FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Icelandic days of the week
Quiz about Icelandic days of the week

Icelandic days of the week Trivia Quiz


The days of the week in Icelandic.

A multiple-choice quiz by Sean111290. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
Sean111290
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,649
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
259
- -
Question 1 of 10
1. How would you say "day" in Icelandic? Hint


Question 2 of 10
2. "Miđvikudagur" is this day in Icelandic. Hint


Question 3 of 10
3. The day "Fimmtudagur" is this day in Icelandic. Hint


Question 4 of 10
4. Saturday would translate to this in Icelandic. Hint


Question 5 of 10
5. "Föstudagur" is this day in Icelandic. Hint


Question 6 of 10
6. "Sunnudagur" is this day in Icelandic. Hint


Question 7 of 10
7. What would Tuesday in Icelandic be? Hint


Question 8 of 10
8. "Mánudagur" means this in Icelandic. Hint


Question 9 of 10
9. "Ţórsdagur" is the archaic form of this day in Icelandic. Hint


Question 10 of 10
10. "Helgi" means this in Icelandic. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How would you say "day" in Icelandic?

Answer: dagur.

"Vika" means week, "Mánuđur" means month, and "ár" means year.
2. "Miđvikudagur" is this day in Icelandic.

Answer: Wednesday.

"Miđvikudagur" is made up of the words "Miđ" meaning middle, "Viku" meaning week and "Dagur" meaning day. The middle day of the week.
3. The day "Fimmtudagur" is this day in Icelandic.

Answer: Thursday.

"Fimmtudagur" simply means "fifth day" in Icelandic.
4. Saturday would translate to this in Icelandic.

Answer: Laugardagur.

"Laugardagur" is from the words "Laug" meaning bath/pool and "Dagur" meaning day.
5. "Föstudagur" is this day in Icelandic.

Answer: Friday.

Saturday is "Laugardagur", Monday is "Mánudagur" and Wednesday is "Miđvikudagur".
6. "Sunnudagur" is this day in Icelandic.

Answer: Sunday.

"Sunnudagur" is from the words "sunnu" the genitive of "sunna" meaning sun and "Dagur" meaning day.
7. What would Tuesday in Icelandic be?

Answer: Ţriđjudagur.

"Fimmtudagur" means Thursday, "Ţórsdagur" is an archaic form of Thursday in Icelandic, and "Mánudagur" means Monday.
8. "Mánudagur" means this in Icelandic.

Answer: Monday.

"Mánudagur" comes from "Máni" meaning moon in Icelandic and "Dagur" meaning day.
9. "Ţórsdagur" is the archaic form of this day in Icelandic.

Answer: Thursday.

This word was replaced during Iceland's shift to Christianity for "Fimmtudagur" which means fifth day.
10. "Helgi" means this in Icelandic.

Answer: Weekend.

"á morgun" means tomorrow, "í dag" means today, and "í gćr" means yesterday.
Source: Author Sean111290

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us