FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about More Beginners Esperanto
Quiz about More Beginners Esperanto

More Beginner's Esperanto Trivia Quiz


More beginner Esperanto vocabulary and grammar exercises. You don't need to know the language to answer the questions, and hey! You just might learn something!

A multiple-choice quiz by oofahlandian. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Esperanto

Author
oofahlandian
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
230,816
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
577
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Bona" is the Esperanto adjective meaning "good". To make a word denoting the direct opposite of its root meaning, the prefix "MAL--" is used. What does "malbona" mean in English? Hint

bad
not bad
so-so
friendly

2. "Malsana" means "the direct opposite of 'sana'". "Sana" means "healthy". The suffix "--UL--" indicates a person represented by the condition expressed by the word. What is a "malsanulo"? Hint

a healthy person
a sick person
a bad person
None of these

3. The suffix "--EJ--" is very useful. It denotes a place for what is described in the root word. The verb "lerni" means "to learn". Just what is a "lernejo" (lehr-NAY-o)? Hint

a place
a school
a learner
learning

4. "EK--" is a neat prefix that denotes an instance of doing something or the beginning of the action, narrowing the action down to a single moment in time. For example, "Brili" means "to shine" while "ekbrili" means "to flash". "Stari" means "to stand" while "ekstari" means "to stand up". What does "eksidi" mean? Hint

to sit
to shout
to bring
to sit down

5. "GE--" is a convenient prefix meaning "both genders". Patro is "father". "Patrino" is "mother". Just what are "Gepatroj" ("--OJ" being the ending for plural nouns)? Hint

Nephews
Children
Parents
Grandparents

6. You'll have to think on this one. Sidi means "to sit", "mi" is "I". What does "Mi sidas" mean? Hint

I sit
All of these
I am sitting
I do sit

7. Present tense verbs end in "--AS". "--EJ--" is a suffix meaning "place". "Vendi" is a verb meaning "to sell". Which of the following means "I go to the store"? Hint

Mi vendas kun la filo.
Vi iris al la vendejo.
Mi iras al la vendejo.
Vi estas kruela monstro.

8. Prefixes and suffixes can also be words all by themselves! "Lernilo" is "a tool for learning". What does "ilo" mean? Hint

a tool or instrument
a lesson
a teacher
a hammer

9. "MAL--" is a prefix meaning "the direct opposite of" the root word. The suffix "--UL--" denotes a person having the characteristics of the root word. "--EJ--" is a suffix that denotes a place. Colloquially, one might refer to a "malbonulejo". What might this be in context? Hint

a prison
All of these
a place for bad people
a brothel

10. "Granda" is the Esperanto word for "big". The suffix "--EG--" increases the meaning of the word it modifies. What does "grandega" mean? Hint

Huge
Tiny
Small
All of these


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Bona" is the Esperanto adjective meaning "good". To make a word denoting the direct opposite of its root meaning, the prefix "MAL--" is used. What does "malbona" mean in English?

Answer: bad

The direct opposite of "good" is "bad", and based on the information provided, the direct opposite of "bona" is "malbona", meaning "bad".
2. "Malsana" means "the direct opposite of 'sana'". "Sana" means "healthy". The suffix "--UL--" indicates a person represented by the condition expressed by the word. What is a "malsanulo"?

Answer: a sick person

"MAL--" (opposite) + "SAN--" (healthy) + "--UL--" (person) + "--O" (noun) means "a sick person".
3. The suffix "--EJ--" is very useful. It denotes a place for what is described in the root word. The verb "lerni" means "to learn". Just what is a "lernejo" (lehr-NAY-o)?

Answer: a school

"LERN--" (learn) + "--EJ--" (place) + "--O" (noun ending) = "a place to learn" or more colloquially, "a school".
4. "EK--" is a neat prefix that denotes an instance of doing something or the beginning of the action, narrowing the action down to a single moment in time. For example, "Brili" means "to shine" while "ekbrili" means "to flash". "Stari" means "to stand" while "ekstari" means "to stand up". What does "eksidi" mean?

Answer: to sit down

"EK--" (instantaneous action) + "SID--" (sit) + "--I" (verb ending) = "to sit down" (i.e. the actual instant of sitting).
5. "GE--" is a convenient prefix meaning "both genders". Patro is "father". "Patrino" is "mother". Just what are "Gepatroj" ("--OJ" being the ending for plural nouns)?

Answer: Parents

The answer is "parents". "GE--" (both genders) + "PATR--" (father) + "--OJ" (plural noun) = "parents"
6. You'll have to think on this one. Sidi means "to sit", "mi" is "I". What does "Mi sidas" mean?

Answer: All of these

Esperanto makes no distinction between the various versions of the present tense (and this is true of many other languages as well). "Mi sidas" can mean "I sit", "I am sitting", or "I do sit". You can of course use adverbs (and affixes) to stress one or more of these ideas. For example, "Mi ja sidas" means "I indeed sit", expressing the idea of "I do sit" or "I am sitting".
7. Present tense verbs end in "--AS". "--EJ--" is a suffix meaning "place". "Vendi" is a verb meaning "to sell". Which of the following means "I go to the store"?

Answer: Mi iras al la vendejo.

There's only one "false" answer that is remotely correct. "Vi iris al la vendejo" is "You went to the store (place of selling)". The others are rather nonsensical: "Vi estas kruela monstro" is "You are a cruel monster". "Mi vendas kun la filo" is "I sell (vend) with my son."
8. Prefixes and suffixes can also be words all by themselves! "Lernilo" is "a tool for learning". What does "ilo" mean?

Answer: a tool or instrument

"--IL--" is a suffix meaning tool or instrument of the idea expressed by the root word. "Lerni" means "to learn". "Lernilo" is "a learning tool", perhaps a textbook or something else along those lines. As a word on its own, "ilo" means "a tool or instrument" for doing something.
9. "MAL--" is a prefix meaning "the direct opposite of" the root word. The suffix "--UL--" denotes a person having the characteristics of the root word. "--EJ--" is a suffix that denotes a place. Colloquially, one might refer to a "malbonulejo". What might this be in context?

Answer: All of these

"Malbonulejo" is literally "a place for bad people". Out of context, "prison" is the best answer, but there is a non-contrived word for prison. In fact, one could use "malbonulejo" for all of these places.
10. "Granda" is the Esperanto word for "big". The suffix "--EG--" increases the meaning of the word it modifies. What does "grandega" mean?

Answer: Huge

"GRAND--" (big) + "--EG--" (increased intensity) + "--A" (adjectival ending" = "huge, extremely large".
Source: Author oofahlandian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
9/25/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us