Quiz about The Land Rover Challenge
Quiz about The Land Rover Challenge

The Land Rover Challenge Trivia Quiz


All about the history of the world famous Land Rover brand of 4WD vehicles.

A multiple-choice quiz by pabs0. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. UK Cars

Author
pabs0
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
299,217
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
529
Last 3 plays: Guest 103 (2/10), Guest 106 (1/10), panagos (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who designed the first Land Rover vehicle? Hint

Henry Wilkes
Maurice Wilks
Amos Brierley
Spencer King

2. Why was the original Land Rover built bodied in aluminium? Hint

Cheap and easy to work
Plentiful supply left over from aircraft production
Alunimium is light in weight
Aluminium is very pretty when polished

3. In 1983, the Land Rover brand changed from numerical series designation to a named product; what were those names? Hint

90, 100 and One Two Seven
Defender
Ninety, One Ten and 127
Offender

4. When was the Defender name adopted for Land Rover vehicles? Hint

1990
1976
1983
1989

5. In 1970, the Rover Car Company introduced the Range Rover, at which International Motor Show where it was launched? Hint

Geneva
Paris
London
Birmingham

6. One designer of the Range Rover, Charles Spencer King, later had a limited edition vehicle named in his honour. What was this called? Hint

CSK
The Spencer
CDK
The King

7. The Discovery introduced in 1989 had an interior designed by which leading designer? Hint

Gaultier
Conran
Chanel
Marks and Spencer

8. Which international off road challenge used solely Land Rover vehicles from 1981 to 1998? Hint

Benson and Hedges Cup
Marlboro Country Cup
Rothmans Award
Camel Trophy

9. In 1996, when the final member of the Land Rover family was launched, which major motor manufacturer owned Land Rover? Hint

Mercedes Benz
BMW
Ford
British Aerospace

10. Land Rover was recently reunited with another BLMC brand when sold by the Ford Motor Company. What was the brand and who was this latest owner of Land Rover? Hint

Rover and Shanghai Automotive Industry Corp
Morris and General Motors
Jaguar and Tata
Austin and Mercedes Benz


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who designed the first Land Rover vehicle?

Answer: Maurice Wilks

Maurice Wilks was the chief designer for the Rover Car Company and worked on his prototype on his farm in Anglesey. He was inspired in design by the wartime Jeep that played a major transport role in World War II.
2. Why was the original Land Rover built bodied in aluminium?

Answer: Plentiful supply left over from aircraft production

Land Rovers were bodied in an aluminium alloy called Bermabrite which was in plentiful supply after the war when the Rover factory returned to car production from wartime aircraft manufacturing.
3. In 1983, the Land Rover brand changed from numerical series designation to a named product; what were those names?

Answer: Ninety, One Ten and 127

The model names where changed to reflect the wheelbase of each model. Curiously, the Ninety and One Ten differed from the designation of 127 for the extended wheelbase versions.
4. When was the Defender name adopted for Land Rover vehicles?

Answer: 1990

The Defender name was introduced to distinguish the traditional Land Rover from the Discovery.
5. In 1970, the Rover Car Company introduced the Range Rover, at which International Motor Show where it was launched?

Answer: Geneva

The Range Rover was launched at the Geneva Motor Show, the premier trade show at the time.
6. One designer of the Range Rover, Charles Spencer King, later had a limited edition vehicle named in his honour. What was this called?

Answer: CSK

Spencer King was the nephew of Maurice Wilks, the designer of the original Land Rover.
7. The Discovery introduced in 1989 had an interior designed by which leading designer?

Answer: Conran

The interior was designed by the Conran Design Group run by Jasper Conran, son of the fashion guru Terrance.
8. Which international off road challenge used solely Land Rover vehicles from 1981 to 1998?

Answer: Camel Trophy

The Camel Trophy has been called the "Olympics of 4x4" and took place in some of the most inhospitable parts of the world.
9. In 1996, when the final member of the Land Rover family was launched, which major motor manufacturer owned Land Rover?

Answer: BMW

BMW purchased Land Rover from British Aerospace shortly before the launch of the Freelander.
10. Land Rover was recently reunited with another BLMC brand when sold by the Ford Motor Company. What was the brand and who was this latest owner of Land Rover?

Answer: Jaguar and Tata

Reunited with Jaguar from the days of British Leyand, Land Rover was owned by the Indian Tata Motors.
Source: Author pabs0

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 103: 2/10
Jan 30 2023 : Guest 106: 1/10
Jan 24 2023 : panagos: 9/10
Jan 01 2023 : Guest 149: 7/10
Jan 01 2023 : Guest 31: 5/10
Dec 31 2022 : Guest 86: 6/10
Dec 27 2022 : Guest 116: 0/10
Dec 23 2022 : Guest 86: 2/10
Dec 21 2022 : Guest 116: 0/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series British Cars:

A miscellaneous collection of quizzes about British cars from all eras.

  1. British Leyland Cars of the 70s & 80s Average
  2. BMC Mini Average
  3. The Hillman Imp Average
  4. The Classic Mini Average
  5. Triumph Spitfire Average
  6. Aston Martin Cars Average
  7. My Mighty MG Midget Average
  8. Triumph TR7 Tough
  9. The Land Rover Challenge Tough
  10. The Austin Champ Average
  11. A-Z of British Cars Average
  12. Olde Englyshe Wheels Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us