FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Politics
Quiz about British Politics

British Politics Trivia Quiz


Some people think that politics is boring, but it's a subject I love. This quiz tests your knowledge of British Politics in recent times - some of it is hard, and some is really easy so have a go - you should at least get some answers right!

A multiple-choice quiz by fay_mc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. U.K. Government

Author
fay_mc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
15,867
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1786
Last 3 plays: Guest 109 (6/10), Guest 88 (5/10), SorKir (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was elected Leader of the UK Conservative Party in 1975?

Answer: (This lady's not for turning - full first and second names please)
Question 2 of 10
2. Which UK constituency holds the record for the fastest result declaration ever, set at the 1997 General Election? Hint


Question 3 of 10
3. Rounded off to the nearest 10, how many parliamentary constituencies are there in the UK? (The exact number changes from time to time) Hint


Question 4 of 10
4. What do the letters 'AM' after a person's name mean? Hint


Question 5 of 10
5. What is the symbol of the Conservative Party? Hint


Question 6 of 10
6. After the 1997 General Election, who was voted MP for Sedgefield (in County Durham)?

Answer: (Two words, or just surname)
Question 7 of 10
7. The opposite benches in the House of Commons sit at two swords' length apart.


Question 8 of 10
8. What is 'Big Ben' actually the name of? Hint


Question 9 of 10
9. In what year was Margaret Thatcher first elected Prime Minister? Hint


Question 10 of 10
10. In 2000, and before some restructuring, we knew that the Prime Minister officially lived at 10 Downing Street, and that the Chancellor officially lived at No 11; but who was behind the door of No 12? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 23 2024 : Guest 109: 6/10
Jul 18 2024 : Guest 88: 5/10
Jul 10 2024 : SorKir: 9/10
Jul 08 2024 : Guest 2: 9/10
Jul 08 2024 : Guest 46: 8/10
Jul 07 2024 : Guest 86: 6/10
Jul 06 2024 : Guest 78: 7/10
Jul 06 2024 : Guest 92: 9/10
Jul 04 2024 : Guest 78: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was elected Leader of the UK Conservative Party in 1975?

Answer: Margaret Thatcher

She had many nicknames as Prime Minister, the best known being 'the Iron Lady'.
2. Which UK constituency holds the record for the fastest result declaration ever, set at the 1997 General Election?

Answer: Sunderland South

I was part of the team that set the record - it stands at just over 45 minutes from when the polls closed!
3. Rounded off to the nearest 10, how many parliamentary constituencies are there in the UK? (The exact number changes from time to time)

Answer: 650

4. What do the letters 'AM' after a person's name mean?

Answer: The person is a member of the Welsh National Assembly

AM - Assembly Member.
5. What is the symbol of the Conservative Party?

Answer: A green tree

6. After the 1997 General Election, who was voted MP for Sedgefield (in County Durham)?

Answer: Tony Blair

7. The opposite benches in the House of Commons sit at two swords' length apart.

Answer: True

This is said to date back to times when members would have carried swords in the chamber, and thus was meant to prevent intemperate fighting. There is no historical evidence to prove this, sadly.
8. What is 'Big Ben' actually the name of?

Answer: The bell in the clock tower

The tower at the other end of the Houses of Parliament is called the Victoria Tower.
9. In what year was Margaret Thatcher first elected Prime Minister?

Answer: 1979

10. In 2000, and before some restructuring, we knew that the Prime Minister officially lived at 10 Downing Street, and that the Chancellor officially lived at No 11; but who was behind the door of No 12?

Answer: The Chief Whip

In practice, the arrangement is varied from time to time, not least because of the varying size of the appartments at these address. (That at No 11 is much bigger than that at No 10 and thus more suitable for a Prime Minster with a family, for example).
Source: Author fay_mc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us