FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The UK General Election 2001
Quiz about The UK General Election 2001

The UK General Election 2001 Trivia Quiz


The UK had a General Election on June 7th 2001. Here are a few questions on the results of the election and the soundbites of the campaign. Note: all information for this quiz was taken from www.bbc.co.uk and also from BBC election broadcasts.

A multiple-choice quiz by froomie. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. U.K. Government

Author
froomie
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
41,834
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
895
- -
Question 1 of 10
1. In 2001, which constituency was the first to declare its result in the UK? Hint


Question 2 of 10
2. Before the 2001 UK General Election, the constituency of Torbay was held by the Liberal Democrats with a majority of just twelve. Which party won this seat in 2001? Hint


Question 3 of 10
3. At the 2001 UK General Election, which key government figure was returned as the MP for Sedgefield? Hint


Question 4 of 10
4. The Conservative leader, William Hague, held on to his majority in which constituency at the 2001 UK General Election? Hint


Question 5 of 10
5. Crucially, which party won the 2001 UK General Election? Hint


Question 6 of 10
6. At the 2001 UK General Election, what was Labour's majority (over all other parties combined)? Hint


Question 7 of 10
7. During the 2001 UK General Election campaign, which candidate famously punched a protester after being hit in the head with an egg? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the Prime Minister following the 2001 UK General Election? Hint


Question 9 of 10
9. What was the turnout in the 2001 UK General Election? Hint


Question 10 of 10
10. Finally, which constituency was the last to declare its result in the the UK? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 2001, which constituency was the first to declare its result in the UK?

Answer: Sunderland South

This safe Labour seat was held again by Chris Mullin with a majority over the Conservative party of 13,667 votes. The result was declared in a record time of 42 minutes and 50 seconds at 10:43pm. Sunderland North was the third seat to be declared just 40 minutes later and was also held by Labour, with Bill Etherington holding a majority of 13,354 votes. Dunfermline East was the first seat to return a Cabinet Minister to Parliament, the incumbent being the Chancellor of the Exchequer, Gordon Brown. Dunfermline West was also held by the Labour Party, the member being Rachel Squire.
2. Before the 2001 UK General Election, the constituency of Torbay was held by the Liberal Democrats with a majority of just twelve. Which party won this seat in 2001?

Answer: Liberal Democrats

The Liberal Democrat Adrian Sanders actually increased his majority to 6,708, despite predictions that the Conservatives would re-take the seat.
3. At the 2001 UK General Election, which key government figure was returned as the MP for Sedgefield?

Answer: The Prime Minister - Tony Blair

Mr Blair comfortably held on to this seat, one of the safest Labour seats in the country, with a majority of 17,713.
4. The Conservative leader, William Hague, held on to his majority in which constituency at the 2001 UK General Election?

Answer: Richmond (Yorks)

This Yorkshire seat is one of the safest Conservative seats in the UK and Mr Hague won a majority of 16,319. Northampton South was held by Tony Clarke for Labour with a slim 885 majority. Kensington and Chelsea was held by Michael Portillo, a favourite to take over the Conservative leadership after Hague resigned the morning after Labour's landslide victory.

He had a majority of 8,771. Ynys Mon, also know as Anglesey was take from Plaid Cymru, The Party of Wales, by the Labour candidate Albert Owen with a majority of just 800.
5. Crucially, which party won the 2001 UK General Election?

Answer: Labour

They lost only eight of the seats they had won in 1997 and gained two.
6. At the 2001 UK General Election, what was Labour's majority (over all other parties combined)?

Answer: 167

As with the 1997 result, this was among the highest majorities obtained in a modern British General Election.
7. During the 2001 UK General Election campaign, which candidate famously punched a protester after being hit in the head with an egg?

Answer: John Prescott

The Deputy PM lashed out, understandably, after an egg was thrown from less than three feet away. He was still elected as the MP for Hull East with a comfortable majority of 15,325, despite this affair.
8. Who was the Prime Minister following the 2001 UK General Election?

Answer: Tony Blair

He led the Labour Party to its second successive victory, having won the 1997 General Election by a huge margin.
9. What was the turnout in the 2001 UK General Election?

Answer: 58 per cent

This was the lowest turnout since 1918.
10. Finally, which constituency was the last to declare its result in the the UK?

Answer: Fermanagh and South Tyrone

This constituency, in Northern Ireland, was the last in the UK to declare its result. It was gained by the Sinn Fein candidate, Michelle Gildernew, from the ulster Unionist James Cooper with a tiny majority of just 53. The Isle of Wight was the last to declare in England with the Conservatives Andrew Turner reagaining it from the Lib-Dems with a majority of 2826. Argyll and Bute was the last in Scotland with Liberal Democrat Andrew Ried holding onto his 1643 majority. Sunderland South, as we've already seen, was the first to be declared.
Source: Author froomie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us