Quiz about The Classic Mini
Quiz about The Classic Mini

The Classic Mini Trivia Quiz


This quiz is about the Classic Mini (as opposed to the BMW Mini)

A multiple-choice quiz by whee. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. UK Cars

Author
whee
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
275,053
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
372
Last 3 plays: Guest 77 (8/10), Guest 195 (9/10), Guest 109 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these manufacturers produced a classic Mini or Mini variant? Hint

Ford
Riley
Humber
Rolls-Royce

2. In which of these locations was the classic Mini NEVER manufactured? Hint

England
Falkland Islands
South Africa
Australia

3. Which of these models had the fastest 0-60mph times in unmodified format? Hint

1988 Mini Red Hot
1989 Mini Racing
1966 Mini Cooper S
2000 Mini Cooper

4. Which of these Mini variants was designed with the British Army in mind? Hint

Mini Clubman
Mini Moke
Mini Cooper
Mini Traveller

5. Which of these wheel sizes was stock on a classic Mini? Hint

17 inch
10 inch
14 inch
18 inch

6. What does the 'S' stand for on a classic Mini Cooper S? Hint

Sport
Supercharged
Special
No-one knows for sure

7. Which classic Mini had a square front? Hint

Mini Sky
Mini Square
Mini Clubman
Mini Cooper S

8. Which of these cars was supposed to replace the classic Mini? Hint

Maxi
Metro
Marina
Allegro

9. Which of these celebrities was a famous Mini owner? Hint

Giant Haystacks
Ricky Gervais
Paul McCartney
Winston Churchill

10. Which of these is a real Mini variant model? Hint

Beetle
Mini X
Wolseley 1000
Mini Metro


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these manufacturers produced a classic Mini or Mini variant?

Answer: Riley

The Riley Elf was manufactured from 1961 to 1969 and was the luxury version of the Mini. It had an extended boot and a Riley grille as well as updated trim. The remainder of the car was the same as a Mini Saloon.
2. In which of these locations was the classic Mini NEVER manufactured?

Answer: Falkland Islands

The Mini was first manufactured in England. South Africa and Australia also had factories and customized the Mini for their locations, such as having wind-up windows versus sliding windows. Minis were also built in other locations, such as New Zealand in "Complete Knock-down" or "CKD" format where all the parts were shipped to be assembled from England. No parts were made at these locations.
3. Which of these models had the fastest 0-60mph times in unmodified format?

Answer: 1966 Mini Cooper S

The 1969 Mini Cooper S had a 1275cc engine with a 0-60mph time of 10.3 seconds. Alas, with the exception of the very limited run in 1990 of the ERA turbo, this was the high-point for the Mini as the "boy-racer" image made for high-insurance rates and made it very costly to own.
In spite of the exciting names, the Mini Racing and Mini Red Hot only had a 998cc engine with a 17.5 0-60mph time.
The 1275cc Mini Cooper 2000 did better with a 11.7 second 0-60mph time but was still slower than the Mini Cooper S made more than 30 years earlier.
4. Which of these Mini variants was designed with the British Army in mind?

Answer: Mini Moke

The Mini Moke was a Jeep style Mini, but without the off-road capability. Early marketing to the Army showed the Moke's ability to both carry four soldiers and to be carried by four soldiers (much needed because of the poor ground clearance!). The name Moke came from an old dialect word meaning "donkey". The Moke was most successful in Australia where over 25,000 were produced.
5. Which of these wheel sizes was stock on a classic Mini?

Answer: 10 inch

The only wheel sizes that were stock on the classic Mini were 10 inch, 12 inch and 13 inch. The BMW Mini has the larger wheel sizes.

The 10 inch wheels take the same tires as do a modern golf cart. This is not recommended due to the higher speeds a Mini can attain!
6. What does the 'S' stand for on a classic Mini Cooper S?

Answer: No-one knows for sure

There are lots of theories, but no generally accepted answer. It certainly does not stand for "Supercharged", as no stock classic mini was ever supercharged.
7. Which classic Mini had a square front?

Answer: Mini Clubman

The Mini Clubman was a very 70s look and enthusiasts tend to either love it or hate it, although there is general agreement that the square nose makes it easier to work on the engine. The Mini Clubman was made from 1969-1980. The 1275GT model also had the Clubman square nose.
8. Which of these cars was supposed to replace the classic Mini?

Answer: Metro

In 1980 the Austin Metro was introduced with the intention of replacing the Mini. However, in 1997, after a production run of "only" 17 years the Metro was discontinued, while the classic Mini outlasted its replacement, being produced until 2000.
9. Which of these celebrities was a famous Mini owner?

Answer: Paul McCartney

Owning a Mini was a rite of passage for many English teenagers as second hand Minis were cheap and cheerful.
Paul McCartney owned a green customised 1965 Radford Cooper 'S with license plate number GGJ 382C.
While Winston Churchill was alive when the first Minis were made, he preferred more luxurious transport. Ricky Gervais did not have a drivers license growing up, so never owned a car.
10. Which of these is a real Mini variant model?

Answer: Wolseley 1000

The Wolseley 1000 is a rare South African built Mini variant. Around 20 are known to survive out of a production run of 400. The Wolseley was a "luxury" version of the Mini in that it had a heater as standard equipment and carpet in the boot. As in most Wolseleys it has the Wolseley grill and a lit grill badge.
Source: Author whee

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 05 2023 : Guest 77: 8/10
Feb 03 2023 : Guest 195: 9/10
Jan 21 2023 : Guest 109: 10/10
Jan 18 2023 : Guest 86: 7/10
Jan 16 2023 : jeremygilbert: 7/10
Jan 12 2023 : Guest 80: 3/10
Jan 08 2023 : Guest 31: 0/10
Jan 05 2023 : Guest 77: 6/10
Jan 04 2023 : Guest 92: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series British Cars:

A miscellaneous collection of quizzes about British cars from all eras.

  1. British Leyland Cars of the 70s & 80s Average
  2. BMC Mini Average
  3. The Hillman Imp Average
  4. The Classic Mini Average
  5. Triumph Spitfire Average
  6. Aston Martin Cars Average
  7. My Mighty MG Midget Average
  8. Triumph TR7 Tough
  9. The Land Rover Challenge Tough
  10. The Austin Champ Average
  11. A-Z of British Cars Average
  12. Olde Englyshe Wheels Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us