FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Modern British Politics
Quiz about Modern British Politics

Modern British Politics Trivia Quiz


This is a pretty easy quiz, with questions up to June 2003.

A multiple-choice quiz by forrestlover. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. U.K. Government

Author
forrestlover
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
133,850
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
925
Last 3 plays: bigdaviedoc (5/10), Guest 86 (4/10), rivenproctor (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Clare Short resigned after finding Blair a "control freak" in 2003. But what was her Ministerial post? Hint


Question 2 of 10
2. What type of canine was Tony Blair described as after his "War on Iraq" exploits with Bush? Hint


Question 3 of 10
3. What new Labour policy led to the newspapaer claims that "Blair is becoming a Tory" in early 2003? Hint


Question 4 of 10
4. Who first coined the phrase "elective dictatorship" to describe the constitutional position of the British Prime Minister? Hint


Question 5 of 10
5. The UK's Constitution is partly written.


Question 6 of 10
6. Who was the Trade and Industry Secretary who refused to eat beef during the foot and mouth epidemic? Hint


Question 7 of 10
7. How did John Prescott laugh in the face of Old Labour in 2002? Hint


Question 8 of 10
8. What secondary school did Tony Blair attend? Hint


Question 9 of 10
9. Iain Duncan Smith famously described himself in 2001 as what? Hint


Question 10 of 10
10. Between 2002 and 2021, the HQ of the Greater London Authority was located close to which Thames bridge? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 06 2024 : bigdaviedoc: 5/10
Jun 04 2024 : Guest 86: 4/10
May 16 2024 : rivenproctor: 6/10
May 08 2024 : dee1304: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Clare Short resigned after finding Blair a "control freak" in 2003. But what was her Ministerial post?

Answer: International Development Secretary

Clare Short was always seen as a thorn in Blair's flesh.
2. What type of canine was Tony Blair described as after his "War on Iraq" exploits with Bush?

Answer: A poodle

"A poodle lapping up his master's praise" according to some journalists.
3. What new Labour policy led to the newspapaer claims that "Blair is becoming a Tory" in early 2003?

Answer: Foundation hospitals

Some saw PFIs and Foundation Hospitals as the first steps to a privatised health service.
4. Who first coined the phrase "elective dictatorship" to describe the constitutional position of the British Prime Minister?

Answer: Lord Hailsham

"Elective dictatorship" - As long as the British Prime Minister has a loyal majority behind him (or her) there are very few effective 'checks and balances' on his (or her) powers between general elections. Peter Hennessy has claimed to have said it first, but the general consensus is that it was Lord Hailsham.

However, already in the 18th century Rousseau observed that "the English people are free for one day in every five years - on the day of a general election."
5. The UK's Constitution is partly written.

Answer: True

In contrast with most other constitutions, the UK's system gives strong governments, doesn't undermine Parliamentary sovereignty and gives flexibility ...
6. Who was the Trade and Industry Secretary who refused to eat beef during the foot and mouth epidemic?

Answer: Margaret Beckett

She claimed to have "already eaten lunch" when served British beef at a press conference.
7. How did John Prescott laugh in the face of Old Labour in 2002?

Answer: Stifled negotiations with the Fire Brigades Union

Nominally, he used to be presented as the flagship MP of Old Labour ...
8. What secondary school did Tony Blair attend?

Answer: Fettes College

Fettes is an expensive, very "classy" private boarding school in Scotland.
9. Iain Duncan Smith famously described himself in 2001 as what?

Answer: A quiet man

If you guessed alcoholic, remember it was HAGUE who claimed to have drunk 15 pints a night...
10. Between 2002 and 2021, the HQ of the Greater London Authority was located close to which Thames bridge?

Answer: Tower Bridge

The building, known as City Hall, was designed by Norman Foster. It was constructed at a cost of 43 million, but only occupied by the GLA for less than 20 years. In 2020 it was decided to relocate the GLA to a cheaper building in the regenerated Docklands area of East London.
Source: Author forrestlover

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us