What do Americans call these devices?

Answer: Denver Boots

The Denver boot was invented and patented in 1953 by Frank Marugg. Marugg was an inventor and a violinist with the Denver Symphony Orchestra.
15. As a result of the safety measures introduced over the years, and advances in technology to do with car manufacture (ABS brakes, crumple zones, etc), UK road deaths have come down substantially. How many died on Britain's roads in 2004

Answer: 3221

This figure was the lowest since accurate records began to be kept in 1926.
Source: Author talbotbruno

This quiz was reviewed by FunTrivia editor TabbyTom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us