FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about SA Special Forces  They Fear Nothing But God
Quiz about SA Special Forces  They Fear Nothing But God

S.A. Special Forces: They Fear Nothing But God Quiz


The South African Special Forces Commando was highly trained. They were considered to be South Africa's equivalent of the British SAS.

A multiple-choice quiz by L_A_Best. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters

Author
L_A_Best
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
268,131
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
583
- -
Question 1 of 10
1. The official name is The South African Special Forces Brigade. What is their popular nickname? Hint


Question 2 of 10
2. On what date was 1 Reconnaissance Commando established? Hint


Question 3 of 10
3. The "Recces" were given the task of training guerrillas from Zambia. The training camp they set up in 1972 was named Elephant Camp but soon changed its name to Fort Doppies. Who or what was Doppies? Hint


Question 4 of 10
4. The original Fort Doppies had its name changed to Fort Ashes and a new Fort Doppies was built on the banks of the Cuando River. What prompted the name change and new location? Hint


Question 5 of 10
5. The 1 Reconnaissance Commando badge is made up of three daggers at the top and a Compass Rose in the center. What does the Compass Rose symbolize? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first Special Forces Commando to receive the Honoris Crux medal? Hint


Question 7 of 10
7. Only members who have qualified as an operator receive the Operator's Badge. What does this badge look like? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the founding commander of 1 Reconnaissance Commando? Hint


Question 9 of 10
9. 4 "Recce" Regiment chose as their badge the Compass Rose on a white background with a winged viking helmet on a black background above. What is the significance of the winged viking helmet? Hint


Question 10 of 10
10. What is the motto of 5 Reconnaissance Regiment? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 20 2024 : samak: 8/10
Feb 12 2024 : CLeetz: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The official name is The South African Special Forces Brigade. What is their popular nickname?

Answer: The Recces

South African Special Forces were considered to be among the best in the world, especially when it came to bush warfare. As a result of the political changes in South Africa the Special Forces were disbanded on March 31, 1992, and re-formed with the name Directorate of Reconnaissance Regiments when the New South African National Defence Force came into being on April 27, 1994.
2. On what date was 1 Reconnaissance Commando established?

Answer: 1 October 1972

The name 1 Reconnaissance Commando had at first been chosen to be a cover so that the general public would not have an idea as to the unit's real purpose. The word 'Commando' had been used during the Boer War by units of men who had carried out similar tasks.
3. The "Recces" were given the task of training guerrillas from Zambia. The training camp they set up in 1972 was named Elephant Camp but soon changed its name to Fort Doppies. Who or what was Doppies?

Answer: A monkey

A monkey chose to make Elephant Camp his home. He was given the name Doppies because he had an odd habit of chewing on spent cartridges. The name Elephant Camp was considered unusual as there were no elephants in the area.
4. The original Fort Doppies had its name changed to Fort Ashes and a new Fort Doppies was built on the banks of the Cuando River. What prompted the name change and new location?

Answer: A fire

In September 1974, the original Fort Doppies was completely destroyed by a fire which was caused by an exploding gas bottle in the kitchen. The monkey Doppies did in fact disappeared one morning but was quickly replaced by a new monkey who was given the same name.
5. The 1 Reconnaissance Commando badge is made up of three daggers at the top and a Compass Rose in the center. What does the Compass Rose symbolize?

Answer: They can come from all directions

The black and white Compass Rose symbolizes the commandos ability to operate in all locations no matter what the terrain, their ability to arrive at their objective by any method under any circumstances and at any time.
6. Who was the first Special Forces Commando to receive the Honoris Crux medal?

Answer: Sergeant L.J. Klopper

The Honoris Crux (HC) was instituted in 1952. In 1975, the original award was changed and awarded in four classes. The Honoris Crux diamond, Honoris Crux gold, Honoris Crux silver and The Honoris Crux. The Honoris Crux medals were discontinued by 2003. Sergeant Klopper received his HC on January 2, 1975. Major Stadler received his in 1991. Major Wilke received his in 1987 and Captain Callow received his in 1985. At the time of being discontinued the Honoris Crux diamond had never been awarded.
7. Only members who have qualified as an operator receive the Operator's Badge. What does this badge look like?

Answer: Gold inverted commando knife within a laurel wreath.

The commando knife is the recognized symbol of a Special Forces operator. The laurel wreath is a symbol of victory. The gold winged dagger is used by the SAS. The gold eagle and anchor are part of the Navy SEAL Trident. The gold parachute with wings is the parachutist badge.
8. Who was the founding commander of 1 Reconnaissance Commando?

Answer: Colonel Jan Breytenbach

Colonel Breytenbach started his career in tanks in the SA Army in 1950; he served in the British Royal Navy's Fleet Air Arm for 5 years from 1956, he re-joined the SA Army in 1961 and became a paratrooper. Colonel Breytenbach also founded 32 Battalion.

He is the author of several books including "Buffalo Soldiers" the story of 32 Battalion and is considered to be a living legend in South Africa.
9. 4 "Recce" Regiment chose as their badge the Compass Rose on a white background with a winged viking helmet on a black background above. What is the significance of the winged viking helmet?

Answer: Amphibious and airborne capability of SA special forces

Vikings were known for their ferocity and as the first real seaborne raiders. They traveled light and struck at their leisure the coastlines of Europe causing confusion amongst their enemy. The members of 4 "Recce" were specialized in these same tactics.
10. What is the motto of 5 Reconnaissance Regiment?

Answer: We Fear Naught But God

On December 5, 1976, Major Verster and 15 members of 1 "Recce" Commando were given the task of setting up a Special Forces group that included non-white members. By July 1977, 5 "Recce" existed and had 22 non-white members.
Source: Author L_A_Best

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us