Quiz about German Place Names
Quiz about German Place Names

German Place Names Trivia Quiz


I'm returning to Germany for the first time since I was a student in 1969. Do you recognize the names of the places I want to see?

A multiple-choice quiz by shvdotr. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. German

Author
shvdotr
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
327,339
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1895
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 198 (9/10), Guest 174 (10/10), Guest 140 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. We're spending three weeks traveling through Germany. What do the Germans call their country? Hint

Alemania
Deutschland
Germania
Österreich

2. I'm planning to spend four days in München. What do we Americans call this Olympic city famous for its beer festival? Hint

Munich
Mainz
Mannheim
Munster

3. About a third of my trip will be spent in Bayern, famous for Berge and Brauereien (mountains and breweries). What is the American name for this place? Hint

Bohemia
Berlin
Bavaria
Bayreuth

4. I'm planning on spending two nights in Köln. What do Americans call this city? Hint

Koblenz
Colmar
Caen
Cologne

5. Lake Constance, in Germany's south, draws many tourists. What is the German name for this lake? Hint

der Genfersee
die Ostsee
der Bodensee
der Schwarzwald

6. Germany is bounded by two seas to its north. The one to the west is the North Sea (die Nordsee). But what do Germans call the one to the east (the Baltic Sea)? Hint

der Walchsee
Steinhuder Meer
die Westsee
die Ostsee

7. Of course, everyone wants to visit "den Schwarzwald." What is this place famed for cuckoo clocks called in English? Hint

The Black Forest
The Alps
The Black Sea
The Romantic Road

8. We plan to stop for sights in Augsburg, Rothenburg, Regensburg, and Würzburg. What is the most common meaning of "Burg" in German? Hint

Castle
River crossing
Mountain
Bridge

9. Before returning home, I will travel outside Germany's borders for a special visit to Wien, for some of the best concerts in Europe. Where will I be for this musical interlude? Hint

Vienna
Weimar
Venice
Wiesbaden

10. After our visit is over, we'll return to the US of A. What is the German name for our American homeland? Hint

die Vereinigten Staaten
die Sowjetunion
die Bundesrepublik Amerika
los Estados Unidos


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We're spending three weeks traveling through Germany. What do the Germans call their country?

Answer: Deutschland

Österreich is the German name for Austria. I believe Aleman is Spanish for Germany, and Germania is to be found in the film "Gladiator," being the Latin name for Germany. The German word for German is Deutsch, of course.
2. I'm planning to spend four days in München. What do we Americans call this Olympic city famous for its beer festival?

Answer: Munich

Munich also boasts my favorite art museum, the "alte Pinakotek". It is also a great base for all kinds of great excursions, such as into the Alps, to Lake Constance, and to "Mad" King Ludwig's famous castles.
3. About a third of my trip will be spent in Bayern, famous for Berge and Brauereien (mountains and breweries). What is the American name for this place?

Answer: Bavaria

My nights in Bavaria will include stays in Nürnberg (Nuremberg), Munich, Würzburg, and Rothenburg ob der Tauber. The term Bavaria comes from the name of a Germanic tribe, the Baiuoarii, who set up a duchy in the area in the 6th century A.D. BMW is the famous auto manufacturer, Bayerische Motoren Werke, or Bavarian Motor Works, headquartered in Munich.
4. I'm planning on spending two nights in Köln. What do Americans call this city?

Answer: Cologne

Köln is famous for its cathedral, perfume, and Karneval (Mardi Gras in the States). Germans refer to the scent "cologne" as kölnisch Wasser.
5. Lake Constance, in Germany's south, draws many tourists. What is the German name for this lake?

Answer: der Bodensee

"Boden" means floor, or ground, so it appears to be an appropriate name for Lake Constance, which is located at the "foot of the Alps," or, looking at a map, as the floor of the German state.
6. Germany is bounded by two seas to its north. The one to the west is the North Sea (die Nordsee). But what do Germans call the one to the east (the Baltic Sea)?

Answer: die Ostsee

German cities on the Baltic include Kiel, Lübeck, and Rostock. A canal between Kiel and Brunsbüttel connects the North Sea with the Baltic Sea, making a shortcut saving a trip around the Jutland peninsula of Denmark. The name of the canal is the Nord-Ostsee-Kanal, which in English we simply call the Kiel Canal.
7. Of course, everyone wants to visit "den Schwarzwald." What is this place famed for cuckoo clocks called in English?

Answer: The Black Forest

Similar to the Black Hills of the USA's South Dakota, the name comes from the dark appearance of the forest. "Der Schwarzwald" is also famous for music boxes.
8. We plan to stop for sights in Augsburg, Rothenburg, Regensburg, and Würzburg. What is the most common meaning of "Burg" in German?

Answer: Castle

"Burg" originally refers to a castle, fort, or fortress. In the USA, Pittsburgh was once called Fort Pitt. In German, the Burg may have originally been a king's castle or one of a lower noble, or even just a fortified town, as many German cities were in the Middle Ages. Berg, as in Nürnberg, is mountain, Furt, as in Frankfurt is ford (river crossing), and Brück, as in Osnabrück or Saarbrücken, is bridge.
9. Before returning home, I will travel outside Germany's borders for a special visit to Wien, for some of the best concerts in Europe. Where will I be for this musical interlude?

Answer: Vienna

Vienna is in Austria, while Venice is in Italy. Weimar and Wiesbaden are both in Germany. Vienna has great free outdoor concerts in its many parks every night all summer long in addition to those in concert halls.
10. After our visit is over, we'll return to the US of A. What is the German name for our American homeland?

Answer: die Vereinigten Staaten

The "unum" in "e pluribus unum" and the "ein" in VerEINigte Staaten" both mean "one." "Verein" is a grouping of several elements, forming one thing, like a club or federation. The "staaten" is the plural for "Staat," or "state." One should not confuse "Staat" for state, with "Stadt" for city.
Source: Author shvdotr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 198: 9/10
Jan 21 2023 : Guest 174: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 140: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 86: 9/10
Jan 17 2023 : Guest 91: 10/10
Jan 14 2023 : stephedm: 6/10
Dec 28 2022 : Guest 51: 6/10
Dec 28 2022 : TERRYROYHURST: 6/10
Dec 26 2022 : Guest 71: 3/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Thirteen Easy Pieces:

A baker's dozen of my easier quizzes.

  1. Easy as Pie TV Lines Very Easy
  2. Discworld Titles Average
  3. Memorable Minor Characters Easier
  4. An Atheist In the Foxhole Easier
  5. Language Families Match Very Easy
  6. Foreign Language Lyrics Easier
  7. This Magic Moment Easier
  8. More Bald Folks Easier
  9. Famous Partnerships Very Easy
  10. Great Unifiers Very Easy
  11. War Years Entertainment Easier
  12. German Place Names Easier

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us