FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Scottish Local Government
Quiz about Scottish Local Government

Scottish Local Government Trivia Quiz


This may be a little tough if you are not familiar with Scottish politics, but give it a go anyway!

A multiple-choice quiz by jeanius. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. U.K. Government

Author
jeanius
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,883
Updated
Jun 30 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
330
- -
Question 1 of 10
1. How many local councils are there in Scotland? Hint


Question 2 of 10
2. Which voting system was used in local elections in Scotland in 2000? Hint


Question 3 of 10
3. Devolution was introduced to Scotland in 1999.


Question 4 of 10
4. What year was the McIntosh Commission set up? Hint


Question 5 of 10
5. Which party dominated Scottish local government in 2004? NB - as it's a UK party, please use the English language spelling.

Answer: (One Word)
Question 6 of 10
6. The initials SNP stand for what? Hint


Question 7 of 10
7. Voter turnout for local elections in Scotland is around 55%.


Question 8 of 10
8. What type of local government entities existed in Scotland prior to 1995? Hint


Question 9 of 10
9. What percentage of funding comes from locally collected taxes? Hint


Question 10 of 10
10. Where was central control over Scottish Local government located before devolution? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many local councils are there in Scotland?

Answer: 32

These all vary greatly in terms of size, population and tax base.
2. Which voting system was used in local elections in Scotland in 2000?

Answer: First past the post

The Kerly Report (2000) recommended a change to STV, especially as there is along tradition of independents contesting seats in Scotland and these were disadvantaged.
3. Devolution was introduced to Scotland in 1999.

Answer: True

This restored the Scottish Parliament and the Scottish Executive (government), which had been abolished in 1707 by the Act of Union uniting Scotland with England.
4. What year was the McIntosh Commission set up?

Answer: 1998

This commission looked mainly at the effects that devolved local government had on local government.
5. Which party dominated Scottish local government in 2004? NB - as it's a UK party, please use the English language spelling.

Answer: Labour

It holds a majority in most councils. There has been a long tradition of independent politicians securing seats however this had become less frequent.
6. The initials SNP stand for what?

Answer: Scottish National Party

This party is in favour of complete independence from Britain. It believes that Scotland is a natural, national entity of its own and that all power should reside in Scotland itself.
7. Voter turnout for local elections in Scotland is around 55%.

Answer: False

Its nearer to 35%. Throughout the UK voter turnout for local elections is generally low (about 30-40%).
8. What type of local government entities existed in Scotland prior to 1995?

Answer: Regions and districts

This system was established by the Wheatly commission of 1959-66.
9. What percentage of funding comes from locally collected taxes?

Answer: 20%

The rests comes from grants from central government, this money originates for the most part from the British Parliament but is devolved to Scotland by various complex procedures.
10. Where was central control over Scottish Local government located before devolution?

Answer: Westminster

Decisions on the form of Scottish local government have been decided by the Scottish Parliament since 1997.
Source: Author jeanius

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us