Quiz about German 101
Quiz about German 101

German 101 Trivia Quiz


Fun questions about German. You don't have to know too much German, guessing is pretty easy.

A multiple-choice quiz by maggie99. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. German

Author
maggie99
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
797
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
8948
Last 3 plays: Guest 199 (10/10), Guest 46 (10/10), Guest 72 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The German word 'Traum' sounds a lot like the English word, which is: Hint

earthquake
storm
dream
mother-in-law

2. The nominative definite articles are: Hint

den, die, das
des, der, des
dem, der, dem
der, die, das

3. What does 'Schadenfreude' mean? Hint

the inevitable rash one develops after wearing low-grade lederhosen
denial of Sigmund Freud's theories
taking pleasure in others' pain
the sore throat associated with German pronunciation

4. An umlaut (the two dots over an a, o, or u) can also be formed by placing what after an a, o, or u? Hint

y
any letter
w
e

5. Which pair of words contains an incorrect translation? Hint

Wurst-worst
Haus-house
Bier-beer
Buch-book

6. 'Gesundheit' means: Hint

health
demons away
drunk
you're disgusting

7. Which is not a traditional German food? Hint

Spätzle
Dachshund
Bratwurst
Sauerkraut

8. Which is not a German city? Hint

Tübingen
Liechtenstein
München
Berlin

9. Which expression does NOT mean 'crazy'? Hint

einen Vogel haben
einen Dachschaden haben
guten Geschmack haben
verrueckt

10. In which country is German not the most common language? Hint

Austria
Hungary
Switzerland
Liechtenstein


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The German word 'Traum' sounds a lot like the English word, which is:

Answer: dream

2. The nominative definite articles are:

Answer: der, die, das

And that's just singular. German has 16 ways of saying 'the'!
3. What does 'Schadenfreude' mean?

Answer: taking pleasure in others' pain

4. An umlaut (the two dots over an a, o, or u) can also be formed by placing what after an a, o, or u?

Answer: e

5. Which pair of words contains an incorrect translation?

Answer: Wurst-worst

6. 'Gesundheit' means:

Answer: health

'Gesundheit!' is also used in the sense of 'Bless you!' for example when someone sneezes.
7. Which is not a traditional German food?

Answer: Dachshund

8. Which is not a German city?

Answer: Liechtenstein

9. Which expression does NOT mean 'crazy'?

Answer: guten Geschmack haben

guten Geschmack haben means 'to have good taste.' einen Dachschaden haben: to have roof damage (in the head, in other words). verrueckt: crazy. ein Vogel haben: to have a bird (in one's head).
10. In which country is German not the most common language?

Answer: Hungary

Source: Author maggie99

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 199: 10/10
Jan 24 2023 : Guest 46: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 72: 7/10
Jan 22 2023 : Guest 67: 5/10
Jan 21 2023 : Guest 73: 4/10
Jan 17 2023 : Guest 162: 8/10
Jan 12 2023 : Guest 96: 6/10
Jan 11 2023 : ren33: 9/10
Jan 07 2023 : Guest 89: 10/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us