FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Talking Romanian
Quiz about Talking Romanian

Talking Romanian Trivia Quiz


This short quiz hopes to teach you how to ask directions and to tell time in Romanian. Where you see capital 'T' and 'S' it represents the Romanian letters sounding as 'ts' and 'sh' respectively. (Except when at the start of a phrase.)

A multiple-choice quiz by Esther74. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
Esther74
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
298,173
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
392
Question 1 of 10
1. It happened again. You weren't able to distinguish the street names very well, while driving around. And with the one-way streets in the neighbourhood, you drifted further away from where you are sure the hotel you are looking for is situated. For once you actually listen to your wife and stop to ask for directions at a nearby shop. You want to ask: "Excuse me, do you know where The Red Lion Hotel is?" Hint


Question 2 of 10
2. The shop owner has no problem understanding your question. Your pronunciation is perfect. And she is very happy to give you directions to the hotel.
She tells you: "Desigur! e foarte aproape. (Sure, it's very near).
"O luaTi pe prima strada la stînga si Hotelul sa afla dupa primul bloc."
What does this mean?
Hint


Question 3 of 10
3. When you want to thank somebody for giving you directions, you say "MulTumesc, foarte mult", which means 'thank you very much'.


Question 4 of 10
4. The next day you wish to ask somebody on the street to give you directions to the Cathedral. The person talks quite fast and you miss some words in the phrases. Can you choose the 3 appropriate and correctly spelled missing words? " E ________ aproape. O ______ pe prima ________ la dreapta. Catedrala este la intersecTia Bulevardului Unirii cu strada Frunzei. ' Hint


Question 5 of 10
5. When you want to ask someone what time it is, what do you ask? Hint


Question 6 of 10
6. "Este ora patru", the man you're asking answers you. This means it's four o'clock.


Question 7 of 10
7. In Romanian, a quarter past seven = ora Sapte Si un sfert. A quarter to ten = ora zece fără un sfert. What is ten past four? Hint


Question 8 of 10
8. Half past three is 'ora doua jumate"


Question 9 of 10
9. You want to enter a souvenir shop, but they are about to close for a lunch break. They tell you to come back later. What is "later" in Romanian? Hint


Question 10 of 10
10. The last question of this quiz. If you have answered all, or most of these questions correctly, you will be able to say 'vorbesc RomâneSte'. (I speak Romanian). So, here is the last question: To ask 'At what hour do i need to be at the hotel?", one would ask: 'La ce _____ trebuie sa fiu la ______?
Fill in the blanks. (choose the three correctly spelled and appropriate answers)
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It happened again. You weren't able to distinguish the street names very well, while driving around. And with the one-way streets in the neighbourhood, you drifted further away from where you are sure the hotel you are looking for is situated. For once you actually listen to your wife and stop to ask for directions at a nearby shop. You want to ask: "Excuse me, do you know where The Red Lion Hotel is?"

Answer: ScuzaTi-mă, stiTi unde este Hotel Leul RoSu?

ScuzaTi-mă = Excuse me
StiTi = you know / do you know? ("you" being plural)
Unde este = where is
Leul RoSu = The Red Lion
Mielul = The lamb
Câinele = The dog
Pisica = The cat
RoSu = "RED" to use with masculine words
RoSie = "RED" to use with feminine words

pronunciation: Scoo-ZAH-tsy-muh, SHTEETS OONde YESte HoTEL LAYool ROHshoo?
Make sure you pronounce ROHshoo as short as the 'o' in the word 'morning', and not as a full English 'owe'.
(capital letters show where to stress)
2. The shop owner has no problem understanding your question. Your pronunciation is perfect. And she is very happy to give you directions to the hotel. She tells you: "Desigur! e foarte aproape. (Sure, it's very near). "O luaTi pe prima strada la stînga si Hotelul sa afla dupa primul bloc." What does this mean?

Answer: Take the first street to the left and the Hotel lies after the first block of flats.

O luaTi (luaTi-o) = literally: You take or as a command 'take'.
pe prima strada la stînga = (on) the first street to the left
si = and
hotelul = the hotel
sa afla = is situated (is present)
dupa primul bloc = after the first block of flats
Prima = 'FIRST' to use with feminine words
Primul = 'FIRST' to use with masculine words

Pronunciation: DeSEEgoor! Ye FWAR-tuh a-PRWAH-puh. Oh loowATS pe PRIma STRAda la STUNgah, she hoTELool sah AFla DOOpuh PRImool block.
(capital letters show where to stress)
3. When you want to thank somebody for giving you directions, you say "MulTumesc, foarte mult", which means 'thank you very much'.

Answer: True

MulTumesc = when thanking on behalf of yourself only.
MulTumim = when thanking on behalf of you and another or more persons

pronunciation: MooltsooMESC / mooltsooMEEM FWAR-tuh moolt
(capital letters show where to stress)
4. The next day you wish to ask somebody on the street to give you directions to the Cathedral. The person talks quite fast and you miss some words in the phrases. Can you choose the 3 appropriate and correctly spelled missing words? " E ________ aproape. O ______ pe prima ________ la dreapta. Catedrala este la intersecTia Bulevardului Unirii cu strada Frunzei. '

Answer: foarte/luaTi/strada

The correct full Romanian directions were: E foarte aproape. O luaTi pe prima strada la dreapta. Catedrala este la intersecTia Bulevardului Unirii cu strada Frunzei.

The meaning of the Romanian phrase: It's very near. Take the first street on the right. The cathedral is at the intersection of Bulevardul Unirii (Unity Boulevard) and Strada Frunzei (Leaves Street).

Pronunciation of the phrase: Ye FWAR-tuh a-PRWAH-puh. Oh loowATS pe PRIma STRAda la DRAPtuh. CaateDRAAluh YESte la een-ter-SEC-tseeyah Booluh-VAR-doolooy oo-NEE-ree coo STRAda FROONzay.
(capital letters show where to stress)
5. When you want to ask someone what time it is, what do you ask?

Answer: Cât e ceasul?

Cât e ceasul = literally 'what is the hour?"
Ceasul can also mean 'the clock' or 'the watch'.
Cât timp aveTi = How much time have you got
De cât timp fumaTi = For how long have you been smoking
Cât zahar doriTi = How much sugar do you want

pronunciation of "Cât e ceasul?": koot aye CHAH-sool?
(capital letters show where to stress)
first word actually lies somewhere between the pronunciation of cut and koot.
I went for phonetic sound 'koot" as this would would be easier to connect with the word Cât in the Romanian mind than the phonetic sound of "cut".
6. "Este ora patru", the man you're asking answers you. This means it's four o'clock.

Answer: TRUE

Este ora patru = It's four o'clock.
este = it is
oră = hour
ora = the hour
patru = four

one o'clock = ora unu
two o'clock = ora doua
three o'clock = ora trei

Pronunciation of Este ora patru = YESte O-ra PA-troo
(capital letters show where to stress)
7. In Romanian, a quarter past seven = ora Sapte Si un sfert. A quarter to ten = ora zece fără un sfert. What is ten past four?

Answer: ora patru Ĺzi zece

ora Sapte Si zece = ten past seven
ora patru fără zece = ten to four
ora Sapte fără zece = ten to seven

Pronunciation of "Ora patru Si zece": O-ra PA-troo she ZEH-cheh
(capital letters show where to stress)
8. Half past three is 'ora doua jumate"

Answer: False

ora doua jumate = half past two
ora trei jumate = half past three

One can also say "ora trei Si jumătate" or 'ora trei Si jumate'.
jumătate / jumate = half

Pronunciation of half past three / ora trei jumate = O-ra tray zyoo-MAH-tuh
(capital letters show where to stress)
9. You want to enter a souvenir shop, but they are about to close for a lunch break. They tell you to come back later. What is "later" in Romanian?

Answer: mai tîrziu

tîrziu = late
devreme = early
mai = more

pronunciation for mai tîrziu = my tir-ZEE-oo
(capital letters show where to stress)

pronunciation for mai devreme (earlier) = my deh-VREH-meh
10. The last question of this quiz. If you have answered all, or most of these questions correctly, you will be able to say 'vorbesc RomâneSte'. (I speak Romanian). So, here is the last question: To ask 'At what hour do i need to be at the hotel?", one would ask: 'La ce _____ trebuie sa fiu la ______? Fill in the blanks. (choose the three correctly spelled and appropriate answers)

Answer: oră/hotel

The correct full phrase is "La ce oră trebuie sa fiu la hotel?"
La ce oră = at what hour
trebuie sa fiu = i must be
la hotel = at the hotel

Pronunciation of the Romanian phrase: La cheh O-ruh TREH-boo-yeh suh FEEoow la hoTEL? (capital letters show where to stress)
Source: Author Esther74

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us