FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Politics for Foreigners
Quiz about British Politics for Foreigners

British Politics for Foreigners Quiz


Questions on British politics and government. Mainly for Americans and Australian.

A multiple-choice quiz by Bretton. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. U.K. Government

Author
Bretton
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
60,296
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2110
Last 3 plays: Guest 2 (10/10), Wordpie (10/10), Guest 78 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the UK, every four or five years there is a General Election in which the public vote for a person to represent their local area in parliament. What is this person called? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the leader of the third largest party, the Liberal Democrats, in 2001? Hint


Question 3 of 10
3. What was special about the person who became Prime Minister in 1979? Hint


Question 4 of 10
4. In Westminster and the Houses of Parliament, what is another name for the place referred to as the Second Chamber? Hint


Question 5 of 10
5. What are the initials of the far right nationalist party that was accused of encouraging racial riots in the summer of 2001? (Three letters, no punctuation)

Answer: (One Word of 3 initials)
Question 6 of 10
6. What is the name of the 'joke' party created by David Sutch in 1983 to liven up British politics? Hint


Question 7 of 10
7. What colour is generally associated with the Labour Party?

Answer: (One Word)
Question 8 of 10
8. Which political party created the unpopular Community Charge or "Poll Tax" whilst it was in power? Hint


Question 9 of 10
9. Who was the Chancellor of the Exchequer in Britain in 2001? Hint


Question 10 of 10
10. What is the nickname given to the Conservative Party? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : Guest 2: 10/10
Jun 25 2024 : Wordpie: 10/10
Jun 20 2024 : Guest 78: 7/10
Jun 06 2024 : bigdaviedoc: 10/10
May 26 2024 : snadnerb: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the UK, every four or five years there is a General Election in which the public vote for a person to represent their local area in parliament. What is this person called?

Answer: M.P.

MP stands for Member of Parliament. Tony Blair was the MP for Sedgefield, as well as Prime Minister. The PM is the leader of the party with the largest number of MPs in the House of Commons.
2. Who was the leader of the third largest party, the Liberal Democrats, in 2001?

Answer: Charles Kennedy

Charles Kennedy replaced Paddy Ashdown in 1999. Sir Menzies Campbell then led them for a couple of years (2006-7), before Nick Clegg took over.
3. What was special about the person who became Prime Minister in 1979?

Answer: The PM was a woman

This of course was Maggie Thatcher. She may have been a woman, but she was more than a match for any man! She was Conservative.
4. In Westminster and the Houses of Parliament, what is another name for the place referred to as the Second Chamber?

Answer: House of Lords

The First Chamber is the House of Commons. The House of Lords overlooks and passes or rejects bills presented by the House of Commons.
5. What are the initials of the far right nationalist party that was accused of encouraging racial riots in the summer of 2001? (Three letters, no punctuation)

Answer: BNP

The British National Party are seen by many as being a far right racist organisation much like the Nazis of Germany. They claim to be a party who wants to achieve racial segregation peacefully, but some people believe that they stirred up the race riots in Oldham, Bradford and Burnley of 2001.
6. What is the name of the 'joke' party created by David Sutch in 1983 to liven up British politics?

Answer: Monster Raving Loony Party

David Sutch, better known as "Screaming Lord Sutch", sadly died in 1999, but his party continued after his death and even has its own website.
7. What colour is generally associated with the Labour Party?

Answer: Red

Red is the Labour Party's colour, but is also seen as the colour of socialism world wide. For example, the Communists were nicknamed the Reds and used red flags for the Soviet Union.
8. Which political party created the unpopular Community Charge or "Poll Tax" whilst it was in power?

Answer: Conservative

These caused many riots and angry feeling towards Margaret Thatcher's government. Eventually it was abolished. The "Poll Tax" was a tax where everyone paid the same amount of tax, regardless of income.
9. Who was the Chancellor of the Exchequer in Britain in 2001?

Answer: Gordon Brown

The Chancellor of the Exchequer is in charge of the nation's economy and is responsible for setting out the details of the yearly national budget.
10. What is the nickname given to the Conservative Party?

Answer: The Tories

The Conservatives' official name was the 'Tories' before 1830, but in 1834 they changed their official name to 'Conservatives'. 'Tory' continues in use as a nickname.
Source: Author Bretton

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us